Quantcast
Προοπτική για στενότερες επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας - enikonomia.gr
share

Προοπτική για στενότερες επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας

δημοσιεύτηκε:

Προοπτική για πολύ στενότερες επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Σερβίας «βλέπουν» οι επιχειρηματίες των δύο χωρών, σύμφωνα με το 1ο ελληνο-σερβικό επιχειρηματικό φόρουμ που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη.

Ο πρόεδρος του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου, Κώστας Γεωργάκος ανέφερε ότι «οι επιχειρηματίες που σκέφτονται να επεκταθούν στη σερβική αγορά δεν είναι λίγοι, αν αναλογιστεί κάποιος ότι το επιμελητήριο έχει δεχτεί τον τελευταίο χρόνο πάνω από 650 αιτήματα παροχής πληροφοριών για τη σερβική αγορά από ελληνικές επιχειρήσεις. Μάλιστα, από τον Απρίλιο αναμένεται να ξεκινήσει η διοργάνωση και κλαδικών fora, στα οποία θα συμμετέχουν επιχειρηματίες των δύο χωρών».

Από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος του Περιφερειακού Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Λέσκοβατς, Γκόραν Γιόβιτς αντιπρόεδρος του ελληνο-σερβικού επιμελητηρίου είπε ότι «η δράση του επιμελητηρίου δεν περιορίζεται στα Βαλκάνια, αλλά σύντομα αναμένεται να επεκταθεί και στις ΗΠΑ. Το τελευταίο πρόκειται να ανοίξει γραφείο στο Σικάγο, όπου ζουν περίπου 500.000 Έλληνες και Σέρβοι. Στόχος είναι μέσω αυτού του γραφείου να τονωθούν οι εξαγωγές ελληνικών και σερβικών προϊόντων προς τις ΗΠΑ, αφού αυτός ο πληθυσμός του μισού εκατομμυρίου ανθρώπων σίγουρα νοσταλγεί αυθεντικά προϊόντα, όπως η ελληνική φέτα ή το σερβικό “άιβαρ” σε καλές τιμές. Νεότερα αναμένονται τον Αύγουστο».

Στον στόχο για την τόνωση των διμερών επιχειρηματικών σχέσεων φαίνεται ότι συμβάλλουν και οι νέες υποδομές μεταφορών. Τον Οκτώβριο του 2017 αναμένεται να παραδοθεί ο οδικός άξονας Ε10, που ενώνει την Ελλάδα με την Κεντρική Ευρώπη, μειώνοντας στις 4,5 ώρες τον χρόνο που απαιτείται για να διανύσει κάποιος την απόσταση από το Βελιγράδι μέχρι τη Θεσσαλονίκη. Επίσης, προχωρά η νέα σιδηροδρομική σύνδεση Βελιγραδίου- Βουδαπέστης, όπου τα τρένα θα κινούνται με ταχύτητες 200 χλμ/ώρα.

 Μεταξύ άλλων, ο νέος πρέσβης της χώρας στην Αθήνα, Ντούσαν Σπασόγιεβιτς τόνισε με έμφαση: «Θέλω ν΄ ακούσω ελληνικά στο Βελιγράδι. Την πεποίθηση ότι στο κομμάτι των επιχειρηματικών σχέσεων και συναλλαγών Ελλάδα και Σερβία μπορούν να κάνουν πολύ περισσότερα”.

Στο φόρουμ έγινε λόγος για ενεργή στήριξη των δύο κυβερνήσεων σε αυτόν τον στόχο. Περίπου 1 εκατ. Σέρβοι ταξιδεύουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα για τουρισμό, με μεγάλο ποσοστό αυτού του αριθμού να αφορά προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας, ενώ ο κ. Σπασόγιεβιτς πρόσθεσε ότι και οι Έλληνες έχουν πολλά να δουν στο Βελιγράδι.Το Βελιγράδι έχει εξελιχθεί σε μια από τις πιο αγαπημένες πόλεις στην Ευρώπη για city breaks. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι επισκέπτονται κάθε Σαββατοκύριακο το Βελιγράδι.  Ενώ μεγάλη προοπτική που υπάρχει για τις ελληνικές επιχειρήσεις ως προς την αξιοποίηση της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου Σερβίας-Ρωσίας, βάσει της οποίας ό,τι παράγεται σε ποσοστό τουλάχιστον 51% στη Σερβία εξάγεται χωρίς δασμούς στη Ρωσία και άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες».

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.