Quantcast
HellenicQ: Τι ανέφερε ο Ανδρέας Σιαμισίης κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων στους αναλυτές - enikonomia.gr
share

HellenicQ: Τι ανέφερε ο Ανδρέας Σιαμισίης κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων στους αναλυτές

δημοσιεύτηκε:

Ένα από τα υψηλότερα μερίσματα -και αισθητά υψηλότερο από τις εκτιμήσεις των αναλυτών- στην ιστορία της θα διανείμει φέτος η HelleniQ Energy (πρώην ΕΛΠΕ) χάριν στις κινήσεις που έγιναν την προηγούμενη χρήση και το καλό οικονομικό περιβάλλον στη χρήση 2023.

Ο κ. Ανδρέας Σιαμισίης, CEO του ομίλου μιλώντας στους αναλυτές τόνισε η απόδοση της εταιρίας συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων της αγοράς και στόχος είναι στο μέλλον να διανέμει το 35%-50% των προσαρμοσμένων καθαρών κερδών και να είναι ανταγωνιστική έναντι των ομοειδών.

Ταυτόχρονα επισήμανε ότι τα περιθώρια διύλισης οδηγούνται σε μία νέα πραγματικότητα, μακριά από τα περιθώρια που ήταν το 2022 αλλά και μακριά από τα περιθώρια κατάρρευσης. Η ζήτηση διαμορφώνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα ενώ σε ότι αφορά στην εγχώρια αγορά παρατηρείται αύξηση τόσο στα καύσιμα κίνησης όσο και στα καύσιμα αεροπορίας και ναυτιλίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντική συνεισφορά στην βελτίωση της χρηματοοικονομικής εικόνας της HelleniQείχαν οι υψηλές ταμειακές ροές ύψους 965 εκατ. ευρώ.

Οι επενδυτικές δαπάνες το 2023 ανήλθαν στα 291 εκατ. ευρώ και το 2024 θα αυξηθούν λόγω επιτάχυνσης των έργων στις Ανανεώσιμες Πηγές.

Ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε μειώθηκε κατά 300 εκ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 1,63 δισ. ευρώ ενώ ο δείκτης δανειακής μόχλευσης περιορίστηκε στο 36% από 42% το 2022.

Σε ότι αφορά στις επενδύσεις του ομίλου στις ΑΠΕ ο CEO ανέφερε πως στόχος του 1 GWγια το 2025 θα πιαστεί εύκολα αλλά εμφανίστηκε προβληματισμένος για την αποδοτικότητα των επενδύσεων καθώς τα τιμήματα πολλές φορές είναι δυσανάλογα υψηλά. Η HellenicQ στο τέλος του 2023 διέθετε εγκατεστημένη ισχύ  ΑΠΕ, 356 MW και είχε δρομολογήσει έργα ισχύος 700 MW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.