http://www.enikonomia.gr/economy/145444,tsakalotos-efikti-mia-synoliki-symfonia-me-tous-daneistes-stis-7-.html http://media.enikonomia.gr/data/photos/resized/125_145444_2f2635ae18-9ac449f18c14970b.jpg Εφικτό χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, να υπάρξει συνολική συμφωνία με τους δανειστές... 3/16/2017 6:01:09 PM

Τσακαλώτος: Εφικτή μία συνολική συμφωνία με τους δανειστές στις 7 Απριλίου

Τσακαλώτος: Εφικτή μία συνολική συμφωνία με τους δανειστές στις 7 Απριλίου

Εφικτό χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, να υπάρξει συνολική συμφωνία με τους δανειστές στις 7 Απριλίου, παρά τη δήλωση αξιωματούχου της Ευρωζώνης ότι εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη απόσταση των δύο πλευρών σε μία σειρά από θέματα, όπως τις συντάξεις, τους δημοσιονομικούς στόχους, τα εργασιακά και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο υπουργός αναφέρθηκε στην πορεία των διαπραγματεύσεων και ενημέρωσε τους βουλευτές ότι «χθες και σήμερα προχωρούν οι τηλεδιασκέψεις των τεχνικών κλιμακίων για τα ανοιχτά θέματα και προσέθεσε ότι αυτές οι τηλεδιασκέψεις θα έχουν ολοκληρωθεί απόψε το βράδυ, ίσως αύριο το πρωί να υπάρξει μια ακόμη. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο υπουργός είπε ότι το μεσημέρι της Παρασκευής θα υπάρξει μια ακόμη τηλεδιάσκεψη σε υπουργικό επίπεδο με τους θεσμούς.

«Στόχος είναι να κλείσουμε όσα πιο πολλά πράγματα μπορούμε για να πάμε στο Eurogroup, με ελάχιστα ανοιχτά ζητήματα», είπε ο υπουργός Οικονομικών και τόνισε ότι η καλύτερη εκδοχή είναι τη Δευτέρα, «να έχουμε μια συνολική λύση για σχεδόν όλα τα θέματα, ένα από αυτά μπορεί να μην έχει λυθεί. Οπότε μετά μπορεί να γίνει μια πρώτη συζήτηση και για τη δημοσιονομική πορεία των πλεονασμάτων μετά το 2018, και την περιγραφή-συστηματικοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που θα ικανοποιεί την Ελλάδα και το ΔΝΤ».

Ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι πολύ πιθανόν να γίνει μια συζήτηση για όλο το πακέτο, δηλαδή, μεταρρυθμίσεις μετά από το πρόγραμμα, «καλά» και «κακά» μέτρα, πλεονάσματα, μεσοπρόσθεσμο πακέτο για το χρέος, για να μπορούμε να έχουμε μια οριστική συμφωνία για όλα τα θέματα στις 7 Απριλίου. «Αυτό το θεωρώ το πιο πιθανό σενάριο. Μπορεί να είναι πιο γρήγορα και καλύτερα. Αλλά νομίζω ότι αυτός είναι ένας εφικτός στόχος», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Στην ερώτηση ποιο εκτιμά ότι θα είναι το περιεχόμενο της συμφωνίας, ο υπουργός είπε: «θα είναι μια συμφωνία ελπίζω, με δυσκολίες, με θετικές εκπλήξεις και δυσκολίες, την οποία θα πρέπει να κρίνουμε όλοι όταν την δούμε». Είπε ακόμη πως αν η συμφωνία ανοίξει τον δρόμο για το QE (ποσοτική χαλάρωση) θα δώσει χώρο στην κυβέρνηση και τη χώρα να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να μπορεί να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες που θα καταστήσουν αυτή την ανάπτυξη βιώσιμη.

