Quantcast
Μπορεί η συνοδευτική επιστολή να αυξήσει τις πιθανότητες συνέντευξης; - enikonomia.gr
share

Μπορεί η συνοδευτική επιστολή να αυξήσει τις πιθανότητες συνέντευξης;

δημοσιεύτηκε:

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, η σύντομη απάντηση είναι ναι.
Ωστόσο, γιατί είναι τόσο σημαντική;
Μια συνοδευτική επιστολή (cover letter) είναι ένα σύντομο κείμενο, το οποίο αποστέλλεται μαζί με το βιογραφικό σημείωμα και σκοπός του είναι η απάντηση της ερώτησης «Γιατί είμαι το κατάλληλο άτομο γι’ αυτή τη θέση;».
Έτσι, σε μια άκρως ανταγωνιστική αγορά εργασίας, μπορεί πραγματικά να σας κάνει να ξεχωρίσετε έναντι άλλων υποψηφίων με παρόμοια τυπικά προσόντα.
Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε τι πρέπει να περιλαμβάνει μια πλήρης συνοδευτική επιστολή, έτσι ώστε να αυξήσετε τις πιθανότητες να κατακτήσετε τη θέση εργασίας που ονειρεύεστε.

Η μορφή και ο τόνος της συνοδευτικής επιστολής

Γενικά, θα πρέπει να προσεγγίσετε αυτήν την επιστολή, όπως κάθε άλλη επαγγελματική αλληλογραφία. Δώστε βάση στη μορφή της, η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει την κατάλληλη προσφώνηση κα αποφώνηση, αλλά και στον τόνο, ο οποίος θα πρέπει να είναι επαγγελματικός και προσιτός.
Εάν γνωρίζετε το όνομα του υπεύθυνου, καλό θα ήταν να το αναφέρετε ονομαστικά, διαφορετικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη θέση που έχει στην εταιρεία ή οποιαδήποτε άλλη επαγγελματική προσφώνηση.

Ο λόγος αποστολής της επιστολής

Όπως θα κάνατε και με ένα email ή μια οποιαδήποτε άλλη επικοινωνία, το πρώτο σας μέλημα θα πρέπει να είναι να αναφέρετε τον λόγο που αποστέλλετε τη συγκεκριμένη επιστολή. Πρόκειται για απάντηση σε κάποια αγγελία ή για μια διερευνητική πρώτη προσέγγιση της εταιρείας;
Επίσης, προσπαθήστε να είστε όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένοι, παραθέτοντας σε ποια ακριβώς αγγελία εργασίας αναφέρεστε ή για ποιον λόγο επιλέξατε να στείλετε το βιογραφικό σας σε αυτήν την εταιρεία. Εάν σας έχει συστήσει κάποιος, μην διστάσετε να το αναφέρετε σε αυτό το σημείο.

Η παρουσίαση των προσόντων

Έπειτα, θα πρέπει να παρουσιάσετε τα προσόντα σας, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής σας εμπειρίας. Προσπαθήστε να είστε όσο το δυνατόν πιο σύντομοι, υπογραμμίζοντας τα στοιχεία εκείνα που σχετίζονται άμεσα με τη θέση εργασίας.
Στη συνέχεια, συνδέστε τις δεξιότητές σας με τις απαιτήσεις της θέσης εργασίας, αναδεικνύοντας γιατί είστε το κατάλληλο άτομο γι’ αυτήν τη θέση.

Η επιλογή της εταιρείας

Φτάνοντας στο τέλος της συνοδευτικής επιστολής, δείξτε ειλικρινές ενδιαφέρον για την εταιρεία, συλλέγοντας πληροφορίες από το διαδίκτυο και χρησιμοποιήστε τες για να απαντήσετε στο ερώτημα γιατί ενδιαφέρεστε για τη συγκεκριμένη θέση και τι σας προσέλκυσε στη συγκεκριμένη εταιρεία.

Το κλείσιμο

Πριν ολοκληρώσετε την επιστολή σας, σιγουρευτείτε ότι κάνετε μια σύντομη αναφορά στα στοιχεία επικοινωνίας σας, καθώς και στη διαθεσιμότητά σας για συνέντευξη. Μην ξεχάσετε να κλείσετε την επιστολή με την κατάλληλη, επαγγελματική αποφώνηση.

Μη στέλνετε σε όλους την ίδια συνοδευτική επιστολή

Όπως καταλαβαίνετε, η συνοδευτική επιστολή θα πρέπει να είναι απόλυτα προσαρμοσμένη στην εκάστοτε εταιρεία και θέση εργασίας.
Φυσικά, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα πρότυπο, σύμφωνα με τις παραπάνω συμβουλές, το οποίο θα προσαρμόζετε κατάλληλα. Ωστόσο, αποφύγετε να στέλνετε σε όλους ακριβώς την ίδια συνοδευτική επιστολή, καθώς δεν θα αναδεικνύει το γιατί ταιριάζετε στη συγκεκριμένη θέση εργασίας.
Εάν εφαρμόσετε τα παραπάνω, θα μπορέσετε να ενισχύσετε το βιογραφικό σας σημείωμα, καθώς και τις πιθανότητές σας για συνέντευξη, αφού ο υποψήφιος εργοδότης θα μπορέσει να σας γνωρίσει λίγο καλύτερα και πιο προσωποποιημένα.
Επομένως, την επόμενη φορά που θα κάνετε αίτηση για κάποια αγγελία εργασίας, μην διστάσετε να διαμορφώσετε κατάλληλα τη συνοδευτική επιστολή και να την αποστείλετε μαζί με το βιογραφικό σας, ακόμη και αν δεν ζητείται.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.