Quantcast
Οι 48 ώρες του Τζέιμι Ντίμον στην Αθήνα - Τα ραντεβού και οι προβλέψεις του ισχυρού άνδρα της JP Morgan - enikonomia.gr
share

Οι 48 ώρες του Τζέιμι Ντίμον στην Αθήνα – Τα ραντεβού και οι προβλέψεις του ισχυρού άνδρα της JP Morgan

δημοσιεύτηκε:

Την Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της JP Morgan Chase, Τζέιμι Ντίμον.

Οι επενδύσεις και η παρουσία μεγάλων διεθνών επιχειρήσεων στη χώρα μας αποτελούν ψήφο εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία.

Των Γ. ΣΙΑΔΗΜΑ & Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Μπορεί η μάχη με την πανδημία και την Όμικρον να μην έχει τελειώσει οριστικά και, παράλληλα, η κυβέρνηση να έχει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που άφησε πίσω της η κακοκαιρία «Ελπίς», αλλά ο μεγάλος στόχος παραμένει η ανάπτυξη της οικονομίας.

Ήδη μεγάλοι κολοσσοί εμπιστεύονται τη χώρα μας, είτε επενδύοντας, είτε -σε πρώτη φάση- με την παρουσία τους μέσω μεγάλων γραφείων στην Αθήνα. Μάλιστα, την Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της JP Morgan Chase, Τζέιμι Ντίμον, ο οποίος παρέμεινε στην Αθήνα για 48 ώρες και είχε συναντήσεις με την επιχειρηματική και τραπεζική ελίτ της χώρας.

Η συνάντηση με τον πρωθυπουργό, που είχε κλειστεί πριν από δύο μήνες, πραγματοποιήθηκε δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση ότι η JP Morgan, ένας από τους μεγαλύτερους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς παγκοσμίως, επενδύει για την απόκτηση περίπου του 49% της διαδικτυακής τράπεζας Viva Wallet.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, μάλιστα, ο Τζ. Ντίμον ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ότι η JP Morgan προτίθεται να επεκτείνει το γραφείο της στην Ελλάδα, να επενδύσει περαιτέρω στη Viva Wallet και να προσελκύσει υψηλού επιπέδου προσωπικό στη χώρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως η απόφαση της JP Morgan αποτελεί «ψήφο εμπιστοσύνης προς τη χώρα και την οικονομία» και παράλληλα «επιβεβαιώνει τη νέα κουλτούρα των startups, που έχει εμφανιστεί στην Ελλάδα».

Ο επικεφαλής του τραπεζικού κολοσσού ανέφερε: «Όπως γνωρίζετε, έχουμε σχέδια να επεκταθούμε με την πάροδο του χρόνου, επομένως αυτό μπορεί να αποτελέσει κόμβο τεχνολογίας για την JP Morgan Chase σε όλο τον κόσμο».

Η σχέση του ισχυρού άνδρα της JP Morgan με την Ελλάδα ξεκινά από παλιά, καθώς ο παππούς του, με καταγωγή από τη Σμύρνη, έφυγε από την Ελλάδα, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή στις ΗΠΑ.

Την ιστορία της οικογένειάς του την αναφέρει πάντα σε συνεντεύξεις του. Μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό το μεσημέρι της Πέμπτης, ο CEO της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας συναντήθηκε κατά μόνας σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας με τους διευθύνοντες συμβούλους των ελληνικών τραπεζών (Φωκίωνα Καραβία, Χρήστο Μεγάλου, Βασίλη Ψάλτη) και γευμάτισε σε άλλο σημείο της πρωτεύουσας με τον επιχειρηματία Ευάγγελο Μυτιληναίο.

«Η Ελλάδα έχει μπροστά της αρκετά χρόνια ισχυρής ανάπτυξης», είπε σε έναν από τους τραπεζίτες ο Τζ. Ντίμον και εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον της χώρας. Δεν παρέλειψε, όμως, να εκφράσει την ανησυχία του για το μεγάλο πρόβλημα που ταλανίζει τις χώρες σε διεθνές επίπεδο, που δεν είναι άλλο από την ενεργειακή κρίση και τις συνέπειές της στις τιμές βασικών αγαθών και, σαφώς, στα τιμολόγια ρεύματος και φυσικού αερίου. Μετά τα τετ α τετ με τους επικεφαλής των τραπεζών και τον Ευ. Μυτιληναίο ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan παρέστη σε δείπνο στην περιοχή της Ακρόπολης, με συνδαιτυμόνες ισχυρούς Έλληνες επιχειρηματίες και εφοπλιστές.

Εκεί, επανέλαβε τις αισιόδοξες εκτιμήσεις του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και δήλωσε έτοιμος για νέες επενδύσεις στην Ελλάδα, «κλείνοντας το μάτι» στους συνομιλητές του – αρκετοί εκ των οποίων ετοιμάζουν μεγάλα επενδυτικά έργα, από τον τουρισμό και την ενέργεια μέχρι τη βιομηχανία.

Μπαράζ επενδύσεων

Πέρα από αυτό, όμως, η σταθερότητα και η αξιοπιστία που επικρατούν στη χώρα, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, προσελκύουν το ενδιαφέρον μεγάλων επιχειρήσεων και τραπεζών.

«Άλλωστε, το νέο φορολογικό σύστημα, το σταθερό οικονομικό περιβάλλον, αλλά ακόμα και το Βrexit, είναι μερικοί από τους λόγους που οι κολοσσοί αυτοί έχουν ήδη επενδύσει στη χώρα μας, όπως η Microsoft, η Amazon, η Pfizer, η WV και άλλοι, ή θα επενδύσουν», τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.