Quantcast
Θρήνος για τον ξαφνικό θάνατο του Στέλιου Σκλαβενίτη - Τη Μ. Τετάρτη το τελευταίο "αντίο"- Τα συλλυπητήρια πολιτικών και επιχειρηματιών - enikonomia.gr
share

Θρήνος για τον ξαφνικό θάνατο του Στέλιου Σκλαβενίτη – Τη Μ. Τετάρτη το τελευταίο “αντίο”- Τα συλλυπητήρια πολιτικών και επιχειρηματιών

δημοσιεύτηκε:

Στο πένθος βύθισε τους οικείους του και τον επιχειρηματικό κόσμο ο ξαφνικός θάνατος του Στέλιου Σκλαβενίτη, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή τα ξημερώματα της Κυριακής σε ηλικία μόλις 53 ετών. Ήταν ένα από τα τέσσερα αδέλφια της οικογένειας πίσω από την ομώνυμη αλυσίδα σούπερ μάρκετ με τα 538 καταστήματα.

Ο επιχειρηματίας εισήχθη στο νοσοκομείο Υγεία με οξεία αναπνευστική δυσχέρεια, αμέσως διασωληνώθηκε στην εντατική αλλά παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών δεν τα κατάφερε. Άφησε την τελευταία του πνοή στις 07:18 π.μ. της Κυριακή από επιπλοκές της γρίπης τύπου Β. Η κηδεία του θα τελεστεί τη Μεγάλη Τετάρτη στις 15:00, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πειραιά.

Το Ιατρικό ανακοινωθέν του νοσοκομείου Υγεία:

«Ο Στυλιανός Σκλαβενίτης προσήλθε εκτάκτως στα Εξωτερικά Ιατρεία του ΥΓΕΙΑ στις 31/03/2018 και ώρα 22:00 μ.μ. λόγω οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας.

Μεταφέρθηκε άμεσα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) όπου διεγνώσθη σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS) επί εδάφους λοίμωξης από τον ιό της γρίπης τύπου Β.

Παρά την φαρμακευτική και μηχανική υποστήριξη, ανέπτυξε σύνδρομο πολυοργανικής ανεπάρκειας και κατέληξε λόγω ενδοπνευμονικής αιμορραγίας στις 07:18 π.μ. της επόμενης ημέρας» αναφέρει το ιατρικό ανακοινωθέν του νοσοκομείου “Υγεία”.


Στη φωτό ο Στέλιος Σκλαβενίτης με τα αδέλφια του Γεράσιμο και Μαρία

Το συγκινητικό “αντίο” των εργαζομένων του ομίλου Σκλαβενίτη


«Μακάρι να ήταν πρωταπριλιάτικο αστείο, αλλά δυστυχώς δεν είναι». Είναι μία από τις εκατοντάδες αναρτήσεις στα social media εργαζομένων του ομίλου Σκλαβενίτη, οι οποίοι θέλησαν να εκφράσουν τη βαθύτατη θλίψη τους για τον αδόκητο χαμό του Στέλιου Σκλαβενίτη.

Μόλις έγινε γνωστή η είδηση, πολλοί εργαζόμενοι άρχισαν να τηλεφωνούν για να μάθουν αν είναι αλήθεια ή μήπως πρόκειται για πρωταπριλιάτικο ψέμα. Όσο και αν ήλπιζαν για το τελευταίο, δεν επιβεβαιώθηκαν οι ελπίδες τους.

«Καλό παράδεισο σε έναν καλό άνθρωπο» γράφουν οι περισσότεροι εκ των εργαζομένων, ενώ συγκλονίζει το μήνυμα μιας γυναίκας που γράφει τα εξής:

«Αντίο Κύριε Στέλιο… Ήσουν ένας από τους πιο αγνούς ανθρώπους που έχω γνωρίσει. Η σπάνια καλοσύνη σου, οι αρχές σου, το παράδειγμα που έδωσες στη διοίκηση των ανθρώπων, και πάνω από όλα η ανθρωπιά σου, μας έκαναν όλους να αισθανθούμε μέλη της οικογένειας Σκλαβενίτη. Η απώλεια μεγάλη για την οικογένεια, την εταιρεία, τον επιχειρηματικό κόσμο, τη χώρα. Θα θυμόμαστε όλοι το χαμόγελο και το γέλιο σου που μας γέμιζε χαρά. Καλό ταξίδι Κύριε Στέλιο».

Σε άλλο μήνυμα αναφέρεται χαρακτηριστικά: ««Όταν έφυγε ο δικός μου «άγγελος» ο Σκλαβενίτης με στήριξε. Τέτοιοι άνθρωποι σπανίζουν».


Τα συλλυπητήρια πολιτικών και επιχειρηματιών


Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε στον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο ο ξαφνικός θάνατος του επιχειρηματία.

