Quantcast
Τι προτείνει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος για το συνταξιοδοτικό σύστημα - enikonomia.gr
share

Τι προτείνει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος για το συνταξιοδοτικό σύστημα

δημοσιεύτηκε:

Πρωτοβουλίες και συλλογική ευθύνη για την αλλαγή του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας ζητά η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

“Η κατάσταση απαιτεί συναίνεση, συνεργασία, συνεννόηση και μία εθνική στρατηγική που δεν θα αλλάζει από τη μία κυβέρνηση στην άλλη και θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα όχι μεμονωμένα και περιστασιακά αλλά συνολικά και μακροσκοπικά” είπε ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ Δημήτρης Μαζαράκης στο συνέδριο του Economist.

Η ΕΑΕΕ, όπως είπε, είναι στη διάθεση της πολιτείας να συνεργαστεί με όλους τους κοινωνικούς εταίρους για τη ‭ διαμόρφωση ‭ ενός ευρύτερου συνταξιοδοτικού συστήματος.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνει:

– Τη δημιουργία μιας Ανεξάρτητης Αρχής η Ενός Εθνικού Συμβουλίου για το συνταξιοδοτικό σύστημα το οποίο θα μελετά διαρκώς τις εξελίξεις, θα ενημερώνει τη Βουλή και τον ελληνικό λαό και τέλος θα εισηγείται τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις.

– Με βάση τη διεθνή εμπειρία προτείνεται ένα σύστημα που στηρίζεται στους τρείς πυλώνες. Ένα σύστημα που βασίζεται σε διαφορετικές πηγές συνταξιοδοτικού εισοδήματος (δημόσιος – ‬‬ιδιωτικός τομέας) και ‭διαφορετικούς τρόπους χρηματοδότησης‭ (αναδιανεμητικό – ‬‬κεφαλαιοποιητικό σύστημα). 1ος Πυλώνας, κρατικός, υποχρεωτικός και αναδιανεμητικός 2ος Πυλώνας, ιδιωτικός, υποχρεωτικός και κεφαλαιοποιητικός, με Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης 3ος Πυλώνας, Ιδιωτικός, Προαιρετικός και Κεφαλαιοποιητικός, με κίνητρα σε ειδικά συνταξιοδοτικά‭ ‬ασφαλιστικά προγράμματα.‭ ‬ Και επειδή είναι δύσκολο στη σημερινή οικονομική κατάσταση να δοθούν φορολογικά κίνητρα αυτά τα κίνητρα μπορεί να είναι αναβαλλόμενα, όταν δηλαδή θα λήγουν αυτά τα προγράμματα σε ηλικίες για παράδειγμα άνω των 65 ετών.

Επαγγελματικά ταμεία

Σχετικά όμως με το 2ο πυλώνα των επαγγελματικών ταμείων υπογράμμισε ότι οι επαγγελματικές ασφαλίσεις παρότι είναι διαδεδομένες στην Ευρώπη στη χώρα μας δεν έχουν αναπτυχθεί.

Ο ν. 3029/2002 που καθιέρωσε το θεσμό της επαγγελματικής ασφάλισης στην Ελλάδα αντί να ρυθμίσει, κατά το κυρίαρχο ευρωπαϊκό μοντέλο, τη συμπληρωματική επαγγελματική ασφάλιση ως αυτοτελή πυλώνα σύνταξης με δυνατότητα συμμετοχής σε αυτόν φορέων, όπως οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις, αναγνώρισε ένα μόνο φορέα παροχής επαγγελματικής σύνταξης, τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, με διαδικασίες που απαιτούν κόστος και χρόνο, αποκλείοντας ουσιαστικά τις ασφαλιστικές εταιρίες, οι οποίες με την τεχνογνωσία τους μπορούν να δώσουν ώθηση στο νέο θεσμό.

‘Η επιλογή αυτή είχε σαν αποτέλεσμα την αποτυχία στην πράξη του θεσμού της επαγγελματικής ασφάλισης στη χώρα μας, όπως αντιλαμβάνεται κανείς από τον μικρό αριθμό συνταξιοδοτικών Τ.Ε.Α. που έχουν συσταθεί” κατέληξε ο πρόεδρος και πρόσθεσε ότι στόχος της ένωσης είναι να λειτουργήσει ο υγιής ανταγωνισμός.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.