Quantcast
ΑΔΜΗΕ: Εξασφάλισε ηλεκτρικό χώρο 2 GW για τα πρώτα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα - Τι είναι το «Πράσινο Αιγαίο» - enikonomia.gr
share

ΑΔΜΗΕ: Εξασφάλισε ηλεκτρικό χώρο 2 GW για τα πρώτα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα – Τι είναι το «Πράσινο Αιγαίο»

δημοσιεύτηκε:

«Ο ΑΔΜΗΕ έχει διασφαλίσει τον αναγκαίο ηλεκτρικό χώρο της τάξης των 2 GW για να ξεκινήσει η εθνικής σημασίας νέα αγορά των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα», δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μ. Μανουσάκης. Μιλώντας σε ειδική ημερίδα για την ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, ο κ. Μανουσάκης πρόσθεσε ότι σύντομα θα υπάρχουν ανακοινώσεις για το πού ακριβώς δεσμεύονται τα MW ανά περιοχή.

Τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα είναι κρίσιμα για την επίτευξη ενός κεντρικού στόχου της ενεργειακής πολιτικής, που είναι η μετατροπή της Ελλάδας σε εξαγωγέα καθαρής ενέργειας, από εισαγωγέα ορυκτών καυσίμων που ήταν ιστορικά, σημείωσε ο κ. Μανουσάκης. Μάλιστα, ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για ανάπτυξη ΥΑΠ ισχύος 12 GW τις επόμενες δεκαετίες «φωτίζει» ακόμα περισσότερο την αναγκαιότητα των διασυνοριακών διασυνδέσεων με εξαγωγικό προσανατολισμό που δρομολογεί ο ΑΔΜΗΕ, είπε ο κ. Μανουσάκης, ώστε να μπορεί η περίσσεια της πράσινης ενέργειας που θα παράγεται και από τα Υπεράκτια Αιολικά πΆΡΚΑνα μεταφέρεται στα κέντρα κατανάλωσης της κεντρικής Ευρώπης.

Στο «κάδρο» αυτό εντάσσονται έργα όπως η δεύτερη διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, η δεύτερη διασύνδεση Ελλάδας-Ιταλίας, η διασύνδεση Ελλάδας (Κρήτης)-Κύπρου-Ισραήλ, αλλά και ο μεγάλος ηλεκτρικός «διάδρομος» Ελλάδας-Νότιας Γερμανίας Green Aegean Interconnector.

Το πράσινο Αιγαίο

Όπως είπε ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ, η ονομασία «Πράσινο Αιγαίο» παραπέμπει ακριβώς στα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα. «Η ανάπτυξη υπεράκτιων πάρκων στη Βόρεια Θάλασσα δεν αρκεί, είναι ζητούμενο να παράγεται με αποδοτικό τρόπο πράσινη ενέργεια στο νότο της Ευρώπης και να μεταφέρεται προς τον Βορρά», ώστε να διασφαλιστεί η ενεργειακή αυτονομία της Ηπείρου και να μειωθεί η εξάρτησή της από τρίτους προμηθευτές», ανέφερε μεταξύ άλλων, τονίζοντας ότι απαιτούνται περιφερειακές συνεργασίες προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο κ. Μανουσάκης ανέδειξε τη σημασία της ανάπτυξης των ΥΑΠ, καθώς «η δημιουργία μιας εθνικής οικονομίας στις θάλασσές μας -και ιδιαίτερα στην περιοχή του Αιγαίου- θα ενισχύσει γεωπολιτικά τη χώρα μας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.