Quantcast
Ίλον Μασκ: Με υψηλή ταχύτητα η είσοδός του στην Ελλάδα – Τι προβλέπει ο σχεδιασμός - enikonomia.gr
share

Ίλον Μασκ: Με υψηλή ταχύτητα η είσοδός του στην Ελλάδα – Τι προβλέπει ο σχεδιασμός

δημοσιεύτηκε:

Νέα δυναμική στις υπηρεσίες προηγμένων τεχνολογιών στην Ελλάδα αναμένεται να προσδώσει η εταιρεία Starlink του δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ, η οποία εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα κάνει πρεμιέρα στη χώρα μας, παρέχοντας ίντερνετ υψηλών ταχυτήτων, δορυφορικό, με μικρό χρόνο απόκρισης ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να δημοσιευτεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), βάσει της οποίας θα δημιουργηθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις πρότυπες κεραίες (δορυφορικά πιάτα) που είναι απαραίτητες για το δορυφορικό ίντερνετ, έτσι ώστε αυτό να λειτουργήσει στο μοντέλο της δορυφορικής τηλεόρασης και να μη χρειάζεται κάθε συνδρομητής να αιτηθεί ξεχωριστά για την αδειοδότηση του εξοπλισμού του.

Και μπορεί τα συγκεκριμένα δορυφορικά πιάτα να μοιάζουν με αυτά της δορυφορικής τηλεόρασης, ωστόσο έχουν μια σημαντική διαφορά που έγκειται στο ότι εκτός από δέκτες σήματος είναι και πομποί.

H αδειοδότηση των δορυφορικών πιάτων δίνει το «πράσινο φως» στην εταιρεία του Ελ. Μασκ, θυγατρική της εταιρείας αεροδιαστημικής τεχνολογίας και παροχής υπηρεσιών διαστημικών μεταφορών Space X, να ξεκινήσει τη δραστηριοποίησή της στην Ελλάδα, παρέχοντας τις υπηρεσίες της στους πρώτους «εκλεκτούς», οι οποίοι έχουν ήδη σπεύσει και έχουν κάνει αίτηση μέσω διαδικτύου από την προηγούμενη άνοιξη, για να αποκτήσουν τις υπηρεσίες της Starlink.

Τι προβλέπει ο σχεδιασμός

Η εταιρεία προχώρησε, μέσα στο καλοκαίρι, στην ίδρυση ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρείας με τον διακριτικό τίτλο «STARLINK GREECE» και διαχειριστή τον Samuel Chadwick Gibbs IV.

Σύμφωνα με τη σχετική καταχώρηση στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), το αρχικό κεφάλαιο της εταιρείας είναι ύψους 1.000 ευρώ. Tο πρώτο χρονικό διάστημα η εταιρεία θα προσφέρει τις υπηρεσίες της χρησιμοποιώντας επίγειους δορυφορικούς σταθμούς που διαθέτει σε γειτονικές χώρες, όπως για παράδειγμα στη Βουλγαρία και στην Ιταλία, ενώ στο πλάνο του πλουσιότερου πλέον ανθρώπου στον πλανήτη είναι η δημιουργία ενός επίγειου σταθμού στη χώρα μας, επένδυση η οποία ενδέχεται να πραγματοποιηθεί ακόμη και μέσα στο 2022.

Το σχέδιο του εκκεντρικού επιχειρηματία προβλέπει την παροχή υψηλής ταχύτητας ίντερνετ, ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές, χρησιμοποιώντας δορυφόρους σε χαμηλή τροχιά. To συγκεκριμένο project αναμένεται να φέρει τα πάνω κάτω στις τηλεπικοινωνίες, καθώς το γρήγορο ίντερνετ θα μπορεί να φθάσει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, μέσω των δορυφόρων της SpaceX, αν και το κόστος για τη διάθεση της συγκεκριμένης υπηρεσίας εκτιμάται ότι θα είναι πολύ υψηλότερο σε σχέση με τις αντίστοιχες υπηρεσίες άλλων παρόχων.

Η πιλοτική λειτουργία του δορυφορικού δικτύου της Starlink ξεκίνησε μέσα στο 2020 στις ΗΠΑ και στον Καναδά. Σήμερα η εταιρεία παρέχει υπηρεσίες συνδεσιμότητας σε 70.000 πελάτες από 12 χώρες, έχοντας σε λειτουργία 1.500 δορυφόρους, με στόχο να φτάσει συνολικά τους 12.000 μέσα στα επόμενα χρόνια.

Το πρώτο βήμα

Ο δαιμόνιος επιχειρηματίας -όπως τον χαρακτηρίζουν όσοι τον γνωρίζουν καλά- έχει ήδη τοποθετηθεί μέσω των εταιρειών του στην Ελλάδα, αφού η Tesla ξεκίνησε μέσα στο 2021 τη λειτουργία των πρώτων της σταθμών ταχυφόρτισης.

O πρώτος supercharger σταθμός της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας στην Αθήνα αποτέλεσε ουσιαστικά το έναυσμα για τη δημιουργία του δικτύου ταχυφόρτισης της Tesla στη χώρα μας.

Ο σταθμός βρίσκεται στο πάρκινγκ εμπορικού κέντρου στο Μαρούσι και διαθέτει έξι σημεία φόρτισης, τα οποία μπορούν να φορτίσουν με ρυθμό μέχρι και 150 kW/ώρα. Μπορεί να έχει απασχολήσει πολλές φορές τα Μέσα Ενημέρωσης λόγω του εκκεντρικού χαρακτήρα του, ωστόσο ο Ελ. Μασκ είναι αναμφισβήτητα μία από τις πολλά υποσχόμενες προσωπικότητες στον κόσμο.

Έχει καταφέρει να διαφοροποιηθεί και να αναπτύξει μερικές εκ των πιο πρωτοποριακών εταιρειών του 21ου αιώνα. Δημιούργησε την πλατφόρμα πληρωμών PayPal και είναι συνιδρυτής και επικεφαλής των εταιρειών Tesla, Space X (και της θυγατρικής της, Starlink), Neuralink και The Boring Company.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.