Quantcast
Μινέρβα: 111 χρόνια επιχειρηματικής ανάπτυξης, καινοτομίας και αφοσίωσης στην Ελλάδα - enikonomia.gr
share

Μινέρβα: 111 χρόνια επιχειρηματικής ανάπτυξης, καινοτομίας και αφοσίωσης στην Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Ξεκινώντας τη δράση της στην ελληνική αγορά στις αρχές του 1900 στον τομέα του ελαιολάδου, η Μινέρβα ΑΕ σήμερα έχει εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας στον τομέα των τροφίμων, με σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα. Διανύοντας τον δεύτερο αιώνα ζωής της, η Μινέρβα θέτει το όραμά της για το μέλλον, την επένδυση στην αειφόρο ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα της αγροτικής οικονομίας, σύμφωνα με την διοίκηση της εταιρείας.

Στην πορεία των 111 χρόνων της, η Μινέρβα πέρασε από το εμπόριο στη βιομηχανία, επένδυσε στην ελληνική παραγωγή και δημιούργησε βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Ενδυνάμωσε τις σχέσεις της με τους έλληνες αγρότες και διεύρυνε τη δραστηριότητά της από τον τομέα του ελαιολάδου σε πολλές κατηγορίες τροφίμων. Έχτισε ισχυρά brand names που έχουν κερδίσει την αγάπη και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην Ελλάδα και συνέβαλε στην προώθηση των ελληνικών προϊόντων και της μεσογειακής διατροφής σε 30 χώρες του κόσμου.

Το ελαιόλαδο άριστης ποιότητας, ο καρπός της ελληνικής γης, συνδέει άρρηκτα τη Μινέρβα με την ελληνική γεωργική παραγωγή και το ελληνικό χωριό. Μαργαρίνες, βούτυρα, τυροκομικά προϊόντα με αιχμή την ελληνική φέτα, που βασίζονται στις παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις και αναδεικνύουν τις αξίες της μεσογειακής διατροφής. Καινοτόμα προϊόντα, αποτέλεσμα μακροχρόνιας έρευνας, προσφέρουν στον καταναλωτή υγιεινές επιλογές για μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Στρατηγικές συνεργασίες στον τομέα των λειτουργικών τροφίμων, επενδύσεις στην κατηγορία των τυροκομικών προϊόντων, εξαγορές εταιριών και δυνατών brand names, μεγάλη γκάμα βιολογικών προϊόντων, κατατάσσουν τη Μινέρβα μεταξύ των πιο δυναμικών εταιριών τροφίμων στην Ελλάδα.

   

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ – ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

 

Η τελευταία δεκαετία ήταν καθοριστική για την πορεία της Μινέρβα, καθώς σηματοδότησε αφ’ ενός τη στροφή στη νέα πολυσχιδή δραστηριοποίησή της στον ευρύτερο κλάδο των τροφίμων και αφ’ ετέρου τη νέα στρατηγική ανάπτυξης με βασικό άξονα την αειφορία.

Τα τελευταία χρόνια, με εξαγορές εταιριών, παραγωγικών μονάδων και brands και συνεχείς επενδύσεις, η Μινέρβα διεύρυνε τις δραστηριότητές της με νέα προϊόντα βουτύρου, τυροκομικά είδη και πρόσφατα το γνωστό ξύδι ΤΟΠ. Οι συνολικές επενδύσεις έχουν ξεπεράσει τα 10 εκατ. ευρώ.

Το εργοστάσιο στο Σχηματάρι, με τεχνολογία αιχμής, είναι ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης, όπου οι πιο σύγχρονες τεχνολογικές μέθοδοι παραγωγής και τυποποίησης συνυπάρχουν με τον σεβασμό στην ελληνική φύση.

Η τυροκομική μονάδα στα Ιωάννινα εξελίσσεται συνεχώς, με προγράμματα εκσυγχρονισμού και επέκτασης, νέες γραμμές παραγωγής και νέα προϊόντα.

Ο υπερσύγχρονος σταθμός συγκέντρωσης γάλακτος στην Ανδραβίδα εξυπηρετεί μια γραμμή παραγωγής και διανομής γάλακτος στη Δυτική Ελλάδα, με ξεχωριστές γραμμές συλλογής για τα βιολογικά και τα συμβατικά προϊόντα.

Η πιο πρόσφατη απόκτηση της μονάδας παραγωγής και του εμπορικού σήματος ξύδι ΤΟΠ διευρύνει την παρουσία της εταιρίας στο χώρο των τροφίμων και παράλληλα ενισχύει το καλάθι των εξαγωγικών προϊόντων της και τη συνδυασμένη προώθησή τους.

Βασική προτεραιότητα της Μινέρβα είναι η συνεχής βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων της, με επενδύσεις και άρτιο εξοπλισμό. Είναι ενδεικτικό ότι η Μινέρβα διαθέτει ένα από τα αρτιότερα εργαστήρια ποιότητας ελαιολάδου, πιστοποιημένο για τα αποτελέσματά του από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου.

