Quantcast
Στο άρθρο 99 η «Αφοί Κωνσταντακάτου» - enikonomia.gr
share

Στο άρθρο 99 η «Αφοί Κωνσταντακάτου»

δημοσιεύτηκε:

Στο άρθρο 99 προσέφυγε η Αφοί Κωνσταντακάτου, μία εταιρεία που διαθέτει παράδοση μακρόχρονη παράδοση στον τομέα του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού και παρουσία σε 16 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία βρέθηκε αντιμέτωπη με τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, ενώ τα μέτρα ανασυγκρότησης και η προσπάθεια για αναδιάρθρωση του δανεισμού της δεν απέδωσαν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Τώρα η διοίκηση της εταιρείας σχεδιάζει νέα χρηματοδότηση από τις τράπεζες, ενώ κάνει λόγο για είσοδο στρατηγικού επενδυτή.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της εταιρείας είναι το χαρτοφυλάκιο των ακινήτών της, όπως η κεντρική αποθήκη 5.700 τ.μ. στο Βοτανικό, αποθήκη 11.080 τ.μ. στον Αυλώνα, καθώς και ακίνητα σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και αλλού. Τα τελευταία χρόνια συρρίκνωσε το δίκτυο των καταστημάτων της, το οποίο έφθασε να αριθμεί 36 σημεία πώλησης σε 16 πόλεις. Από την αρχή της κρίσης το 2008, μέχρι σήμερα έχει απωλέσει το 50% σχεδόν των πωλήσεών της, φθάνοντας το 2013 να εμφανίζει στον ισολογισμό πωλήσεις της τάξης των 23,9 εκατ. ευρώ, από 52 εκατ. το 2007, ενώ πέρυσι οι ζημιές της διαμορφώθηκαν στα 4,79 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία Αφοί Κωνσταντακάτου ιδρύθηκε το 1919 από τον Μαρίνο Κωνσταντακάτο και τους αδελφούς του Βασίλη και Λευτέρη. Ξεκίνησε με την εισαγωγή ηλεκτρολογικού υλικού (καλώδια, μονωτήρες, στύλους, κ.λ.π.) με το οποίο εφοδιάζει, κυρίως, τις ιδιωτικές εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος που υπήρχαν τότε σε όλες τις ελληνικές πόλεις. Διέκοψε τη δραστηριότητά της το 1941 και ξεκίνησε από την αρχή μετά τον πόλεμο, φθάνοντας το 1953 να κατέχει την πρώτη θέση στον κλάδο της, διοικούμενη από τη δεύτερη γενιά. Νέες συνεργασίες στη δεκαετία του ΄60 είχαν ως αποτέλεσμα την αλματώδη ανάπτυξη του δικτύου πωλήσεων, που κορυφώθηκε στις δεκαετίες του ΄70 και ΄80 με τη δημιουργία υποκαταστημάτων εκτός από την Αττική και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Στη δεκαετία του ΄90 ανεγείρεται στην Πάτρα το κτίριο Διοίκησης Δυτικής Ελλάδος και στην Κηφισιά επί της εθνικής οδού, το κτίριο που θα στεγάσει την Γενική Διοίκηση της εταιρείας στο ξεκίνημα της νέας χιλιετίας. Επίσης, αγοράζεται έκταση 34 στρεμμάτων στην Αυλώνα για ανέγερση νέας σύγχρονης αποθήκης, η οποία ολοκληρώθηκε το 2005 με την ίδρυση υπερσύγχρονου κέντρου αποθήκευσης και διανομής και με συνολική επιφάνεια 9.500 τ.μ. Την ίδια περίοδο ιδρύονται άλλα δέκα υποκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα. Καθοριστική είναι στην περίοδο αυτή και η συμβολή της τρίτης γενεάς επιχειρηματιών, που συμμετέχει πλέον ενεργά στην διοίκηση της εταιρείας. 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.