Πολιτικοί, θεσμικοί φορείς και επιχειρηματίες εξέφρασαν την οδύνη και το σοκ τους, αλλά και τα συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Υπόδειγμα για όλον τον επιχειρηματικό κόσμο

«Θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη για τον τόσο πρόωρο θάνατό του και τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Ο Στέλιος Σκλαβενίτης δεν ήταν μόνον ένας νέος και δυναμικός επιχειρηματίας που κατόρθωσε να κρατήσει όρθια την εταιρία του σε έναν χώρο που κατεξοχήν επλήγη από την κρίση. Το γεγονός ότι στάθηκε δίπλα στους εργαζομένους του σε πολύ δύσκολους καιρούς, διατηρώντας τις θέσεις εργασίας τους, τον καθιστά υπόδειγμα για όλο τον επιχειρηματικό κόσμο».

Σταύρος Θεοδωράκης: Το κενό θα είναι μεγάλο

“Ο Στέλιος Σκλαβενίτης ήταν ένας θαυμάσιος, σεμνός άνθρωπος. Δυναμικός επιχειρηματίας με κοινωνικές ευαισθησίες. Η πρώτη έγνοια του ήταν οι εργαζόμενοι του & όχι απλώς η επέκταση των δραστηριοτήτων του. Το κενό θα είναι μεγάλο, όχι μόνο για την οικογένεια του. Τα συλλυπητήριά μου”.

Παναγιώτης Κουρουμπλής: Φτωχότερος ο επιχειρηματικός κόσμος

Τη θλίψη του για τον ξαφνικό χαμό του Στέλιου Σκλαβενίτη, εκφράζει ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής.
“Ο Στέλιος Σκλαβενίτης, ξεχώρισε ως επιχειρηματίας, όχι μόνο γιατί κράτησε την επιχείρησή του όρθια στους δύσκολους καιρούς της οικονομικής κρίσης, αλλά και γιατί δεν αμέλησε ποτέ το ”ανθρώπινο πρόσωπο” που οφείλει να έχει κάθε επιχείρηση. Ο Στέλιος Σκλαβενίτης αποτέλεσε φωτεινό παράδειγμα της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Ο αδόκητος χαμός του, αφήνει τον επιχειρηματικό κόσμο φτωχότερο. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια Σκλαβενίτη αλλά και στην ευρύτερη οικογένεια των εργαζομένων στον Όμιλο”.

Κων/νος Μίχαλος: Η απώλειά του είναι δυσαναπλήρωτη

«Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων και ο επιμελητηριακός κόσμος της χώρας με βαθύτατη οδύνη πληροφορήθηκαν τον πρόωρο θάνατο του Στέλιου Σκλαβενίτη.

Η απώλεια του Στέλιου Σκλαβενίτη σκορπίζει θλίψη στην οικογένειά του, στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, στους χιλιάδες εργαζομένους στις επιχειρήσεις του, σε ολόκληρη την κοινωνία.

Έφυγε από τη ζωή ένας άνθρωπος, που αποτελούσε φωτεινό παράδειγμα για τον άμεμπτο χαρακτήρα του και τη δημιουργικότητα του. Γεμάτος όρεξη για ζωή και προσφορά, ακούραστος, πάντα με το χαμόγελο στα χείλη, δραστήριος και αποτελεσματικός όσο λίγοι επιχειρηματίες. Η απώλειά του είναι δυσαναπλήρωτη.

Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας δια του προέδρου της κ. Κωνσταντίνου Μίχαλου εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στη μεγάλη οικογένεια των επιχειρήσεων του».

Βασίλης Κορκίδης: Καλό ταξίδι στον Παράδεισο

«Ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας θα τον θυμάται με θαυμασμό για την λαμπρή του πορεία ως ανθρώπου και επιχειρηματία και για το ουσιαστικό έργο που αφήνει πίσω του.

Είμαι σοκαρισμένος από τον ξαφνικό θάνατο του φίλου Στέλιου Σκλαβενίτη. Τους καλούς ανθρώπους τους παίρνει νωρίτερα ο Θεός κοντά του. Η μνήμη του θα είναι αιωνία στον εμπορικό κόσμο για όλα τα καλά που προσέφερε. Καλό ταξίδι στον Παράδεισο».

ΣΕΒ: Ευχόμαστε κουράγιο

Τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια Σκλαβενίτη για τον αδόκητο χαμό του Στέλιου Σκλαβενίτη απευθύνουν ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φεσσας, και τα μέλη του ΔΣ του Συνδέσμου.

«Η προσφορά του στο ελληνικό επιχειρείν υπήρξε σημαντική και το κενό που αφήνει πίσω του δυσαναπλήρωτο», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΕΒ. «Ευχόμαστε κουράγιο στη στενή και ευρύτερη οικογένεια του εκλιπόντος».


Πώς χτίστηκε η “αυτοκρατορία” των σούπερ μάρκετ


Ήταν το 1920 όταν η οικογένεια Σκλαβενίτη ξεκίνησε από μια εταιρεία εισαγωγών ξυλείας και εξαγωγών κρασιών. Μετά από ατύχημα σε μεγάλη παρτίδα εμπορευμάτων που επρόκειτο να σταλούν στο εξωτερικό, η οικογένεια καταστρέφεται οικονομικά.

