Quantcast
Mercedes F015 Luxury in Motion: To μέλλον της πολυτελούς μετακίνησης - enikonomia.gr
share

Mercedes F015 Luxury in Motion: To μέλλον της πολυτελούς μετακίνησης

δημοσιεύτηκε:

Η Mercedes-Benz αποκάλυψε το νέο της πρωτότυπο, που ονομάζεται F015 Luxury in Motion. Πρόκειται για την άποψη της εταιρίας, για τα πολυτελή μοντέλα του μέλλοντος, που ταυτόχρονα θα κινούνται και αυτόνομα.

Ο Dr. Dieter Zetsche, πρόεδρος της Daimler AG και επικεφαλής της Mercedes-Benz Cars, δήλωσε σχετικά: «Τα πιο σημαντικά είδη πολυτελείας στον 21ο αιώνα είναι ο προσωπικός χώρος και χρόνος. Τα αυτοκίνητα αυτόνομης οδήγησης της Mercedes-Benz θα προσφέρουν αυτό ακριβώς. Με το F015 Luxury in Motion, αυτό ο πρωτοποριακός τρόπος μετακίνησης γίνεται απτός για πρώτη φορά.»

Το νέο εντυπωσιακό μοντέλο προσφέρει πολύ μεγάλο χώρο για τους επιβάτες που περισσότερο θυμίζει την πρώτη θέση σε ακριβή αεροπορική εταιρία ενώ επιτρέπει την συνεχή ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ οχήματος, επιβατών και έξω κόσμου.

Η σχεδίαση είναι μονοκόμματη με αμάξωμα ενός όγκου και μεγάλα LED φώτα στο εμπρός και πίσω μέρος με διάφορες λειτουργίες φωτισμού.

Οι περιοχές με LED επιτρέπουν στο F015 να επικοινωνεί με τον έξω κόσμο. Για παράδειγμα όταν κινείται αυτόνομα τα φώτα είναι μπλε και όταν ο οδηγός εμπλέκεται λευκά.

Η Mercedes-Benz επισημαίνει επίσης πως το μοντέλο αποτελεί απάντηση στην ραγδαία αλλαγή του τρόπου ζωής μας.

Μέχρι το 2030 το νούμερο των μεγαλουπόλεων με πάνω από 10εκ. κατοίκους θα αυξηθεί από 30 σε πάνω από 40.

Αυτό σημαίνει πως οδηγώντας μέσα στις πόλεις θα είναι όλο και πιο δύσκολο και εδώ είναι που το F015 θα παίξει τον ρόλο του.

 

Αλλη διάσταση στη καμπίνα επιβατών

Η Mercedes-Benz δίνει μια άλλη διάσταση στην καμπίνα επιβατών καθώς οι θέσεις τους είναι μεταβαλλόμενες και οι τέσσερις τέσσερις περιστρεφόμενες πολυθρόνες τους επιτρέπουν την πρόσωπο με πρόσωπο διάταξη.

Επιπρόσθετα για να γίνει η είσοδος και έξοδος ευκολότερη τα καθίσματα στρέφονται κατά 30 μοίρες προς το εξωτερικό του αυτοκινήτου, μόλις ανοίξουν οι πόρτες.

Αν είναι αναγκαίο ο οδηγός και ο εμπρός επιβάτης μπορούν να στραφούν προς τα εμπρός για συμβατική οδήγηση.

Τότε το τιμόνι βγαίνει μέσα από το ταμπλό αυτόματα προς τον οδηγό.

 

Αυτόνομη κίνηση

Ασφαλώς, ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον αναφορικά με τις εφαρμογές και τεχνολογίες που σχετίζονται τόσο με το αυτόνομο σύστημα οδήγησης, όσο ασφαλώς και με το κινητήριο σύστημα του οχήματος.

Σε ότι αφορά στο πρώτο, οι ιθύνοντες της γερμανικής εταιρείας έχουν εφοδιάσει το πρωτοποριακό F015 Luxury in Motion με μια πλειάδα αισθητήρων και ραντάρ ικανών να ανιχνεύσουν ανά πάσα στιγμή το πεδίο τόσο στο εμπρός και το πίσω μέρος, όσο και στο πλάι.

Σύμφωνα με τον Υπεύθυνο Εξέλιξης της Mercedes, Dr Thomas Weber, «η τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης του F015 Luxury in Motion απαλλάσσει τον χειριστή από το περιττό άγχος όταν οι συνθήκες οδήγησης δεν είναι ευχάριστες, προσφέροντας του τη δυνατότητα να αξιοποιήσει πιο ποιοτικά το χρόνο που με τον τρόπο αυτό εξοικονομείται προς όφελος του».

Hitech «δικτύωση»
Το F015 ανταλλάσσει συνεχώς πληροφορίες με τους επιβάτες και το περιβάλλον μέσω έξι οθονών που βρίσκονται στον πίνακα οργάνων, στις πλαϊνές πόρτες και στο πίσω μέρος.

Οι επιβάτες μπορούν να επικοινωνήσουν με το όχημα μέσω χειρονομιών, μέσω των ματιών ή αγγίζοντας τις οθόνες υψηλής ανάλυσης.

Με την προβολή μέσω laser και ειδοποιήσεων σε πίνακες LED το F015 επικοινωνεί και με τον έξω κόσμο.

 

272 ίπποι!

Το F015 έχει ένα ηλεκτρικό σύστημα κίνησης με κυψέλες υδρογόνου, βασισμένο στο αντίστοιχο σύστημα του F125 που είχε παρουσιάσει η εταιρία το 2011.

Ειδικότερα την κίνηση του «αυτόνομου» F015 LuxuryinMotion έχουν αναλάβει ένα σύστημα κυψελών υδρογόνου, το οποίο αποτελείται από δύο ηλεκτροκινητήρες με ισχύ 136 ίππων έκαστος, οι οποίοι μεταφέρουν την ισχύ τους, ο κάθε ένας ξεχωριστά, στους πίσω τροχούς.

Συνδυαστικά, η ισχύς φτάνει τους 272 ίππους και η ροπή τα 400 σχεδόν Nm, τιμές που εξασφαλίζουν, σύμφωνα με την Mercedes, επιτάχυνση από στάση έως τα πρώτα 100 χλμ./ώρα σε χρόνο μόλις 6,7 δλ. και τελική ταχύτητα 200 χλμ./ώρα.

Η αυτονομία της Mercedes-Benz F015 Luxury in Motion υπερβαίνει τα 1.000 χλμ.

Γιώργος Κ. Ανδρής

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.