Quantcast
"Νέκρωσαν" τα εταιρικά ομόλογα στο Χρηματιστήριο - Στα ύψη το κόστος δανεισμού - enikonomia.gr
share

“Νέκρωσαν” τα εταιρικά ομόλογα στο Χρηματιστήριο – Στα ύψη το κόστος δανεισμού

δημοσιεύτηκε:

“Νέκρωσε” η αγορά εταιρικών ομολόγων στο ελληνικό Χρηματιστήριο καθώς οι ισχυρές διακυμάνσεις σε συνδυασμό με την εκρηκτική άνοδο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων λειτουργεί απολύτως ανασταλτικά σε τέτοιες εκδόσεις. Και αυτό διότι το κόστος δανεισμού έχει αυξηθεί θεαματικά για το σύνολο των επιχειρήσεων γεγονός που καθιστά την τραπεζική χρηματοδότηση περισσότερο ελκυστική.

Ήδη οι εκδόσεις που έχουν εισαχθεί προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. αλλά και σε άλλες αγορές έχουν πτωτική τροχιά. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Coca Cola όπου ομόλογο με κουπόνι 0,625% έχει “βουτήξει” στο 86% της αξίας του με απόδοση 2,7%.

Επίσης το κόστος δανεισμού του ΟΤΕ έχει ανέβει στο 1,5%, ενώ στις ομολογιακές εκδόσεις που είναι εισηγμένες στο Χ.Α. η χαμηλότερη απόδοση είναι 2,43% του ΟΠΑΠ και οι υψηλότερες των Premia και Prodea με 4,83% και 4,33%. Πάνω από 4% έχει πλέον αυξηθεί και το κόστος δανεισμού της ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ η οποία πέτυχε να λάβει δανεισμό μέσω του ομολογιακού 250 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 2,5% του οποίου μεγάλο μέρος χρησιμοποιήθηκε για αποπληρωμή τραπεζικών δανείων που είχαν υψηλότερο επιτόκιο.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.