Quantcast
Στο 4% το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 σύμφωνα με το Bloomberg - enikonomia.gr
share

Στο 4% το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 σύμφωνα με το Bloomberg

δημοσιεύτηκε:

Στο 4% του ΑΕΠ εκτιμάται πως διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

Όπως είναι γνωστό αύριο η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει τα επίσημα αποτελέσματα του προηγούμενου έτους και εφόσον επιβεβαιωθεί η εκτίμηση για πλεόνασμα 4%, τότε ο μνημονιακός στόχος θα έχει υπερκαλυφθεί κατά επτά φορές.


Ωστόσο, σύμφωνα με το πρακτορείο, η συγκεκριμένη επίδοση δεν φαίνεται πως «πείθει το ΔΝΤ» το οποίο εξακολουθεί να θέτει εν αμφιβόλω τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα των πλεονασμάτων.

Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται, οι επιφυλάξεις του Ταμείου αφορούν την περίοδο μετά το 2018, θεωρώντας ότι η Ελλάδα είναι αδύνατο να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα σε επίπεδα άνω του 3%, κάτι το οποίο αντικατοπτρίστηκε και στη χθεσινή έκθεση του «Fiscal Monitor», αλλά και στις σχετικές δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Βασική «ένσταση» του Ταμείου αποτελεί η θέση ότι το πλεόνασμα του 2016 συνιστά απόρροια, ως επί το πλείστον, επιβολής έκτακτων μέτρων και λιγότερο, εφαρμογής των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.