Quantcast
Eθνική Τράπεζα: Μένει ο Φραγκιαδάκης, με πρόεδρο Θωμόπουλο! - enikonomia.gr
share

Eθνική Τράπεζα: Μένει ο Φραγκιαδάκης, με πρόεδρο Θωμόπουλο!

δημοσιεύτηκε:

Μπροστά στον κίνδυνο αποσταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος, φαίνεται ότι τελικά πρυτάνευσε η λογική κατά τη διάρκεια των απανωτών διαβουλεύσεων μεταξύ της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που πέρα από τον ρόλο του ως μεγαλομετόχου της τράπεζας έχει και θεσμικό ρόλο στο ευρύτερο τραπεζικό σύστημα.

Ρόλο κλειδί ωστόσο φαίνεται ότι έπαιξε και η απόφαση του κ. Δημήτρη Τσιτσιράγκου να αποσύρει την υποψηφιότητα του για την προεδρία της Εθνικής Τράπεζας, κατόπιν και των όσων μεσολάβησαν το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Euro2day.gr το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας θα συνεδριάσει σήμερα και θα εκλέξει και τυπικά ως πρόεδρο τον κ. Παναγιώτη Θωμόπουλο, ενώ στην θέση του θα παραμείνει ο CEO της τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης.

Κάτι που σημαίνει ότι θα συνεχίσει χωρίς αναταράξεις η υλοποίηση του restructuring της τράπεζας, θα προωθηθεί το ταχύτερο η εθελουσία που έχει προγραμματιστεί, καθώς επίσης και άλλες στρατηγικές και τακτικές ενέργειες, όπως η αναδιάταξη του οργανογράμματος, που έχουν ήδη δρομολογηθεί από τον κ. Φραγκιαδάκη και την υφιστάμενη διοικητική ομάδα.

Η εξέλιξη αυτή θεωρείται από παράγοντες της αγοράς ότι «θωρακίζει» το πιστωτικό σύστημα, σε μια δύσκολη περίοδο, κατά την οποία ήταν προφανές ότι η περαιτέρω αμφισβήτηση της διοικητικής ομάδας της ΕΤΕ, εκ μέρους του ΤΧΣ, θα είχε όχι απλώς δυσμενείς επιπτώσεις για την ίδια την τράπεζα, αλλά και ευρύτερα για το τραπεζικό σύστημα.

Κι αυτό καθώς θα δημιουργούσε ζήτημα εύρεσης νέου CEΟ και άλλων μελών του διοικητικού συμβουλίου, που ψήφισαν συντριπτικά υπέρ της επιλογής Θωμόπουλου στο ΔΣ της τράπεζας, την ώρα που παρατηρούνται ήδη πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στην εξεύρεση CEO για την Τράπεζα Πειραιώς.

Εν τούτοις, τα όσα συνέβησαν στο μεταξύ έχουν ήδη δημιουργήσει εξαιρετικά δυσάρεστες εντυπώσεις -και απορίες- τόσο στην εγχώρια αγορά, όσο και στο εξωτερικό, ιδίως σε ότι αφορά τους χειρισμούς του ΤΧΣ για το όλο θέμα.

Χειρισμούς που αφορούν όχι μόνο τη θέση του σε σχέση με τους δύο υποψηφίους πριν συνεδριάσει το Δ.Σ. της Εθνικής για να εκλέξει νέο μέλος και μελλοντικό πρόεδρο, (καθώς αμφότεροι οι υποψήφιοι είχαν κριθεί κατάλληλοι από το ΤΧΣ), αλλά και τις οργίλες διαρροές, κατόπιν της εκλογής του κ. Θωμόπουλου, που πρακτικά ζητούσαν την καρατόμηση του κ. Φραγκιαδάκη και την ανατροπή της εκλογής Θωμόπουλου, απειλώντας με την σύγκλιση Γενικής Συνέλευσης.

Οι χειρισμοί μάλιστα αυτοί προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη αίσθηση εφόσον συνδυαστούν με τον τραγέλαφο που έχει δημιουργηθεί σε ότι αφορά την επιλογή νέου CEO του ΤΧΣ.

Ως γνωστόν για την θέση αυτή έχει ήδη επιλεγεί ο κ. Βασίλης Κατσικιώτης, προερχόμενος από την Credit Suisse, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, κατόπιν και σχετικής «έγκρισης», από το EuroWorkingGroup.

Δεν έχει όμως ακόμη αναλάβει, όπως ο ίδιος δήλωσε την προηγούμενη Παρασκευή στο Euro2day.gr, επειδή πρώτον η απόφαση στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως μιλά για θητεία ως τον Ιούνιο του 2017 (δηλαδή για περίπου… οκτώ μήνες!), ενώ η προκήρυξη της θέσης αφορούσε θητεία έως τον Ιούνιο του 2020,

Και δεύτερον διότι δεν του είχε δοθεί, η σχετική σύμβαση εργασίας!

Δύο θέματα που τον έκαναν να εκφράσει την άποψη ότι «κάποιοι δεν με θέλουν τώρα στο ΤΧΣ».

Ενδιαφέρον όμως, αφού κλείσει ο κύκλος με το σημερινό διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής θα είναι να μάθουμε και τις θέσεις της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης, για το όλο θέμα, καθώς κύκλοι της διέρρεαν χθες ότι ότι «η κυβέρνηση δεν έχει καμία ανάμειξη στη διαδικασία εκλογής διοίκησης της Εθνικής. Τόνιζαν δε, ότι «όσοι επιμένουν να μιλούν για κυβερνητικές παρεμβάσεις διάλεξαν λάθος στόχο», προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση, θα μιλήσει διεξοδικά όταν ολοκληρωθεί η εν εξελίξει διαδικασία».

Πηγή: Euro2day.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.