Ο Γεράσιμος Σκλαβενίτης φεύγει από τον τόπο καταγωγής του τη Λευκάδα για την Αθήνα. Όταν πέθανε το 1942 εκείνος και η σύζυγός του, τα παιδιά Γιάννης και Σπύρος παίρνουν τη σκυτάλη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, βάζοντας τα πρώτα θεμέλια για τον σημερινό όμιλο Σκλαβενίτη.

Ξεκινούν τη δική τους επιχείρηση διαθέτοντας στην Κεντρική Αγορά κεχρί, κανναβούρι και είδη πρώτης ανάγκης και σταδιακά αρχίζουν να ασχολούνται με το εμπόριο μπαχαρικών και μπακαλικής στον Πειραιά. Μια γνωριμία με τον Μιλτιάδη Παπαδόπουλο το 1950 θα αποδειχθεί σταθμός για τη μετέπειτα πορεία τους.

Τέσσερα χρόνια μετά, ο Γιάννης και ο Σπύρος Σκλαβενίτης και ο Μιλτιάδης Παπαδόπουλος ιδρύουν την εταιρία Σκλαβενίτης και ΣΙΑ. Έδρα τους τα Πετράλωνα και αντικείμενο η χονδρική πώληση τροφίμων.

Το 1967 ιδρύουν την πρώτη εταιρεία τηλεφωνικών παραγγελιών «delivery» στην Ελλάδα, την «ΤΗΛΕΞΥΠ». Ο πρωτοποριακός χαρακτήρας της και η διάθεση προϊόντων αρίστης ποιότητας σε τιμές χονδρικής την εδραίωσαν. Σε πολύ σύντομο διάστημα, η εταιρία δέχεται παραγγελίες σχεδόν από κάθε γωνιά της Αττικής.

Η επιτυχία της ΤΗΛΕΞΥΠ ώθησε τους τρεις επιχειρηματίες σε ακόμη μια κίνηση σταθμό. Το 1969 δημιούργησαν το πρώτο κατάστημα λιανικής. Και το 1971 άνοιξαν στη λεωφόρο Κηφισού 80, στο Περιστέρι, το πρώτο σούπερ μάρκετ. Σήμερα, εκεί, βρίσκονται κεντρικές εγκαταστάσεις της εταιρίας Σκλαβενίτης.

Το σλόγκαν «τόσο φθηνά όσο πουθενά» είναι ακόμη και… σήμερα ένα από τα πιο γνωστά της αγοράς.

Η νεότερη γενιά

Μετά τον θάνατο του Γιάννη Σκλαβενίτη το 1993 και του Σπύρου το 2006 αρχίζει και μπαίνει σταδιακά στη διοίκηση του ομίλου η νεότερη γενιά. Τα αδέλφια Γεράσιμος, Στέλιος και Μαρία.

Είχε προηγηθεί μια πρόταση εξαγοράς του ομίλου ύψους 400 εκατ. ευρώ, όμως, όπως και άλλες απορρίφθηκε καθώς προτεραιότητα ήταν και είναι μέχρι σήμερα η επιχείρηση να παραμείνει οικογενειακή.

Υπό την ηγεσία τους, τα τελευταία χρόνια, η Σκλαβενίτης έχει κάνει πολλές εξαγορές. Όχι μόνο άνοιξε νέα καταστήματα αλλά εξαγόρασαν κι άλλα. Όπως τα σούπερ μάρκετ Παπαγεωργίου. Εξαγόρασαν επίσης 28 καταστήματα άλλων αλυσίδων: της Ατλάντικ, της Δούκας, της Μπαλάσκας, της Extra Πρώτα και Φθηνά, ενώ το τελευταίο big deal ήταν για την απόκτηση της Μαρινόπουλος σε μια συμφωνία διάσωσης της τελευταίας. Μετά από διαπραγματεύσεις μηνών και ενώ οι προμηθευτές δέχτηκαν «κούρεμα» 50% επί των όσων είχαν λαμβάνειν, το deal έκλεισε.

Την 1η Μαρτίου 2017 η εταιρία απορρόφησε το δίκτυο 361 καταστημάτων της Carrefour Μαρινόπουλος.

Ο όμιλος Σκλαβενίτη, μετά την εξαγορά της «Μαρινόπουλος», αριθμεί 538 καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο.

Πρόεδρος της Ι. & Σ. Σκλαβενίτης ΑΕΕ είναι η Μαρία Σκλαβενίτη. Ο Στέλιος είχε τη θέση του αναπληρωτή Διευθύνοντος Σύμβουλου. Ο Γεράσιμος Σκλαβενίτης είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου, αναλαμβάνοντας κυρίως το διοικητικό κομμάτι του ομίλου. Η αδελφή τους Βίκυ έχει επιλέξει να μην ασχολείται ενεργά με τον όμιλο.



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.