  

ΑΕΙΦΟΡΙΑ

 

Μια από τις βασικές αρχές της εταιρικής υπευθυνότητας της Μινέρβα αποτελεί ο σεβασμός στην προστασία του περιβάλλοντος και η εφαρμογή στρατηγικών εναρμονισμένων με την ευρωπαϊκή νομοθεσία σε όλο το φάσμα της γεωργικής και βιομηχανικής της παραγωγής. Η κοινωνική και επιχειρηματική δραστηριότητά της συμπορεύεται με τις ανάγκες της ελληνικής γεωργίας και εναρμονίζεται με τις σύγχρονες περιβαλλοντικές απαιτήσεις και προδιαγραφές, καθιστώντας την πολύτιμο κοινωνικό εταίρο στο διάλογο για την αειφόρο ανάπτυξη.

Η στρατηγική αειφόρου ανάπτυξης της Μινέρβα εδράζεται στη δέσμευσή της για την προστασία της ελληνικής φύσης, τη χρηστή και ορθολογική διαχείριση του περιβάλλοντος και των φυσικών του πόρων και οραματίζεται τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και της αειφόρου ανάπτυξης του ελληνικού χωριού.

 

Πρότυπο ελαιοκαλλιέργειας – Εκπαιδεύσεις αγροτών

 

Μέρος της στρατηγικής της Μινέρβα εστιάζει στην προώθηση της αειφόρου γεωργίας μέσω καλλιεργητικών πρακτικών που μειώνουν το περιβαλλοντικό κόστος και συμβάλλουν στο γενικότερο καλό της αγροτικής κοινωνίας και οικονομίας, όπως είναι και οι στόχοι της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Από το 2011, σε συνεργασία και υπό την επίβλεψη του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.) και του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ‘Δήμητρα’, η Μινέρβα δεσμεύεται, ενισχύει και ανταμείβει τις Ορθές Γεωργικές Πρακτικές που αποσκοπούν στην Αειφόρο Ανάπτυξη. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, δημιουργήθηκε από το Μ.Α.Ι.Χ. το Πρότυπο Ελαιοπαραγωγής, που περιλαμβάνει συγκεκριμένες παρεμβάσεις και μεθόδους ορθής διαχείρισης που αποσκοπούν στην βελτιστοποίηση της ελαιοκαλλιέργειας, σε σχέση με τις χρησιμοποιούμενες εισροές και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους, καθώς και τις επιπτώσεις των χρησιμοποιούμενων καλλιεργητικών πρακτικών. Όπως προέκυψε κατόπιν τριετούς μελέτης, η εφαρμογή του Προτύπου Ελαιοπαραγωγής παρουσιάζει ηπιότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις όσον αφορά στην κατανάλωση ενέργειας, το αποτύπωμα άνθρακα και τη βιοποικιλότητα στους ελαιώνες, ενώ δεν επηρεάζεται η απόδοση του τελικού προϊόντος.

Έμπρακτη απόδειξη της στρατηγικής αυτής της Μινέρβα είναι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χωριό Αειφόρο. Το 100% της πρώτης ύλης του προέρχεται αποκλειστικά από συνεργαζόμενους παραγωγούς, οι οποίοι πιστοποιούνται σε όλα τα στάδια της παραγωγής ελαιολάδου και ακολουθούν τους κώδικες ορθών γεωργικών πρακτικών και τα πρότυπα του Agrocert. Το Χωριό Αειφόρο έχει πιστοποιηθεί από το οίκο Lloyds ως ελαιόλαδο ολοκληρωμένης διαχείρισης, σε όλα τα στάδια της παραγωγικής του διαδικασίας.

Από φέτος, και με την ολοκλήρωση της σχετικής μελέτης του Μ.Α.Ι.Χ., η Μινέρβα προχωρά στην υλοποίηση ενός εκπαιδευτικού προγράμματος, με σκοπό την εκπαίδευση των αγροτών πάνω στο Πρότυπο Ελαιοπαραγωγής από το Μ.Α.Ι.Χ. για τη βελτιστοποίηση της παραγόμενης ποσότητας και ποιότητας των προϊόντων, αφήνοντας παράλληλα το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Και οι δράσεις της Μινέρβα για την Αειφορία δεν σταματούν, εμπλουτίζονται διαρκώς.

Η Μινέρβα, σταθερή στις αξίες της, φροντίζει για την αρμονική συνύπαρξη των δραστηριοτήτων της με την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον με τις ακόλουθες επενδύσεις:

•             Εγκατάσταση μονάδων βιολογικού καθαρισμού και στα τρία εργοστάσιά της (εργοστάσιο ελαιολάδου, βουτύρου και μαργαρινών στο Σχηματάρι, μονάδα τυροκομικών στα Ιωάννινα και σταθμό συγκέντρωσης γάλακτος στην Ανδραβίδα).

•             Δράσεις για την ενέργεια:

–              Χρήση του φυσικού αερίου ως καύσιμο αντί του μαζούτ ή του πετρελαίου.

–              Πρόγραμμα energy saving program, σύμφωνα με το οποίο μετράται η κατανάλωση  ενέργειας σε κάθε παραγωγική διαδικασία και λαμβάνονται ανάλογα πρωτοβουλίες για τη μείωσή της.

