Quantcast
Εurobank: Ανάγκη να χρηματοδοτηθούν προγράμματα υψηλής παραγωγικότητας - enikonomia.gr
share

Εurobank: Ανάγκη να χρηματοδοτηθούν προγράμματα υψηλής παραγωγικότητας

δημοσιεύτηκε:

Tην  ανάγκη χρηματοδότησης επενδυτικών προγραμμάτων υψηλής παραγωγικότητας αναφέρεται η Eurobank στο τελευταίο τεύχος του “7 ημέρες Οικονομία”.

“Η πιστωτική επέκταση, αποτελεί πολύ σημαντικό προσδιοριστικό παράγοντα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Τους τρείς τελευταίους μήνες, δηλαδή Οκτώβριος, Νοέμβριος και Δεκέμβριος 2014, το υπόλοιπο του γενικού συνόλου χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας παρουσίασε θετικό πρόσημο σε όρους μηνιαίων μεταβολών”, σημειώνει η τράπεζα και προσθέτει:

“Ωστόσο, η αύξηση του γενικού συνόλου της χρηματοδότησης δεν αρκεί για να εξασφαλιστεί η πορεία προς ένα διατηρήσιμο μονοπάτι οικονομικής μεγέθυνσης.

Θεωρούμε πως το πιο σημαντικό στοιχείο είναι η αποτελεσματική κατανομή των αποταμιευτικών πόρων, ήτοι η χρηματοδότηση επενδυτικών προγραμμάτων υψηλής παραγωγικότητας.

Ένας από τους πιο σημαντικούς ρόλους του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι ακριβώς αυτός, δηλαδή η άντληση κεφαλαίων και στη συνέχεια η διοχέτευσή τους προς τις πιο αποτελεσματικές χρήσεις.

Το όφελος θα είναι αμοιβαίο για όλους τους φορείς της εγχώριας οικονομίας (νοικοκυριά και επιχειρήσεις)”.

Αναλυτικά, η τράπεζα σημειώνει τα εξής:
Ο Δεκέμβριος (2014) ήταν ο 3ος συνεχόμενος μήνας κατά τον οποίο η μηνιαία μεταβολή του υπολοίπου του γενικού συνόλου χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας ήταν θετική.

Τους 3 τελευταίους μήνες, δηλαδή Οκτώβριος, Νοέμβριος και Δεκέμβριος 2014, το υπόλοιπο του γενικού συνόλου χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας παρουσίασε θετικό πρόσημο σε όρους μηνιαίων μεταβολών.

Πιο συγκεκριμένα, η μηνιαία μεταβολή του Οκτωβρίου ήταν της τάξης των 0,32 δις ευρώ, του Νοεμβρίου ήταν της τάξης των 1,89 δις ευρώ και του Δεκεμβρίου ήταν της τάξης των 2,36 δις ευρώ.

Ωστόσο, σε όρους ετήσιας μεταβολής, τον Δεκέμβριο του 2014 το υπόλοιπο του γενικού συνόλου χρηματοδότησης μειώθηκε κατά -1,73% (από 239,33 στα 235,20 δις ευρώ).

Η πιστωτική επέκταση, αποτελεί πολύ σημαντικό προσδιοριστικό παράγοντα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Η χρηματοδότηση των επενδυτικών προγραμμάτων των επιχειρήσεων αποκλειστικά και μόνο μέσω των ιδίων κεφαλαίων τους δεν είναι εφικτή.

Ωστόσο, η αύξηση του γενικού συνόλου της χρηματοδότησης δεν αρκεί για να εξασφαλιστεί η πορεία προς ένα διατηρήσιμο μονοπάτι οικονομικής μεγέθυνσης.

Θεωρούμε πως το πιο σημαντικό στοιχείο είναι η αποτελεσματική κατανομή των αποταμιευτικών πόρων. Δηλαδή, η χρηματοδότηση επενδυτικών προγραμμάτων υψηλής παραγωγικότητας.

Ένας από τους πιο σημαντικούς ρόλους του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι ακριβώς αυτός, δηλαδή η άντληση κεφαλαίων και στη συνέχεια η διοχέτευσή τους προς τις πιο αποτελεσματικές χρήσεις.

Το όφελος θα είναι αμοιβαίο για όλους τους φορείς της εγχώριας οικονομίας (νοικοκυριά και επιχειρήσεις).

Για τον μήνα Δεκέμβριο (2014) το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων καταθέσεων διαμορφώθηκε στο 1,15% και το αντίστοιχο των νέων δανείων διαμορφώθηκε στο 5,03%. Το περιθώριο του επιτοκίου ήταν της τάξης του 3,88%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), για τον μήνα Δεκέμβριο, τόσο το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων καταθέσεων όσο και το αντίστοιχο μέγεθος των νέων δανείων σημείωσαν πτώση.

Αυτό ισχύει τόσο σε όρους μηνιαίων όσο και σε όρους ετήσιων μεταβολών. Για παράδειγμα, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων καταθέσεων ήταν της τάξης του 1,15%, ελαφρώς μειωμένο σε σύγκριση με τον Νοέμβριο (1,19%) και χαμηλότερο κατά 0,66 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2013 (1,81%).

Στην άλλη πλευρά του ισολογισμού των πιστωτικών ιδρυμάτων, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων δανείων διαμορφώθηκε στο 5,03%, μειωμένο, κατά 0,10 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Νοέμβριο (5,13%) και κατά 0,09 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2013 (5,12%).

Οι συγκεκριμένες μεταβολές διαμόρφωσαν το περιθώριο του επιτοκίου, δηλαδή τη διαφορά ανάμεσα στο μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων δανείων και στο αντίστοιχο των καταθέσεων, στο 3,88%.

Σε όρους ετήσιων μεταβολών παρατηρήθηκε αύξηση κατά 0,57 ποσοστιαίες μονάδες και σε όρους μηνιαίων μεταβολών σημειώθηκε μείωση κατά 0,06 ποσοστιαίες μονάδες.

Για τον μήνα Δεκέμβριο (2014) η μηνιαία μεταβολή του συνόλου των καταθέσεων (και ρέπος) στα εγχώρια νομισματικά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ήταν της τάξης των -5,45 δις ευρώ.

Η δημοσίευση των στοιχείων μηνός Δεκεμβρίου για το σύνολο των καταθέσεων και ρέπος στα εγχώρια νομισματικά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (εκτός της Τραπέζης της Ελλάδος) επιβεβαίωσε την γενική αντίληψη που είχε διαμορφωθεί κατά την διάρκεια του συγκεκριμένου μήνα περί σημαντικής εκροής καταθέσεων.

Το συνολικό μέγεθος των καταθέσεων και ρέπος ήταν της τάξης των 207,89 δις ευρώ ενώ το αντίστοιχο μέγεθος του Νοεμβρίου του 2014 είχε διαμορφωθεί στα 213,33 δις ευρώ.

Συνεπώς, η πραγματοποιηθείσα μείωση του συνόλου των καταθέσεων και ρέπος ήταν της τάξης των 5,45 δις ευρώ. Το 33,42% από την προαναφερθείσα μείωση προήλθε από τα νοικοκυριά (-1,82 δις ευρώ). Δηλαδή, για κάθε ένα ευρώ μείωσης των συνολικών καταθέσεων, τα 33 λεπτά, προσεγγιστικά, προέρχονταν από τα νοικοκυριά.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.