Quantcast
Αλλαγή... πλεύσης για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης; - enikonomia.gr
share

Αλλαγή… πλεύσης για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης;

δημοσιεύτηκε:

Εξελίξεις για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης καθώς μπαίνει τέλος στην ιδιωτικοποίησή του.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, η κυβέρνηση αποφάσισε να ματαιώσει τη διαγωνιστική διαδικασία που αφορούσε στην απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης λόγω της αναβάθμισης της γεωπολιτικής σημασίας του και ύστερα από προσεκτικό ζύγισμα κάθε παραμέτρου – ενεργειακής, στρατιωτικής, εμπορικής – με διακηρυγμένο άλλωστε τον κυβερνητικό στόχο να εξελιχθεί η ακριτική περιοχή σε οικονομικό και αμυντικό κόμβο.

Η σημασία του Λιμανιού 

Μετά την ενίσχυση της Αλεξανδρούπολης μέσω της ένταξής της στο πλαίσιο της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας (MDCA) Ελλάδας – ΗΠΑ, οι επιπτώσεις από την εισβολή της Μόσχας στα ουκρανικά εδάφη έδωσαν νέες διαστάσεις στη σημασία του λιμανιού – ως συνδέσμου της Ανατολικής Μεσογείου με τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μαύρη Θάλασσα.

Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, στην τελική φάση είχαν περάσει με δεσμευτικές προσφορές δύο επενδυτικά σχήματα (Quintana Infrastructure & Development και κοινοπραξία Black Summit Financial, Euroports, EFA Group, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), ωστόσο αναμένονται να γίνουν άμεσα ανακοινώσεις για τη ματαίωση του διαγωνισμού.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θέλει συνολικά ένα νέο επιχειρησιακό πλάνο για το λιμάνι, βάζοντας άρα στο τραπέζι την επεξεργασία νέων πρωτοβουλιών για την αξιοποίηση διαφόρων χρήσεων του λιμένα.

Η διαγωνιστική διαδικασία

Υπενθυμίζεται ότι τους προηγούμενους μήνες υπήρξαν διαδοχικές αναβολές στη διαγωνιστική διαδικασία, οι οποίες φαίνεται να σχετίζονταν με την ετοιμότητα των ενδιαφερομένων και την πληρότητα των φακέλων τους, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, και όχι με τις νεότερες εξελίξεις. Ούτε αυτές σηματοδοτούν ένα συνολικό φρένο στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων,

Αντίθετα, όπως έχει διαμηνυθεί και από στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, επιδιώκεται έμφαση στην περιφερειακή ανάπτυξη «με αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων που έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες».

Εξού και ο στόχος είναι να μην πέφτουν οι ρυθμοί σε ό,τι αφορά οποιαδήποτε μεγάλη υποδομή, ακίνητα, αλλά και έργα του Ταμείου Ανάκαμψης. Στο πλαίσιο αυτό βρίσκεται σε τελικό στάδιο η διαδικασία για τη ΛΑΡΚΟ και προχωρούν οι διαδικασίες για τα λιμάνια Καβάλας και Ηγουμενίτσας, τις Γούρνες Ηρακλείου, τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, την Αττική Οδό κ.ά..

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.