Quantcast
Ηλεκτροκίνηση: Στα… σκαριά νέο πρόγραμμα – Οι αλλαγές που εξετάζονται για τον τρόπο και τον χρόνο της επιδότησης - enikonomia.gr
share

Ηλεκτροκίνηση: Στα… σκαριά νέο πρόγραμμα – Οι αλλαγές που εξετάζονται για τον τρόπο και τον χρόνο της επιδότησης

δημοσιεύτηκε:

«Στα ιδιωτικά οχήματα, το πρόγραμμα «Κινούμαι ηλεκτρικά 2» έπαιξε καθοριστικό ρόλο για τη διείσδυση της ηλεκτροκίνησης στην καθημερινότητά μας» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών, Γιάννης Ξιφαράς στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Με βάση τα τελευταία στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας, το ποσοστό ταξινόμησης ηλεκτρικών Ι.Χ. ανήλθε στο 10,5% του συνόλου των νέων ταξινομήσεων, για το 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου. Μόνο τον μήνα Σεπτέμβριο ταξινομήθηκαν 1.855 ηλεκτρικά οχήματα, που αντιστοιχούν στο 16,3% του συνόλου των νέων ταξινομήσεων» τόνισε ο κ. Ξιφαράς και συνέχισε λέγοντας ότι:

«Λόγω όμως του μεγάλου ενδιαφέροντος των υποψηφίων αγοραστών ηλεκτρικών οχημάτων, έχει ήδη δεσμευτεί το σύνολο των διαθέσιμων πόρων για ηλεκτρικά οχήματα, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να μη μπορούν να καταχωρηθούν νέες αιτήσεις. ‘Αμεσα λοιπόν προχωράμε στην ανακατανομή των πόρων του προγράμματος, ώστε να αποδεσμευτούν ποσά από κατηγορίες με μικρότερη ζήτηση. Έτσι, το επόμενο διάστημα θα μπορούν να υποβληθούν νέες αιτήσεις για αυτοκίνητα, μέχρι την εξάντληση των διαθέσιμων πόρων του προγράμματος.

Επειδή όμως έτσι κι αλλιώς το πρόγραμμα βαίνει προς την ολοκλήρωσή του, σχεδιάζουμε ήδη τις βασικές αρχές ενός νέου προγράμματος και αναζητούμε τους πόρους που θα το χρηματοδοτήσουν. Μέχρι τώρα έχουν τεθεί δύο βασικές κατευθύνσεις. Η πρώτη αφορά την επιτάχυνση των διαδικασιών. Η δεύτερη, και ενδεχομένως η πιο σημαντική, σχετίζεται με τον τρόπο και το χρόνο της επιδότησης. Στόχος μας είναι να μη χρειάζεται πλέον να προ-χρηματοδοτήσει το ποσό της επιδότησης ο αγοραστής, αλλά αυτή να περνάει απευθείας ως έκπτωση στην τιμή του οχήματος. Το δεύτερο ζήτημα έχει κάποιες γραφειοκρατικές δυσκολίες, πιστεύουμε όμως ότι αυτές θα καμφθούν».

Το σχέδιο για τα Μέσα Μεταφοράς και τα ταξί

Όσον αφορά στην ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, «ήδη υπογράψαμε την πρώτη σύμβαση για 250 ηλεκτρικά λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εντάσσοντας δυναμικά την ηλεκτροκίνηση στις αστικές συγκοινωνίες των δύο μεγάλων πόλεων. Παράλληλα, είμαστε σε συνεργασία με την ευρωπαΐκή επιτροπή, που χρηματοδοτεί μέσω του ΕΣΠΑ ένα νέο πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών λεωφορείων ύψους 100 εκ. ευρώ και για άλλες μεγάλες πόλεις» τόνισε ο κ. Ξιφαράς και συμπλήρωσε:

«Τέλος, όσον αφορά στα ταξί, ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο πρόγραμμα επιδότησης, ενώ ταυτόχρονα σχεδιάζουμε την εγκατάσταση υποδομών φόρτισης στις πιάτσες των ταξί, σε κομβικά σημεία. Βρισκόμαστε ήδη σε διαβούλευση με τους εκπροσώπους του κλάδου έτσι ώστε τα επόμενα μέτρα που θα λάβουμε για την υποστήριξη των ηλεκτρικών ταξί να είναι συμβατά με τις απαιτήσεις και τα αιτήματα της αγοράς, ώστε να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή διείσδυση της ηλεκτροκίνησης στα επιβατικά οχήματα δημόσιας χρήσης».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.