Quantcast
Πώς το παγωτό από φρέσκο γάλα παίρνει τη... ρεβάνς - Το ράλι τιμών του αφυδατωμένου γάλακτος έφερε ανατροπές - enikonomia.gr
share

Πώς το παγωτό από φρέσκο γάλα παίρνει τη… ρεβάνς – Το ράλι τιμών του αφυδατωμένου γάλακτος έφερε ανατροπές

δημοσιεύτηκε:

Σε δυσχερή θέση βρίσκονται οι βιομηχανίες μαζικής παραγωγής παγωτού στη χώρα καθώς έχει εκτιναχθεί η τιμή του γάλακτος σε σκόνη σε αντίθεση με το φρέσκο αγελαδινό γάλα όπου η αύξηση των τιμών παραγωγού είναι ηπιότερη.

Ειδικότερα οι τιμές γάλακτος σε σκόνη έχουν αυξηθεί σε δωδεκάμηνη βάση κατά 64% . Την ίδια στιγμή το φρέσκο αγελαδινό γάλα πωλείται στην Ελλάδα από 48 έως 50 λεπτά το κιλό έναντι τιμής 38-39 λεπτά τον αντίστοιχο περυσινό μήνα έχοντας παρουσιάσει αύξηση της τάξεως του 28%.

Αυτό έχει ως συνέπεια το κόστος παραγωγής παγωτού από γάλα σκόνη να έχει εκτιναχθεί σε σχέση με την εξέλιξη του κόστους παραγωγής από φρέσκο γάλα ενώ υπάρχει σοβαρή δυσκολία χρήσης φρέσκου γάλακτος από τις βιομηχανίες καθώς πρέπει να προχωρήσουν σε τροποποίηση της παραγωγικής διαδικασίας.

Πλέον οι μικρότεροι παραγωγοί που χρησιμοποιούν φρέσκο γάλα στην παραγωγή παγωτού είναι απολύτως ανταγωνιστικοί καθώς πέραν της τιμής που μπορούν να διαθέτουν το προϊόν τους υπερτερούν χωρίς καμία αμφιβολία στην ποιότητα.

Από την άλλη πλευρά, οι παραγωγοί φρέσκου αγελαδινού γάλακτος διαμαρτύρονται καθώς έχει επιβαρυνθεί σημαντικά το κόστος παραγωγής των προϊόντων τους λόγω της αύξησης των τιμών των ζωοτροφών αλλά και του ενεργειακού κόστους χωρίς ωστόσο η πορεία των τιμών του φρέσκου γάλακτος να έχει μεταβληθεί σημαντικά.

Σε κάθε περίπτωση εφόσον διατηρηθεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις τιμές αφυδατωμένου γάλακτος σε σχέση με αυτές του φρέσκου είναι πολύ πιθανό μεγάλες βιομηχανίες να οδηγηθούν είτε σε τροποποίηση των γραμμών παραγωγής είτε σε σημαντικές απώλειες μεριδίου αγοράς.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.