Quantcast
Τέλη κυκλοφορίας 2023: Οι 3 τρόποι πληρωμής - Τι πρέπει να γνωρίζετε για πρόστιμα και ακινησία - enikonomia.gr
share

Τέλη κυκλοφορίας 2023: Οι 3 τρόποι πληρωμής – Τι πρέπει να γνωρίζετε για πρόστιμα και ακινησία

δημοσιεύτηκε:

Λίγες ημέρες έχουν ακόμα στη διάθεσή τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας  του 2023  και να μην βρεθούν αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα. Η προθεσμία για την καταβολή τους λήγει στις 28 Φεβρουαρίου 2023.

Σημειώνεται δε πως οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας με τρεις τρόπους. Αναλυτικά:

  • είτε μέσω των μηχανημάτων αυτόματων συναλλαγών που βρίσκονται στις τράπεζες. Σε αυτή την περίπτωση θα  τους ζητηθεί το QR Code, το εικονίδιο δηλαδή που βρίσκεται πάνω δεξιά στο ειδοποιητήριο.
  • είτε Μέσω Web Banking εφόσον  έχουν πρόσβαση στην διαθέσιμη, από την τράπεζά τους, εφαρμογή. Σε αυτή την περίπτωση θα τους ζητηθεί ο κωδικός RF. Είναι ο 23ψήφιος αριθμός που βρίσκεται στο κέντρο του ειδοποιητηρίου αμέσως μετά τα γράμματα «RF».
  • είτε να μεταβούν στην πλησιέστερη τράπεζα ή σε κάποιο υποκατάστημα των ΕΛΤΑ και να πληρώσετε στο ταμείο, έχοντας προηγουμένως  εκτυπώσει το ειδοποιητήριο.

Επίσης οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν για τα τέλη τα εξής:

1.Τα πρόστιμα 

Αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα θα βρεθούν όσοι δεν πληρώσουν εγκαίρως τα τέλη κυκλοφορίας. Το πρόστιμο ανέρχεται σε 10.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση υποτροπής ανεβαίνει στα 30.000 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα, αφαιρείται για τρία χρόνια το δίπλωμα οδήγησης.

Συνεπώς οι πολίτες  που δεν πληρώσουν εγκαίρως τα τέλη θα έχουν πρόστιμο:

  • Ίσο με το ποσό των τελών αν το όχημα είναι δίκυκλο/ τρίκυκλο ή επιβατικό ΙΧ,
  • Ίσο με το 50% των τελών αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ.
  • 0 ευρώ για τέλη κάτω των 30 ευρώ

2. Η  ακινησία

Τη δυνατότητα να θέσουν το όχημα τους σε καθεστώς ακινησίας έχουν και φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων.  Επίσης επισημαίνεται πως όταν λήξει το διάστημα κίνησης για το οποίο έχουν καταβληθεί αναλογικά τέλη κυκλοφορίας, τότε το όχημα  θα πρέπει να τεθεί σε ψηφιακή ακινησία  την τελευταία εργάσιμη μέρα του μήνα ή την πρώτη εργάσιμη του επόμενου μήνα, εφόσον η τελευταία μέρα είναι αργία. Εάν όμως ο κάτοχος κινήσει το όχημα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από το ήδη επιλεγμένο, τότε θα πρέπει να καταβάλλει το υπολειπόμενο ποσό των ετησίων τελών κυκλοφορίας.

Α.  Η Έκπτωση έως 25%

Οι πολίτες που θα καταθέσουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ ” MyCar”  τις πινακίδες κυκλοφορίας του οχήματος τους θα μπορούν να τις πάρουν πίσω από τον Απρίλιο καθώς πριν το Πάσχα και ενδεχομένως πριν τις εκλογές θα έρθουν τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα.

Όσοι  θέσουν σε ακινησία το όχημά τους μέχρι το τέλος του μήνα και θελήσουν εκ νέου να το θέσουν σε κυκλοφορία τον Απρίλιο και να το κρατήσουν έως το τέλος του χρόνου τότε θα πρέπει να πληρώσουν τα 9/12 του ετήσιου ποσού, κερδίζοντας έτσι έκπτωση 25% στα τέλη κυκλοφορίας..

Β.Η ακινησία του οχήματος δηλώνεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. στις  παρακάτω περιπτώσεις:

  • Ολοσχερούς καταστροφής του οχήματος λόγω πυρκαγιάς ή άλλης αιτίας.
  • Πλειστηριασμού του οχήματος.
  • Αποξένωσης του ιδιοκτήτη ή κατόχου από το όχημα, όπως στην περίπτωση περισυλλογής του από το Δήμο ως εγκαταλελειμμένου.
  • Κάθε άλλη περίπτωση όπου ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος δεν έχει στην κατοχή του είτε το όχημα είτε τα στοιχεία κυκλοφορίας του (άδεια και πινακίδες)
  • Κλοπής ή υπεξαίρεσης του οχήματος.
  • Κυκλοφορίας του οχήματος στο εξωτερικό.
  • Μεταβίβασης του οχήματος η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί.
  • Κατάσχεσης του οχήματος από δημόσια αρχή με τα στοιχεία κυκλοφορίας αυτού.
  • Αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος από δημόσια αρχή.
  • Παράδοσης στις εγκαταστάσεις της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος (ΕΔΟΕ) με σκοπό την οριστική διαγραφή του με ανακύκλωση.

Γ. H έκδοση της πινακίδας Μ

Οι φορολογούμενοι που έχουν θέσει σε καθεστώς ακινησίας το όχημα τους μπορούν να λάβουν προσωρινή άδεια κυκλοφορίας λίγων ημερών αποκλειστικά και μόνο:

  • για την παράδοσή του, σε σημείο συλλογής οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής (ΟΤΚΖ), ή
  • για την επισκευή και έλεγχο αυτού από ΚΤΕΟ ή
  • για την αλλαγή του χώρου στον οποίο φυλάσσεται

Πρόκειται για την πινακίδα «Μ» που επιτρέπει την κυκλοφορία ενός οχήματος για 3 συνεχόμενες ημέρες ή 2 φορές εντός του έτους για συνολικό διάστημα έως 3 ημερών.

Στην  περίπτωση  αυτή ο υπόχρεος καλείται να πληρώσει τέλη κυκλοφορίας που ανέρχονται σε 10 ευρώ/ημέρα για επιβατικό Ι.Χ. ή 3 ευρώ/ημέρα για δίκυκλο Ι.Χ.

Η έκδοση γίνεται μέσω της πλατφόρμας  της ΑΑΔΕ, myCAR ενεργοποιώντας την επιλογή, «Έκδοση πινακίδας Μ: Υποβολή Δήλωσης» και απαιτείται:

  • Η ύπαρξη ενεργού ασφαλιστηρίου συμβολαίου και
  • Η ύπαρξη ενός πληρωμένου – ενεργού παραβόλου (τουλάχιστον για μία μέρα κυκλοφορίας), πατήστε εδώ

Σε περίπτωση περισσότερων ιδιοκτητών στο ίδιο όχημα απαιτείται η «αποδοχή» της διαδικασίας από όλους τους συνιδιοκτήτες. Συγκεκριμένα, με την υποβολή αίτησης από έναν συνιδιοκτήτη για την προσωρινή κυκλοφορία του οχήματος με πινακίδα «Μ», οι υπόλοιποι συνιδιοκτήτες ενημερώνονται μέσω μηνύματος στην «Προσωποποιημένη πληροφόρηση» του TAXISnet και email, προκειμένου να αποδεχτούν την ενέργεια αυτή.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.