Quantcast
Μείωση τζίρου για 8 στις 10 επιχειρήσεις της Μαγνησίας - enikonomia.gr
share

Μείωση τζίρου για 8 στις 10 επιχειρήσεις της Μαγνησίας

δημοσιεύτηκε:

Μείωση κύκλου εργασιών κατέγραψαν στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2016 σχεδόν οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις της Μαγνησίας, ενώ πάνω από έξι στους δέκα επιχειρηματίες της περιοχής (62%) αδυνατούν να πληρώσουν τις οφειλές τους για την εξυπηρέτηση κάθε μορφής δημόσιας απαίτησης το επόμενο τρίμηνο (ΟΑΕΕ, εφορίες, τράπεζες). Τα παραπάνω προκύπτουν από την πρώτη έρευνα αποτύπωσης των οικονομικών στοιχείων των τοπικών επιχειρήσεων της Μαγνησίας, που διεξήγαγε η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν.Μαγνησίας (Ο.Ε.Β.Ε.Μ.) σε δείγμα 308 επιχειρήσεων, από τις 6 έως τις 14 Οκτωβρίου 2016.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, η οποία υποστηρίχθηκε από τον επιστημονικό συνεργάτη της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), Γιάννη Φλιτρή, η χρήση σύγχρονων μορφών τραπεζικής (ηλεκτρονική τραπεζική– τερματικά POS) δεν έχει υιοθετηθεί από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής, επειδή υπάρχουν οφειλές έναντι των υποχρεώσεών τους. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο το 36,69% των ερωτηθέντων επιχειρηματιών έχουν εγκαταστήσει τερματικό POS στην επιχείρησή τους, ενώ το 63,31% δεν έχει ακόμη προβεί σε τέτοια κίνηση, παρότι η ζήτηση για συναλλαγές με πλαστικό χρήμα είναι πανελλαδικά αυξημένη. Η δε χρήση πιστωτικής κάρτας βρίσκει τις επιχειρήσεις σύμφωνες, μόνο εάν υπάρξει ακατάσχετος λογαριασμός.

Τα συμπεράσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν σήμερα, στον Βόλο, από τον πρόεδρο της Ο.Ε.Β.Ε.Μ., Τρύφωνα Πλαστάρα, ο οποίος -μεταξύ άλλων- επισήμανε την ανάγκη άμεσης ανακούφισης των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων. «Το προτεινόμενο ασφαλιστικό από 01/01/2017 θα αποτελέσει ταφόπλακα για τους μικρομεσαίους» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ και έθεσε επί τάπητος την ανάγκη για μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα με την ύπαρξη αφορολόγητου ποσού και για μείωση της προκαταβολής και του ΦΠΑ, καθώς και την ανάγκη επαναφοράς των 100 δόσεων με πάγωμα των προηγούμενων οφειλών.

‘Αλλα βασικά συμπεράσματα της έρευνας, η οποία θα επαναλαμβάνεται από την Ο.Ε.Β.Ε.Μ κάθε τρίμηνο, είναι:

-Το 79% των επιχειρήσεων παρουσιάζει, όπως προαναφέρθηκε, μείωση του κύκλου εργασιών, ενώ για μεγάλο ποσοστό του δείγματος η πτώση αυτή ανέρχεται σε διψήφιο ποσοστό. Συγκεκριμένα, μείωση τζίρου έως και 20% δήλωσε το 22% των επιχειρηματιών, ενώ για το 31% των ερωτηθέντων η πτώση ήταν ακόμη μεγαλύτερη (20%-40%). Πτώση άνω του 40% στον κύκλο εργασιών “είδε” το ίδιο τρίμηνο το 26% των ερωτηθέντων.

-Υπάρχει μεγάλη απογοήτευση για την προοπτική του επόμενου τριμήνου. Συγκεκριμένα, πάνω από εννέα στους δέκα επιχειρηματίες (ποσοστό 94%) θεωρούν ότι η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί.

-Οι επιχειρηματίες προσπαθούν να επιβιώσουν μέσω ρυθμίσεων οφειλών, αρκετές από τις οποίες δεν μπορούν να καλύψουν. Από το σύνολο των ερωτηθέντων, το 55% απάντησε ότι έχει ρύθμιση, έναντι 45% που δεν έχει αξιοποιήσει αυτή τη δυνατότητα. Μεταξύ των επιχειρηματιών που έσπευσαν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, πάνω από τρεις στους δέκα (35%) έχουν χάσει τη ρύθμιση, ενώ το 65% καταφέρνει να καταβάλει εμπρόθεσμα τις δόσεις.

-Σχεδόν εννέα στους δέκα ερωτηθέντες (ποσοστό 87%) δεν προτίθενται να κάνουν προσλήψεις στο επόμενο τρίμηνο. Ακόμη όμως και οι προσλήψεις που αναμένεται να γίνουν, αφορούν στο μεγαλύτερο ποσοστό τους (83%) θέσεις μερικής απασχόλησης. Αντίστοιχα, την πλειονότητά τους, οι επιχειρήσεις δεν προτίθενται να κάνουν επενδύσεις στο επόμενο τρίμηνο. Πάντως, οι επιχειρηματίες της Μαγνησίας δεν προτίθενται να κάνουν και απολύσεις σε ποσοστό 72%, έναντι 28% που σχεδιάζει να μειώσει το προσωπικό του στη διάρκεια των επόμενων τριών μηνών.

-Μόλις το 7% των επιχειρήσεων έχει εξαγωγικό προσανατολισμό.

Στο πλαίσιο αυτό, οι κύριες προτάσεις των επιχειρηματιών, που συμμετείχαν στην έρευνα είναι οι εξής: για το μεν φορολογικό συγκλίνουν στην ανάγκη να υπάρξει μείωση α)των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, με την ύπαρξη αφορολόγητου ποσού και β)της προκαταβολής και του ΦΠΑ. Ζητούν ακόμη την επαναφορά των 100 δόσεων με πάγωμα των προηγούμενων οφειλών. Για το ασφαλιστικό εισηγούνται επίσης την επαναφορά της ρύθμισης των 100 δόσεων με ταυτόχρονο πάγωμα των προηγούμενων οφειλών, ενώ αναφέρουν ότι προκειμένου οι ρυθμίσεις να έχουν ουσία, δεν θα πρέπει να “χάνονται” για ασήμαντη αιτία.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.