Quantcast
Ρεκόρ παραγωγής και πωλήσεων για την Motor Oil - enikonomia.gr
share

Ρεκόρ παραγωγής και πωλήσεων για την Motor Oil

δημοσιεύτηκε:

Τόσο σε επίπεδο εννεαμήνου (9382 μετρικοί τόνοι) όσο και σε επίπεδο τριμήνου (3213 μετρικοί τόνοι), οι πωλήσεις του ομίλου της Motor Oil βρέθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ και σε συνδυασμό με το βελτιωμένο περιβάλλον των περιθωρίων διύλισης, οδήγησε σε ένα καλό τρίμηνο για την εταιρεία.

Τώρα όπως εξήγησε ο αν. διευθύνων σύμβουλος της ΜΟΗ Π. Τζαννετάκης στο πλαίσιο της παρουσίασης των αποτελεσμάτων στους αναλυτές, το νέο ρεκόρ παραγωγής τριμήνου, οφείλεται σε μεγάλο μέρος στην αύξηση της ζήτησης στην εσωτερική αγορά, όπου εκτός από τους 527 χιλιάδες μετρικούς τόνους που αφορούν σε άμεσες πωλήσεις στην Ελλάδα θα πρέπει να συνυπολογιστεί και μέρος από τους 382 χιλιάδες μετρικούς τόνους από τη ναυτιλία και τα αεροπορικά καύσιμα (μέσω της κοινής εταιρείας με τη Shell). Περίπου οι μισές ποσότητες από τις πωλήσεις του τομέα αυτού που βρέθηκαν σε υψηλό τριετίας, οφείλονται ακριβώς σε πωλήσεις αεροπορικών καυσίμων.

Ταυτόχρονα όμως στο τρίμηνο ισχυρές παρέμειναν και οι εξαγωγές, μεγάλο μέρος των οποίων αφορούσε σε μεσαία κλάσματα diesel όπου και καταγράφεται αυξημένη ζήτηση στην περιοχή.

Πάντως όπως ανέλυσε ο κ. Τζαννετάκης, η αγορά της διύλισης παραμένει σε μια καλή σχετικά συγκυρία, η οποία ωστόσο χαρακτηρίζεται από τεράστια μεταβλητότητα. Μόνη άμυνα σε μια τέτοια περίοδο αποτελεί η επαγρύπνηση, η διατήρηση μικρών αποθεμάτων και η διάθεση το ταχύτερο δυνατό της παραγωγής. Παράλληλα ο αν. CEO της ΜΟΗ χαρακτήρισε ως «αργή και οδυνηρή» τη διαδικασία αναδιάρθρωσης του κλάδου στην Ευρώπη, που έχει οδηγήσει σε μεγάλο αριθμό διυλιστηρίων σε αναστολή λειτουργίας ή ακόμη και οριστικό κλείσιμο.

Στο πλαίσιο αυτό, οι οριστικές αποφάσεις για τη μερισματική πολιτική θα ληφθούν στο πρώτο τρίμηνο του 2015.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.