–              Εγκατάσταση φωτοσωλήνων στις οροφές των κτηρίων με στόχο την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας. Με τη μέθοδο αυτή αξιοποιείται η ηλιακή ενέργεια και φωτίζονται οι χώρο χωρίς τη χρήση τεχνητού φωτισμού.

•             Παρακολούθηση των αναγκών σε υδάτινους πόρους, με στόχο τη λιγότερο δυνατή άντληση και κατανάλωση νερού που απαιτείται κατά την παραγωγική διαδικασία.

•             Συστηματική ανακύκλωση χαρτιού, υλικών συσκευασίας, μπαταριών, λαμπτήρων, πλαστικού και δοχείων λευκοσιδήρου.

ΕΞΑΓΩΓΕΣ

 

Με οργανωμένη εξαγωγική δραστηριότητα από το 1950, η Μινέρβα είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική εταιρία τυποποιημένου ελαιολάδου στην Ελλάδα. Η ανάπτυξη των διεθνών δραστηριοτήτων αποτελεί βασικό κομμάτι της στρατηγικής της εταιρίας και τα τελευταία χρόνια αναδεικνύεται σε έναν σημαντικό εξαγωγικό φορέα που συμβάλλει στην προώθηση των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό.

Μέσα από τα μεγαλύτερα δίκτυα διανομής σε 30 χώρες και στις 5 ηπείρους, η Μινέρβα προωθεί ένα ολοκληρωμένο καλάθι εξαγωγικών προϊόντων, ελαιόλαδο, φέτα, τυροκομικά, μαργαρίνες, βιολογικά τρόφιμα, τα οποία δίνουν την ευκαιρία στους ξένους καταναλωτές να γνωρίσουν την αυθεντική γεύση και την ποιότητα των ελληνικών προϊόντων και της μεσογειακής διατροφής.

Σήμερα, η εξαγωγική δραστηριότητα της Μινέρβα αναπτύσσεται σταθερά με ρυθμούς άνω του 20%, μέσα από νέες στρατηγικές προώθησης προϊόντων και νέες συνεργασίες. Την τελευταία διετία, οι εξαγωγές έχουν αυξηθεί σημαντικά και το 2014 ανήλθαν στα 7 εκατ. ευρώ,  καλύπτοντας πλέον το 9% του συνολικού τζίρου της εταιρίας. Στόχος της Μινέρβα είναι η περαιτέρω διεύρυνση τόσο των αγορών όπου απευθύνεται όσο και του εξαγωγικού καλαθιού προϊόντων, ώστε στην επόμενη διετία να καλύψει το 15% του συνολικού της τζίρου.

 

ΠΡΟΪΟΝΤΑ

 

Κάτω από ισχυρά brand names, όπως το Χωριό, το Benecol, το ΤΟΠ, η Μινέρβα επενδύει στη στήριξη υπαρχόντων και τη δημιουργία νέων ποιοτικών και καινοτόμων προϊόντων.

– Τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα Χωριό αξιοποιούν όλον τον πλούτο της ελληνικής γης σε μοναδικές ποικιλίες, όπως το Κορωνέικο.

– Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χωριό Αειφόρο είναι πιστοποιημένο και μοναδικό γιατί προέρχεται αποκλειστικά από παραγωγούς που ακολουθούν ορθές γεωργικές πρακτικές, συμβάλλοντας στη βιωσιμότητα της αγροτικής οικονομίας και του περιβάλλοντος.

– Το φρέσκο ελληνικό βούτυρο Χωριό παρασκευάζεται από 100% αγνό γάλα.

– α τυροκομικά προϊόντα Χωριό, φέτα, γραβιέρα, κατσικίσιο τυρί, χρησιμοποιούν αγνές, ελληνικές πρώτες ύλες.

– Το ΤΟΠ ενισχύει το καλάθι των προϊόντων με διάφορους τύπους ξυδιού.

– Η σειρά spreads Χωριό Soft, σε μοναδικές γεύσεις, με ελαιόλαδο και με γιαούρτι.

–  Η ολοκληρωμένη σειρά προϊόντων βιολογικής γεωργίας Χωριό αποτελείται από τυροκομικά προϊόντα, βούτυρο και μαργαρίνη με αγνό παρθένο ελαιόλαδο, ελαιόλαδο και προϊόντα ελιάς.

– Η σειρά προϊόντων Benecol, με τη συνεργασία της πρωτοπόρου εταιρίας τροφίμων παγκοσμίως στη μείωση της χοληστερόλης Raisio Group, είναι εμπλουτισμένη με εστέρες φυτικών στανόλων και συμβάλλει στην αποτελεσματική μείωση της χοληστερίνης.

 – Στην οικογένεια της Μινέρβα ανήκουν πληθώρα προϊόντων που καλύπτουν τις ανάγκες του έλληνα καταναλωτή (βούτυρο Σαβόι και Burrino, Μινερβίνη, Φαστ, σπορέλαια, πυρηνέλαια).

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.