Quantcast
Energean: Επεκτείνεται στο Μαρόκο με ανάπτυξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου - enikonomia.gr
share

Energean: Επεκτείνεται στο Μαρόκο με ανάπτυξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου

δημοσιεύτηκε:

Η Energean επεκτείνεται στο Μαρόκο με ανάπτυξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Energean, αποκτά τη συμμετοχή και τη διαχείριση θαλάσσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της Chariot Limited στο Μαρόκο. Πρόκειται για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Anchois που περιέχει 18 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου καθώς και για σημαντικούς ερευνητικούς στόχους.

Η επέκταση στο Μαρόκο εντάσσεται στην στρατηγική της Energean να καταστεί σε ηγέτιδα ανεξάρτητη εταιρεία έρευνας και παραγωγής στη Μεσόγειο, με επίκεντρο υψηλής ποιότητας κοιτάσματα φυσικού αερίου, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας έχουν ως εξής:

Η Energean αποκτά το 45% στην άδεια Lixus, με προοπτική να φθάσει το 55% ανάλογα με τα αποτελέσματα γεωτρήσεων, καθώς και το 37,5% στην άδεια Rissana, αναλαμβάνοντας παράλληλα Διαχειριστής (Operator).

H συμφωνία περιλαμβάνει την ανάπτυξη του εκμεταλλεύσιμου κοιτάσματος Anchois, που περιέχει 18 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, και το οποίο βρίσκεται κοντά σε υποδομές για την προμήθεια φυσικού αερίου προς την αγορά του Μαρόκου, αλλά και στις διεθνείς αγορές.

Το τίμημα ανέρχεται στα 10 εκατ. δολάρια.

Εντός του 2024 προγραμματίζεται επιβεβαιωτική γεώτρηση, η οποία στοχεύει σε επιπλέον 11 δισ. κυβικά μέτρα προοπτικών πόρων που θα αξιοποιηθούν μέσω της ανάπτυξης του Anchois.

Στις άδειες εντοπίζονται πρόσθετοι σημαντικοί ερευνητικοί στόχοι, οι οποίοι βρίσκονται κοντά στα διαπιστωμένα κοιτάσματα και σε υποδομές και οι οποίοι αναμένεται να προσθέσουν ελκυστικό και ισορροπημένου ρίσκου δυναμικό για περαιτέρω ανάπτυξη.

Οι δηλώσεις

Η υπουργός Ενεργειακής Μετάβασης και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Μαρόκου,Δρ..Leila Benali  σχολίασε σχετικά: «Αυτή η συμφωνία είναι καθοριστική για την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή στην ακτή του Ατλαντικού του Μαρόκου, ένα ενεργειακό κεφάλαιο – κλειδί για το Βασίλειο. Καλωσορίζουμε την Energean σε αυτές τις άδειες, καθώς οι σημαντικές επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν θα συνεισφέρουν ιδιαίτερα στην εκμετάλλευση των πόρων της χώρας και στη φιλόδοξη ενεργειακή μας στρατηγική».

Η  Γενική Διευθύντρια του Εθνικού Γραφείου Υδρογονανθράκων και Ορυκτών του Μαρόκου, Amina Benkhadra  δήλωσε  σχετικά: «Θα ήθελα να συγχαρώ τις δύο πλευρές για την υπογραφή αυτής της συμφωνίας. Η ανακάλυψη και η εντατική δουλειά που έχει πραγματοποιηθεί ως σήμερα έχει δημιουργήσει ένα εξαιρετικό υπόβαθρο πάνω στο οποίο είναι δυνατή η ανάπτυξη του project και αυτή η συνεργασία θα είναι, πλέον, καθοριστική στην χρηματοδότησή του και στο πέρασμά του στην επόμενη φάση. Προσβλέπουμε στη συνεργασία με την Energean και την Chariot για να φθάσουμε το project στην παραγωγή φυσικού αερίου».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean, Μαθιός Ρήγας είπε σχετικά: «Είναι ένα βήμα που κάνουμε με ενθουσιασμό για το επόμενο στάδιο της ανάπτυξης της Energean, ένα βήμα που ενισχύει την ηγετική μας θέση ως ανεξάρτητου παραγωγού φυσικού αερίου που είναι εισηγμένος στην χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου. Οι άδειες αυτές είναι ιδιαίτερα ελκυστικές, καθώς αντιλαμβανόμαστε τις σημαντικές γεωλογικές, εμπορικές και πολιτικές παραμέτρους στην περιοχή και έχουμε σημαντική εμπειρία στην ανάπτυξη φυσικού αερίου με προτεραιότητα τις τοπικές αγορές. Επιπλέον, ταιριάζουν απόλυτα στο ευρύτερο χαρτοφυλάκιό μας, χωρίς να παραβλέπουμε τη δυνατότητα πώλησης των επιπλέον ποσοτήτων φυσικού αερίου σε άλλες αγορές. Προσβλέπουμε στη συνεργασία με τους νέους μας εταίρους, την Chariot και το Εθνικό Γραφείο Υδρογονανθράκων και Ορυκτών του Μαρόκου και στην ανάπτυξη των εξαιρετικών αυτών πόρων προς όφελος όλων των εμπλεκομένων και, φυσικά, της χώρας και του μαροκινού λαού».”

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Chariot, Άδωνις Πουρούλης σχολίασε: «Με την συνεργασία με την Energean εξασφαλίζουμε έναν εταίρο με αποδεδειγμένο ιστορικό στον γρήγορο σχεδιασμό και στην υλοποίηση σε ανάλογες θαλάσσιες αναπτύξεις. Η Energean συμμερίζεται επίσης την εκτίμησή μας ότι το Anchois και οι γειτονικές περιοχές προσφέρουν σημαντικό δυναμικό και, έτσι, τα σχέδιά μας για τη συνέχεια συμβαδίζουν. Η νέα αυτή συνεργασία είναι ένα καθοριστικό βήμα στην υλοποίηση της ανάπτυξης του κοιτάσματος Anchois και προσβλέπουμε στη συνέχιση της εντατικής δουλειάς για να φθάσουμε στην Τελική Επενδυτική Απόφαση».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.