Quantcast
Αναχρηματοδότηση κοινοπρακτικού δανείου ΑΔΜΗΕ με μειωμένο επιτόκιο - enikonomia.gr
share

Αναχρηματοδότηση κοινοπρακτικού δανείου ΑΔΜΗΕ με μειωμένο επιτόκιο

δημοσιεύτηκε:

Συμφωνία για αναχρηματοδότηση του κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου που είχε συνάψει ο ΑΔΜΗΕ με ελληνικές τράπεζες το 2017 και είχε περιθώριο επιτοκίου 6,25%, με νέο κοινοπρακτικό δάνειο που έχει περιθώριο επιτοκίου 3% ανακοίνωσε η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών.

Ειδικότερα, το νέο κοινοπρακτικό δάνειο ύψους περίπου 228 εκατ. ευρώ είναι πενταετούς διάρκειας, άνευ εξασφαλίσεων και κρατικής εγγύησης με βασικό περιθώριο επιτοκίου 3% ετησίως. Η μείωση του κόστους δανεισμού εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση δαπανών από τόκους ύψους 7,4 εκατ. ευρώ περίπου σε ετήσια βάση.

Όπως ανακοίνωσε ο ΑΔΜΗΕ, η συγκεκριμένη συμφωνία αποτελεί το τελευταίο βήμα της διαδικασίας αναχρηματοδότησης της εταιρίας, καθώς στο πρώτο εξάμηνο του έτους υπεγράφη δανειακή σύμβαση ύψους 199 εκατ. ευρώ με τις τράπεζες Bank of China (Luxembourg) S.A. και Industrial and Commercial Bank of China Limited.

«Τα παραπάνω δάνεια, συμπεριλαμβανομένου των δανείων με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, συνολικού ύψους 270 εκατ ευρώ, έχουν συναφθεί με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους. Χάρη στις κινήσεις αυτές η ΑΔΜΗΕ Α.Ε. από θέση ισχύος θα συνεχίσει να υλοποιεί το φιλόδοξο πρόγραμμα επενδύσεών της, στο οποίο κεντρική θέση καταλαμβάνουν οι διασυνδέσεις των νησιών με την ηπειρωτική χώρα. Η ζήτηση για συμμετοχή από τράπεζες ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, επιβεβαιώνοντας την εμπιστοσύνη του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος στην ΑΔΜΗΕ Α.Ε.», αναφέρει ο Διαχειριστής.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, δήλωσε: «Οι ελληνικές συστημικές τράπεζες αναγνώρισαν εμπράκτως τη βελτίωση των προοπτικών του Διαχειριστή, προσφέροντάς του ένα από τα χαμηλότερα επιτόκια της αγοράς που είναι αντιπροσωπευτικό του κόστους δανεισμού εφεξής. Έδωσαν έτσι ψήφο εμπιστοσύνης στην ικανότητά μας να υλοποιήσουμε έγκαιρα τις κρίσιμες διασυνδέσεις με κυριότερες τις δύο διασυνδέσεις με την Κρήτη, την επέκταση των διασυνδέσεων των Κυκλάδων, αλλά και αυτή των Δωδεκανήσων».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.