«Είμαι αισιόδοξος για το 2017 και το 2018, αλλά αυτό είναι το βραχυπρόθεσμο. Το πιο σημαντικό για τη χώρα μας είναι το μακροπρόθεσμο σκέλος. Δηλαδή, αυτή η χώρα να μην είναι δύο χρόνια, και μετά να ξαναπέσει στην ύφεση ή σε κατάσταση στασιμότητας, αλλά αυτή η ανάπτυξη να είναι βιώσιμη και αυτό είναι το σημαντικότερο στοιχείο», είπε ο κ. Τσακαλώτος και επέμεινε ότι η ανάπτυξη πρέπει να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από την ανάπτυξη προ της κρίσης και συγχρόνως να είναι και πιο δίκαιη και να νιώσει ο κόσμος ότι «σε αυτή την ανάπτυξη μπορεί να δει και το δικό του πρόσωπο».

«Με ρωτάνε για παράδειγμα, γιατί επιμένουμε τόσο πολύ στην επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων. Η απάντηση είναι νομίζω πολύ σαφής. Γιατί ο κόσμος της εργασίας, και ο πιο φτωχός κόσμος και τα μεσαία στρώματα επλήγησαν πολύ στην κρίση. Χωρίς συλλογικές διαπραγματεύσεις δεν έχουν καμία εγγύηση ότι θα συμμετέχουν στην καμπή της ανάπτυξης και είναι σημαντικό να έχουν τις εγγυήσεις ότι η ανάπτυξη δεν θα είναι για τους λίγους».

Τα αντίμετρα

Ο κ. Τσακαλώτος επέμεινε ότι δεν υπάρχει καμία αμφισημία στη συμφωνία των Βρυξελλών για τα αντίμετρα, λέγοντας πως αυτό το οποίο ισχυρίζεται η ελληνική πλευρά και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, είναι ακριβώς το ίδιο: «Η Συμφωνία είναι ότι αν είμαστε εντός των στόχων, τότε περνούν και τα καλά και τα κακά μέτρα», είπε.

Με βάση αυτό ως δεδομένο, ο υπουργός είπε ότι τα λεγόμενα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος υποστήριξε ότι θα ληφθούν αναπτυξιακά μέτρα μόνον εφόσον υπάρξει υπέρβαση των στόχων, δεν είναι ακριβή.

«Δεν ισχύει αυτό που είπε ο κ. Μητσοτάκης. Δεν θέλω να το κάνω θέμα ότι μίλησε για υπέρβαση των στόχων. Μπορώ όμως να σας εγγυηθώ υπεύθυνα ότι αυτό που λέω και εγώ και ο Ντάισελμπλουμ είναι ακριβώς το ίδιο. Αν είμαστε εντός των στόχων θα μπουν και τα καλά και τα κακά μέτρα», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

«Στο τέλος του 2018, θα υπάρχει μία πρόβλεψη για το 2019. Ας πούμε ότι αυτή η πρόβλεψη είναι 3,5%. Τότε θα πάνε και τα καλά και τα κακά μέτρα. Επειδή είμαστε στον στόχο θα πάρουμε 2% αναπτυξιακά μέτρα, 2% υφεσιακά μέτρα, κατά κάποιο τρόπο, οπότε πρέπει να είναι μηδενικό το αποτέλεσμα για τους πολλαπλασιαστές» είπε.

Ο κ. Τσακαλώτος προσέθεσε πως ο κ. Ντάισελμπλουμ, αναφέρει ότι και τα κακά μέτρα θα ληφθούν έτσι κι αλλιώς και παρατήρησε ότι κι ο ίδιος αναφέρει ότι όταν θα φτάσουμε στο 3,5% πλεόνασμα -αφού είμαστε όλοι σύμφωνοι ότι έχουμε όλοι τις ίδιες προβλέψεις- το 2018 και το 2019 θα έχουμε 5,5% πλεόνασμα. «Γιατί αφού είναι 3,5% συν τα 2% τα μη αναπτυξιακά μέτρα, άρα δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος για τα καλά μέτρα»,πρόσθεσε.


Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