Quantcast
Eurobank: Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 2,122 δισ. ευρώ - enikonomia.gr
share

Eurobank: Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 2,122 δισ. ευρώ

δημοσιεύτηκε:

Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 2,122 δισ. ευρώ θα προχωρήσει η Eurobank, μετά από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίο της, το οποίο συγκαλεί έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 16 Νοεμβρίου για να .λάβει τη σχετική απόφαση. 

Η Γενική Συνέλευση θα κληθεί, επίσης, να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγων που θα είναι μετατρέψιμα υπό όρους σε μετοχές (Cocos) καθώς και να εγκρίνει reverse split σε αναλογία 100 παλαιές προς 1 νέα μετοχή. 

Ο Πρόεδρος της Eurobank Ν. Καραμούζης δήλωσε σχετικά πως η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που ανακοινώθηκε θα μας επιτρέψει να καλύψουμε πλήρως τις εποπτικές κεφαλαιακές ανάγκες και να ενισχύσουμε περαιτέρω την κεφαλαιακή μας βάση, θέτοντας τον δείκτη tier 1 στο 17,7% σύμφωνα με τα pro-forma δεδομένα του Σεπτεμβρίου 2015.

Αυτό θα μας επιτρέψει, είπε, να συνεχίσουμε να οικοδομούμε τη θετική δυναμική της επιχείρησής μας που είναι τοποθετημένη ανταγωνιστικά για να επωφεληθεί από τις ευκαιρίες που βλέπουμε στην ελληνική οικονομία», σημείωσε.

Η διοίκηση της τράπεζας έχει ήδη συζητήσει με τους μετόχους και κατέληξαν στην απόφαση ότι η Eurobank μπορεί να προχωρήσει στην κάλυψη του συνόλου των κεφαλαιακών αναγκών ύψους (2,1 δισ.) που προέκυψαν από το δυσμενές σενάριο.

Το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών θα γίνει την επόμενη εβδομάδα. Σημειώνεται ότι τα στελέχη της τράπεζας τόνισαν πως ανεξάρτητα από τις ενέργειες που θα αναγνωρίσει ή όχι ο SSM, η Eurobank στοχεύει να καλύψει τις ανάγκες της με όσον το δυνατόν περισσότερα ιδιωτικά κεφάλαια. Συμπλήρωσαν πως έως το τέλος της εβδομάδας ο SSM θα δώσει την τελική απάντηση για το τι αναγνωρίζει και τι όχι στα capital plans των ελληνικών τραπεζών.

Τα Cocos, σύμφωνα με την διοίκηση της Eurobank αποτελούν ένα ιδιαίτερα ακριβό χρηματοοικονομικό εργαλείο και ταυτόχρονα δεν είναι φιλικά για τους επενδυτές.

Η τράπεζα, εφόσον καταφέρει να καλύψει το σύνολο των αναγκών της με ίδια μέσα, τότε αποκτά κεφαλαιακά μια ακόμη πηγή που θα τις επιτρέψει σε συνδυασμό με άλλες κινήσεις θα αποπληρώσει τις προνομιούχες μετοχές σε ορίζοντα διετίας.

Σε ό,τι αφορά τις επισφάλειες, υπογράμμισαν πως η κορύφωση τους αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Εξέφρασαν, επίσης, την εκτίμηση ότι η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος από τους θεσμούς θα στεφθεί με επιτυχία.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.