Quantcast
Πειραιώς: Εθελούσια για 2.500 τραπεζοϋπαλλήλους τη διετία - enikonomia.gr
share

Πειραιώς: Εθελούσια για 2.500 τραπεζοϋπαλλήλους τη διετία

δημοσιεύτηκε:

Στην αποχώρηση τουλάχιστον 2.500 ατόμων από τις εν Ελλάδι δραστηριότητες του ομίλου στοχεύει το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της Πειραιώς, το οποίο τελεί υπό την έγκριση του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Το πρόγραμμα θα παρέχει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους του ομίλου να επιλέξουν είτε την άμεση αποχώρηση με λήψη αποζημίωσης συν bonus, είτε τη σταδιακή, μέσω διετούς αδείας μετά αποδοχών (sabbatical) μέσω χορήγησης γαλαντόμων κινήτρων.

Στόχος είναι να επιτευχθεί εμπροσθοβαρώς το μεγαλύτερο μέρος της δέσμευσης που έχει αναλάβει η τράπεζα με το αναθεωρημένο πλάνο αναδιάρθρωσης, το οποίο προβλέπει τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων εν Ελλάδι σε τραπεζικές και μη δραστηριότητες σε 12.800 άτομα ως το τέλος του 2017.

Χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι προς πώληση δραστηριότητες της ΑΤΕ Ασφαλιστική και Ημιθέα (Ερρίκος Ντυνάν) οι εν Ελλάδι εργαζόμενοι του ομίλου ανέρχονται σε περίπου 15.700 άτομα. Από τις προσδοκώμενες 2.500 αποχωρήσεις οι 1.400 επιδιώκεται να επιτευχθούν φέτος και οι υπόλοιπες το 2017.

Εφόσον οι στόχοι του προγράμματος επιτευχθούν, η Πειραιώς θα έχει ετήσια εξοικονόμηση της τάξης των 52 εκατ. ευρώ (σ.σ σε πλήρη χρήση), εξέλιξη που θα συμβάλει στην επίτευξη της άλλης δέσμευσης για μείωση των λειτουργικών εξόδων στην Ελλάδα σε περίπου 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες το πρόγραμμα εθελουσίας σχετίζεται με το παράλληλο πρόγραμμα μείωσης καταστημάτων. Το αναθεωρημένο πλάνο αναδιάρθρωσης προβλέπει την περαιτέρω μείωση του αριθμού των καταστημάτων στην Ελλάδα σε λιγότερα από 650 ως το τέλος του 2017. Το business plan, όμως, της τράπεζας ορίζει ως επιδιωκόμενο βέλτιστο αριθμό καταστημάτων περίπου τα 550, με τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην αγορά.

Στο παραπάνω πλαίσιο θα παρέχεται υψηλότερο bonus για εργαζόμενους σε καταστήματα επαρχίας (εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης) που θα κλιμακώνεται με ηλικιακά κριτήρια. Για παράδειγμα σε εργαζομένους άνω των 55 ετών σε καταστήματα επαρχίας όπου το δίκτυο θα αναδιαρθρωθεί (κλείσιμο καταστημάτων και συγχωνεύσεις) θα δίνεται αποζημίωση και bonus ως 66 μισθών σε περίπτωση άμεσης αποχώρησης.

Τα χορηγούμενα κίνητρα είναι πιο γενναιόδωρα από αυτά του προ διετίας προγράμματος της Πειραιώς και το ύψος της αποζημίωσης μπορεί να φθάσει έως τις 200.000 ευρώ. Για τις εν Ελλάδι τραπεζικές δραστηριότητες στόχος είναι να μειωθεί το προσωπικό κατά τουλάχιστον 1.600 άτομα.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.