Quantcast
Πρόγραμμα για 10.000 επιδοτούμενους ανέργους από τον ΟΑΕΔ - enikonomia.gr
share

Πρόγραμμα για 10.000 επιδοτούμενους ανέργους από τον ΟΑΕΔ

δημοσιεύτηκε:

Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε χρόνο απασχόλησης και κατάρτισης προωθεί ο ΟΑΕΔ.
Το πρόγραμμα θα «ανοίξει» εντός του αμέσως επόμενου χρονικού διαστήματος, πιθανότατα εντός του Μαρτίου και θα απευθύνεται σε 10.000 επιδοτούμενους ανέργους. Η λογική είναι να μπορούν να μετατρέπουν οι άνεργοι το επίδομα ανεργίας που εισπράττουν από τον Οργανισμό σε «επιταγή επανένταξης» στην αγορά εργασίας. Οι επιδοτούμενες θέσεις θα έχουν χρονική διάρκεια το λιγότερο 5 μήνες και το περισσότερο ένα χρόνο. Όσοι είναι σήμερα ενταγμένοι στην τακτική 12μηνη επιδότηση του ΟΑΕΔ πρέπει να εισπράττουν το επίδομα για χρονικό διάστημα από 6μηνο και κάτω ώστε να μπορούν να ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα. Το ποσό της επιχορήγησης ισούται με το επίδομα ανεργίας που εισπράττει ο δικαιούχος.

Το πρόγραμμα επιχορηγεί ιδιωτικές επιχειρήσεις, ΚΟΙν.Σ.Επ. και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που απασχολούν έως 10 άτομα σε πλήρη απασχόληση. Οι δικαιούχοι άνεργοι τακτικής επιδότησης και οι δικαιούχοι επιδόματος μακροχρόνιων ανέργων συμμετέχουν εφόσον αποφασίζουν να μετατρέψουν το επίδομα ανεργίας τους σε «επιταγή επανένταξης στην αγορά εργασίας» .


Ωφελούμενοι- Επιδοτούμενοι Άνεργοι

Α. Επιδοτούμενοι Άνεργοι για τους οποίους υπολείπεται τουλάχιστον το 50% της επιδότησης τακτικής ανεργίας (αρχικής ή συνέχισης ). Η εγκριθείσα επιδότηση (είτε αρχική είτε λόγω συνέχισης) πρέπει να είναι τουλάχιστον πεντάμηνης διάρκειας.

Β. Επιδοτούμενοι Μακροχρόνια άνεργοι για τους οποίους υπολείπεται τουλάχιστον 2 μήνες επιδότηση

Προσοχή, καθώς οι άνεργοι δεν υποβάλλουν οι ίδιοι αίτηση, αλλά υποδεικνύονται με συστατικό σημείωμα μόνο από την αρμόδια Υπηρεσία (ΚΠΑ2) όπου ανήκει η έδρα ή το υποκατάστημα που θα απασχοληθούν. Η σύσταση γίνεται σύμφωνα με τις επιλογές των ανέργων που έχουν καταγραφεί στα Ατομικά Σχέδια Δράσης κατά τη διαδικασία της εξατομικευμένης προσέγγισης.

Ποσό επιχορήγησης

Α΄ στάδιο

Ως μηνιαίο ποσό επιχορήγησης για πλήρη απασχόληση και ασφάλιση 25 ημερών ορίζεται το μηνιαίο ποσό που αναγράφεται στην «επιταγή επανένταξης στην αγορά εργασίας» του δικαιούχου όπως αυτό διαμορφώνεται κάθε φορά (καλύπτει τυχόν νομοθετική αλλαγή). Δηλαδή, στην Α φάση η επιχορήγηση θα ισούται με το επίδομα που εισπράττει ο άνεργος : 360 – 460 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή του κατάσταση.

Για τους επιχορηγούμενους δικαιούχους λόγω μακροχρόνιας ανεργίας, ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το επίδομα μακροχρονίων ανέργων και επιπλέον ημερήσιο ποσό επιχορήγησης οκτώ 8 ευρώ. Δηλαδή θα δίνεται το επίδομα των 200 ευρώ για την μακροχρόνια ανεργία και άλλα 200 ευρώ, σύνολο 400 ευρώ το μήνα.

Β’ στάδιο

Στο Β στάδιο, που είναι εκτός του χρονικού διαστήματος της επιχορηγούμενης ανεργίας, το ποσό της επιχορήγησης του προγράμματος ορίζεται το ίδιο για όλους στα 360 ευρώ το μήνα πλήρους απασχόλησης και μέχρι 25 ημερομίσθια το μήνα.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.