Quantcast
ΕΑΕΕ: Στα 2,2 δισ. ευρώ τα ιδία κεφάλαια των ασφαλιστικών επιχειρήσεων το 2013 - enikonomia.gr
share

ΕΑΕΕ: Στα 2,2 δισ. ευρώ τα ιδία κεφάλαια των ασφαλιστικών επιχειρήσεων το 2013

δημοσιεύτηκε:

Στα 2,2 δισ. ευρώ ανήλθαν τα ίδια κεφάλαια των ενεργών ασφαλιστικών επιχειρήσεων το 2013 στην Ελλάδα σύμφωνα με την Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος. Μάλιστα τα ιδία κεφάλαια σημείωσαν εντυπωσιακή αύξηση 31% σε σχέση με το 2012 όπως προκύπτει από τη μελέτη των δημοσιευμένων οικονομικών καταστάσεων των ασφαλιστικών εταιρειών, της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ).
Επιπλέον, αύξηση 2,6% σημειώθηκε στο συνολικό ενεργητικό των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, το οποίο έφτασε τα 15,3 δισ. ευρώ. Από αυτά 11,4 δισ. ευρώ είχαν διατεθεί σε επενδύσεις, οι οποίες παρουσίασαν αύξηση 3,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το μεγαλύτερο μέρος του είναι σε επενδύσεις (61,5%) και άλλα σημαντικά μέρη του είναι οι απαιτήσεις (11,3%), και οι επενδύσεις για λογαριασμό ασφαλισμένων ζωής (13,0%). Επίσης, συμμετέχουν στη διαμόρφωσή του τα λοιπά στοιχεία (10,5%), οι μεταβατικοί λογαριασμοί (3,2%) και τα έξοδα εγκατάστασης (0,6%).
Η συντριπτική πλειοψηφία των επενδύσεων είναι σε ομόλογα και άλλους τίτλους σταθερής απόδοσης (60,6%). Οι υπόλοιπες είναι σε μορφή μετοχών, μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων και άλλων τίτλων μεταβλητής απόδοσης (13,2%) και λοιπών επενδύσεων (17,4%).
Ως μέγεθος, λοιπόν, οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 5,2% σε σχέση με το 2012. Με εξαίρεση τα ακίνητα που μειώθηκαν κατά 3,4% και τις μετοχές, μερίδια κλπ τίτλους μεταβλητής απόδοσης, οι οποίες μειώθηκαν κατά 1,8%, όλες οι άλλες κατηγορίες αυξήθηκαν. Τη μεγαλύτερη αύξηση γνώρισαν οι λοιπές επενδύσεις (+29,5%).
Τέλος, το 2013 η ελληνική ασφαλιστική αγορά επέστρεψε σε θετικό αποτέλεσμα χρήσης (κέρδη προ φόρων 548 εκατ. ευρώ, το οποίο επιβαρύνθηκε με φόρους ύψους 138 εκατ. ευρώ), για πρώτη χρονιά μετά το 2010.
«Η σημαντική αύξηση που σημείωσαν τα ίδια κεφάλαια των ασφαλιστικών επιχειρήσεων που λειτουργούν στην Ελλάδα αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης των μετόχων -Ελλήνων και ξένων- στην προοπτική ανάπτυξης της ασφαλιστικής αγοράς. Η ελληνική ασφαλιστική αγορά κάλυψε μόνη της, από ίδια κεφάλαια τις απώλειες 2 δισ. ευρώ που υπέστη από τη συμμετοχή στο PSI, χωρίς καμία κρατική ενίσχυση. Η αγορά απορρόφησε πλήρως τις απώλειες χωρίς να επηρεαστούν οι ασφαλισμένοι ούτε κατά 1 ευρώ, ενώ συνεχίζει να καταβάλλει περίπου 3 δισ. ευρώ αποζημιώσεις σε ετήσια βάση, τα τελευταία χρόνια. Θετικό στοιχείο για την πορεία του ασφαλιστικού κλάδου αποτελεί το γεγονός ότι το 2013 η αγορά επέστρεψε σε κερδοφόρα χρήση», σχολίασε ο κ. Α. Σαρρηγεωργίου, πρόεδρος της ΕΑΕΕ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.