Quantcast
Fairfax Financial Holdings: Ποιος είναι ο όμιλος που επενδύει στη χώρα μας - enikonomia.gr
share

Fairfax Financial Holdings: Ποιος είναι ο όμιλος που επενδύει στη χώρα μας

δημοσιεύτηκε:

Εδώ και τρία χρόνια η Fairfax Financial Holdings ένας μεγάλος διεθνής διαχειριστής κεφαλαίων με έδρα το Τορόντο του Καναδά, που διαχειρίζεται κεφάλαια συνολικού ύψους περίπου 32 δισ. ευρώ επενδύει στη χώρα μας.

Τις τελευταίες ημέρες έκανε αισθητή την παρουσία της λόγω των αγορών των μετοχών της Μυτιληναίος με στόχο της αύξηση του ποσοστού της στο μετοχικό κεφάλαιο της ελληνικής εισηγμένης.Ειναι χαρακτηριστικό ότι η Fairfax είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος μετά την οικογένεια Μυτιληναίου στον όμιλο Μυτιληναίου.

Η στρατηγική της εταρείας προσβλέπει  σε μακροχρόνιες υπεραξίες και όχι σε βραχυπρόθεσμα κέρδη.

Ο Prem Watsa, επικεφαλής του επενδυτικού fund Fairfax,που είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά εκφράζοντας τη στήριξή του στην ελληνική οικονομία είναι από τους διεθνείς μεγαλοεπενδυτές που ποντάρει στην ανάκαμψη όχι μόνο της χρηματιστηριακής αγοράς, αλλά συνολικά της ελληνικής οικονομίας, έχοντας τοποθετηθεί σε λεγόμενα «βαριά χαρτιά» του ελληνικού επιχειρείν .

Αυτή τη στιγμή έχει τοποθετηθεί στην  EUROBANK PROPERTIES, στον Μυτιληναίο και στην Praktiker,την οποία εξαγόρασε τον περασμένο Απρίλιο.

Στο εξωτερικό πρόσφατα  εξαγόρασε  την Blackberry, έναντι ποσού 4,7 δισ. δολαρίων, ενώ σημαντικές συμμετοχές κατέχει επίσης σε εταιρείες της «πραγματικής οικονομίας», όπως είναι οι IBM, New York Times, Resolute Forest Products, Dex Media Merck & Co. και Cooper Tire & Rubber Company.

Ο ίδιος ο Watsa από το 2011 σε ένα  ταξίδι που είχε πραγματοποιήσει στη χώρα μας είχε  εκφράσει την πρόθεσή του να προχωρήσει σε επενδύσεις, κάτι που δεν άργησε να κάνει πράξη. «Οι ξένοι επενδυτές τώρα επιστρέφουν στην Ιρλανδία. Όταν πήγαμε εμείς, αυτό δεν συνέβαινε. Θεωρώ ότι η Ελλάδα θα ακολουθήσει αντίστοιχη πορεία» είχε πει  χαρακτηριστικά.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.