Quantcast
Μεγάλες καθυστερήσεις στην παραλαβή καινούριων αυτοκινήτων - Πού οφείλονται οι "αρρυθμίες" - enikonomia.gr
share

Μεγάλες καθυστερήσεις στην παραλαβή καινούριων αυτοκινήτων – Πού οφείλονται οι “αρρυθμίες”

δημοσιεύτηκε:

Περισσότερο από 6 με 8 μήνες θα πρέπει να περιμένουν οι ενδιαφερόμενοι για να αγοράσουν ένα καινούριο αυτοκίνητο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, αυτό συμβαίνει λόγω της έλλειψης μικροτσίπ, αν και από το 2022 και μετά οι αυτοκινητοβιομηχανίες αναμένουν ομαλοποίηση στις παραδόσεις.

Η έλλειψη ημιαγωγών συνεχίζει να δημιουργεί μεγάλες αναμονές στις παραδόσεις καινούριων αυτοκίνητων
με τους πελάτες ανά τον κόσμο να περιμένουν για μήνες να παραλάβουν από την αντιπροσωπεία το καινούριο μοντέλο τους, ενώ δεν είναι λίγες οι εταιρείες που δίνουν προβλεπόμενο χρόνο παράδοσης το 2023!

Πλέον, οι αυτοκινητοβιομηχανίες αδυνατούν να ακολουθήσουν τις αυξημένες απαιτήσεις, ενώ «φως» στο τούνελ διαβλέπουν οι εταιρείες από το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Ήδη από τις αρχές της χρονιάς οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες είχαν προβλέψει ότι η παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών που έπληξαν και συνεχίζουν να πλήττουν την παραγωγή των αυτοκινήτων, επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια του έτους, ενώ όπως προβλέπεται και μέσα στο 2022 – και ιδιαίτερα το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους – θα συνεχιστούν οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις των νέων μοντέλων στους πελάτες τους παγκοσμίως.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες υπολογίζουν ότι οι ελλείψεις, που προκλήθηκαν από την έλλειψη ημιαγωγών, μείωσαν την παγκόσμια παραγωγή κατά 1,3 εκατ. το πρώτο τρίμηνο, ενώ έχει ξεπεράσει τα 2,5 εκατ. το πρώτο εννεάμηνο του 2021.

Κλειστά εργοστάσια

Ποιοι παράγοντες έφεραν τις πολύμηνες καθυστερήσεις στις παραδόσεις μοντέλων: Εκπρόσωποι των αυτοκινητοβιομηχανιών αναφέρουν σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, ότι το πρόβλημα ξεκίνησε λίγους μήνες μετά την πανδημία, μιας και η αύξηση των πωλήσεων και εξαιτίας του γεγονότος ότι οι περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες – λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων είχαν κατεβάσει ρολά σε πολλές γραμμές παραγωγής τους – δημιούργησαν μεγάλες αναμονές στις παραγγελίες των καινούργιων τους μοντέλων σε όλο τον κόσμο. Το πρόβλημα επιδεινώθηκε από τις αρχές του 2021, όταν η παγκόσμια έλλειψη τσιπ ανάγκασε τις αυτοκινητοβιομηχανίες να μειώσουν και άλλο την παραγωγή των μοντέλων.

Οι περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες έφθασαν στο σημείο να παράγουν τον μισό αριθμό αυτοκινήτων και να μετράνε εκατομμύρια χαμένες μονάδες – και παραγγελίες – στην κατασκευή αυτοκινήτων.
Επίσης, από τον Σεπτέμβριο και μετά, παρά την αναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη, και στη ζήτηση αυτοκινήτων, οι αυτοκινητοβιομηχανίες προσπάθησαν να αποκαταστήσουν σε μεγάλο βαθμό την πλήρη παραγωγή, όμως οι κατασκευαστές τσιπ δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στον μεγάλο όγκο ανταλλακτικών. Υπολογίζεται ότι, έως τα τέλη του 2021, η έλλειψη ημιαγωγών θα έχει ως αποτέλεσμα ο κλάδος της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας να απωλέσει έως και 180 δισ. ευρώ

Και στο βάθος ανατιμήσεις

Με την αυτοκινητοβιομηχανία να υποφέρει από την έλλειψη ημιαγωγών, οι πελάτες κινδυνεύουν να υποστούν ανατιμήσεις μιας και την προβλεπόμενη ημερομηνία παράδοσης τους ίσως να αναγκάσει τον νέο ιδιοκτήτη καινούργιου να το πληρώσει πιο ακριβό.
Αρκετές εταιρείες δεν μπορούν να εγγυηθούν ή και να κλειδώσουν την τιμή αυτοκινήτου κατά την παραγγελία αναφέροντας στον πελάτη ότι αυτή θα καθοριστεί με πιθανή ανατίμηση, όταν γίνει η παραλαβή και πριν από την παράδοση σε αυτόν από την αντιπροσωπεία . Πάντως ελάχιστες αντιπροσωπείες στην ελληνική αγορά αυτοκινήτου, αντιλαμβανόμενες την ασφάλεια που έχει προκληθεί, εξασφαλίζουν στους πελάτες τους “κλειδωμένη τιμή” κατά την παραγγελία.

Τι συστήνουν οι εταιρείες

Οι υποψήφιοι αγοραστές να προβαίνουν σε έρευνα αγοράς , μιας και υπάρχουν αρκετά μοντέλα ετοιμοπαράδοτα , εφόσον δεν υπάρχουν μεγάλες απαιτήσεις -σε εξοπλισμό κ.α
Λίγες εταιρείες διαθέτουν προγράμματα “κλειδώματος “της τιμής , με την παραγγελία .Ο χρόνος αναμονής μπορεί μνα αλλάζει ακόμη και για το ίδιο μοντέλο .Για παράδειγμα ένα μοντέλο βενζίνης να έχει αναμονή 3-4 μήνες , ενώ το ίδιο αυτοκίνητο με πιο πλούσιο εξοπλισμό να ξεπερνά τους 6-8 μήνες.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.