Quantcast
Επενδυτική έφοδος Κυπρίων επιχειρηματιών στο κέντρο της Αθήνας - enikonomia.gr
share

Επενδυτική έφοδος Κυπρίων επιχειρηματιών στο κέντρο της Αθήνας

δημοσιεύτηκε:

Της ΜΑΙΡΗΣ Ι. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

 

Κύπριοι επενδυτές αναζητούν διαμερίσματα στο κέντρο των Αθηνών σε χαμηλές τιμές. Την τάση αυτή διαπιστώνουν Έλληνες και Κύπριοι κτηματομεσίτες που συνεργάζονται μεταξύ τους, προκειμένου να εντοπίσουν τις κατάλληλες κατοικίες, που θα καλύψουν τα γούστα των Κυπρίων επενδυτών.  Όπως μάλιστα τονίζουν στο enikonomia μεσίτες της Μεγαλονήσου, τις τελευταίες ημέρες ολοκληρώθηκαν αρκετές πωλήσεις διαμερισμάτων σε Κύπριους που αναζητούν μία στέγη στην Αθήνα. 

Αλλά και στην κυπριακή αγορά φαίνεται ότι επέστρεψαν τα χαμόγελα στην κτηματαγορά.  Όπως μας ανέφερε ο Κώστας Καδής πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηματομεσιτών στην Λευκωσία: «Το 2014 κατεγράφη αύξηση της τάξης του 20% στα πωλητήρια συμβόλαια. Χαρακτηριστικό είναι το αγοραστικό ενδιαφέρον υπηκόων τρίτων χωρών, το οποίο βαίνει αυξητικό. Οι περισσότερες αγορές προήλθαν από Κινέζους και Ρώσους». Όπως διαπιστώνουν Κύπριοι κτηματομεσίτες, οι αιτήσεις των Κινέζων επενδυτών για ν΄ αποκτήσουν άδεια μόνιμης παραμονής στην Κύπρο αυξήθηκαν αστραπιαία το τελευταίο διάστημα. Χάρη στα προνόμια έκδοσης βίζας που τους επιτρέπει να κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περισσότεροι από 1.000 Κινέζοι επενδυτές έχουν προβεί σε αγορά κατοικίας αξίας τουλάχιστον 300.000 ευρώ η κάθε μία.

Οι ίδιες πηγές στηρίζουν τις ελπίδες τους σε περαιτέρω βελτίωση του κλίματος στο κυπριακό real estate από το 2015 και μετά.

Σύμφωνα με στοιχεία του 2013, η Κύπρος και η Πορτογαλία αποτέλεσαν τις δύο χώρες, όπου οι τιμές των ακινήτων σε μεγάλες πόλεις είναι πάνω -κάτω οι ίδιες, περίπου στα 1.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Ωστόσο, στην Κύπρο τα ακίνητα που βρίσκονται μακριά από τις μεγαλουπόλεις -κυρίως σε μικρές πόλεις και σε περιοχές κοντά στη θάλασσα – είναι πιο ακριβά, φθάνοντας στα 1.600 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, έναντι 1.000 ευρώ στην Πορτογαλία. Και οι δύο χώρες προσφέρουν την golden visa, δηλαδή την άδεια παραμονής στη χώρα αναλόγως της επένδυσης σε ακίνητο.  Τη μεγαλύτερη προτίμηση οι Ρώσοι την εκδηλώνουν για νεόκτιστα διαμερίσματα δύο υπνοδωματίων.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.