Quantcast
ΔΕΘ: Η πρώτη εταιρεία cargo drones στον κόσμο είναι βουλγαρική - Αρχίζει από την Ελλάδα εμπορικές πτήσεις - enikonomia.gr
share

ΔΕΘ: Η πρώτη εταιρεία cargo drones στον κόσμο είναι βουλγαρική – Αρχίζει από την Ελλάδα εμπορικές πτήσεις

δημοσιεύτηκε:

Η πρώτη στον κόσμο εταιρία μεταφοράς με drones παρουσιάζεται στην 87η ΔΕΘ και δίνει μια πρώτη εικόνα του πώς θα γίνονται περίπου σε ένα χρόνο ευέλικτες πτήσεις cargo, χωρίς πιλότους.

Είναι καλοκαίρι του 2024 και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, ένα κομψό λευκό drone, απογειώνεται από τον ειδικό «αερολιμένα», που έχει δημιουργηθεί στην Καβάλα. Η πτήση έχει προορισμό αρχικά την Αθήνα και μετέπειτα δύο νησιά των Κυκλάδων. Το drone μεταφέρει αλληλογραφία και δέματα, συνολικού βάρους γύρω στα 350 κιλά, περίπου το φορτίο ενός μικρού βαν. Μπορεί δε να διανύσει 2500 χιλιόμετρα για να παραδώσει αυθημερόν το φορτίο του.  Το drone είναι «παιδί» της εταιρείας «Dronamics» και η έρευνα και ανάπτυξη γύρω από τη δημιουργία του έχει γίνει στη Σόφια της Βουλγαρίας. Ο συνιδρυτής της εταιρείας, ο νεαρός μηχανικός Konstantin Rangelov (Κονσταντίν Ρανγκέλοφ) και η επικεφαλής επικοινωνίας της, Blanca Garcia (Μπλάνκα Γκαρσία), βρίσκονται αυτές τις ημέρες στη Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία της 87ης Διεθνούς Έκθεσης.

Το σενάριο που περιγράφεται στην εισαγωγή είναι μεν υποθετικό, αλλά δεν απέχει από την πραγματικότητα που σχεδιάζει να υλοποιήσει στην Ελλάδα η πρωτοποριακή παγκοσμίως εταιρεία, στην οποία αναφέρθηκε και ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομίας και Βιομηχανίας, Μπογκντάν Μπογκτάνοφ, με την ευκαιρία των εγκαινίων του βουλγαρικού περιπτέρου στην 87η ΔΕΘ. Φέτος στην ΔΕΘ η Βουλγαρία είναι τιμώμενη χώρα.

Σύμφωνα με την κ. Γκαρσία, η «Dronamics» είναι η πρώτη εταιρεία «cargo drone» στον κόσμο. Και η πρώτη που έλαβε άδεια από τις αρχές της ΕΕ για μεταφορές φορτίων με drones. Μάλιστα, πρόκειται να αρχίσει το μεταφορικό της έργο από την Ελλάδα.  «Αρχίζουμε σύντομα, πιθανώς στις αρχές του 2024. Τα drones πιθανώς θα ξεκινούν από την Καβάλα, όπου σχεδιάζεται να δημιουργηθεί και ένα “drone port” και, παρότι αρχικά θα πραγματοποιούνται μόνο συγκεκριμένα δρομολόγια, σε συγκεκριμένη γραμμή, με μόνο ένα drone, στόχος είναι σταδιακά o στόλος να αυξηθεί και να επεκταθούμε σε όλη την Ελλάδα, ώστε να εξυπηρετούνται και τα ελληνικά νησιά» εξηγεί η ίδια στο Αθηναϊκό πρακτορείο Ειδήσεων.

Τα αεροσκάφη

Μπορεί όταν ακούμε τη λέξη «drone» να έρχονται συνήθως στο μυαλό μας μικρά αεροσκάφη, κάποια από τα οποία χωρούν να προσγειωθούν πάνω στο χέρι μας ή σε ένα τραπέζι, αλλά αυτά της «Dronamics» δεν είναι ακριβώς …μινιατούρες. Σύμφωνα με την κ. Γκαρσία, τo άνοιγμα των φτερών τους είναι 16 μέτρα και μπορούν να μεταφέρουν φορτία βάρους έως 350 κιλών, είτε αυτά είναι δέματα από εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου είτε αλληλογραφία. Δεν έχουν πιλοτήριο, αφού ο χειρισμός τους γίνεται απομακρυσμένα, από το έδαφος.

Την εταιρία ίδρυσαν δύο αδέλφια ο Κονσταντίν, που είναι μηχανικός και διευθυντής Τεχνολογίας (CTO) και ο οικονομολόγος αδερφός του Σβίλεν, που είναι ο διευθύνων σύμβουλος (CEO) της Dronamics. Παρότι η αρχή ήταν κάτι σαν ένα «θρασύ» πρότζεκτ, όπως λένε οι ίδιοι, όχι απλά αναπτύχθηκε για να δώσει καινοτόμες λύσεις, αλλά ήδη διαθέτει παρουσία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες: Το κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης των αεροσκαφών βρίσκεται στη Σόφια της Βουλγαρίας, αλλά υπάρχουν επίσης ομάδες της εταιρείας στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Μάλτα. Όταν μεγεθυνθεί και χρειαστεί πολλά drone για να  εξυπηρετεί το μεταφορικό έργο, τότε η εταιρεία θα αναπτύξει συνέργειες με εξωτερικούς συνεργάτες.

Κατά τον Κονσταντίν, η εταιρεία ιδρύθηκε το 2014 και πλέον απασχολεί πάνω από 170 εργαζόμενους από 12 διαφορετικές εθνικότητες. Όπως σημειώνουν οι ιδρυτές της Dronamcis, πρόκειται για μια λύση κινητικότητας, χάρη στην οποία επιτυγχάνεται εξοικονόμηση χρόνου, κόστους και εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. «Κυνηγούσαμε το όνειρό μας για delivery σε όλους, μέσα σε μια ημέρα επί σχεδόν μια δεκαετία. Σήμερα, με τη στήριξη μιας ταλαντούχας ομάδας και με ισχυρές συνέργειες, κάνουμε πραγματικότητα την πρώτη εταιρεία μεταφοράς φορτίου με drone παγκοσμίως», αναφέρουν οι ιδρυτές. To κόστος αυθημερόν μεταφοράς των δεμάτων θα είναι μέχρι και 50% χαμηλότερο από το αντίστοιχο της αεροπορικής μεταφοράς με αεροπλάνο (air-cargo) για παράδοση την ίδια ημέρα, λιγότερο από 5 ευρώ ανά κιλό, υπόσχεται η εταιρεία.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.