Quantcast
Energean: Προτεραιότητα η ανάπτυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή Ολύμπου στο Ισραήλ - enikonomia.gr
share

Energean: Προτεραιότητα η ανάπτυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή Ολύμπου στο Ισραήλ

δημοσιεύτηκε:

Η Energean δίνει προτεραιότητα στην ανάπτυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Περιοχή Ολύμπου στη θάλασσα του Ισραήλ, έναντι του κοιτάσματος Tanin.

Η εταιρεία αναμένεται να υποβάλει το Σχέδιο Ανάπτυξης (Field Development Plan) προς έγκριση από την ισραηλινή κυβέρνηση στο τρίτο τρίμηνο του έτους και να λάβει την τελική επενδυτική απόφαση εντός του έτους.

Στην γνωστοποίηση αυτή προέβη σήμερα Πέμπτη η διοίκηση της εταιρείας προς τα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ. Στην Περιοχή Ολύμπου, η Energean ανακάλυψε το 2022 κοιτάσματα με βεβαιωμένα αποθέματα 31 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, στα οποία δίνεται προτεραιότητα για τους εξής λόγους:

Η εταιρεία προτάσσει την ανάπτυξη της Περιοχής Ολύμπου, έναντι του κοιτάσματος Tanin, επειδή μεταξύ άλλων τα κοιτάσματα της Περιοχής Ολύμπου είναι εφικτό να αναπτυχθούν με χαμηλότερο κόστος σε σχέση με το Tanin, καθώς βρίσκονται πλησιέστερα προς το FPSO “Energean Power” με το οποίο θα συνδεθούν.

«Με δεδομένο δε ότι το φυσικό αέριο από αυτά τα κοιτάσματα δεν υπόκειται σε εξαγωγικούς περιορισμούς, οι ποσότητες που δεν χρειάζονται για την ισραηλινή αγορά, θα στοχεύσουν στην κάλυψη ζήτησης από την Αίγυπτο (συμπεριλαμβανομένων και διεθνών αγορών μέσα από τις υποδομές LNG της χώρας) και της Ιορδανίας, με την χρήση υφιστάμενων υποδομών, ή και της Κύπρου, εφόσον αναπτυχθεί υποδομή με νέο αγωγό από τρίτα μέρη».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean,Μαθιός Ρήγας  δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Αυτή την χρονιά, η Energean θα καλύψει ένα σημαντικό μέρος της ζήτησης για φυσικό αέριο στο Ισραήλ. Αυτός είναι και ο λόγος που προχωρούμε το συντομότερο δυνατό στην ανάπτυξη των πρόσφατα ανακαλυφθέντων φυσικών πόρων στην Περιοχή Ολύμπου. Οι ανάγκες σε πρόσθετες επενδύσεις είναι περιορισμένες και έτσι ο αρχικός σχεδιασμός ανάπτυξης είναι συμβατός με τη δέσμευσή μας για πειθαρχία στην χρήση κεφαλαίων. Με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν περιορισμοί για εξαγωγές και δεν βαρύνονται οι πωλήσεις με royalties, η στρατηγική μας θα δημιουργήσει διατηρήσιμη αξία για όλους τους κοινωνικούς μας εταίρους, ενώ θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε και να ενισχύσουμε την μερισματική πολιτική που ακολουθούμε και η οποία είναι κορυφαία για τον κλάδο μας».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.