Quantcast
Πιτσιλής: Προτεραιότητα η σταδιακή αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών για τους συνεπείς - "Καμπανάκι" για τα έσοδα - enikonomia.gr
share

Πιτσιλής: Προτεραιότητα η σταδιακή αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών για τους συνεπείς – “Καμπανάκι” για τα έσοδα

δημοσιεύτηκε:

Η σταδιακή αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών για συνεπείς οφειλέτες, ο μηδενισμός έως το τέλος Μαρτίου των εκκρεμών επιστροφών φόρου άνω των 90 ημερών, η επέκταση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών στη φορολογία μεταβιβάσεων, καθώς και το νέο πλαίσιο αξιολόγησης των υπαλλήλων στις ΔΟΥ και στα τελωνεία αποτελούν βασικές της προτεραιότητες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για το 2019.

Τις προτεραιότητες αυτές ανέπτυξε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής σε συνάντησή του με τους προϊσταμένους των εφοριών, τελωνείων και του Γενικού Χημείου του Κράτους στο πλαίσιο διημερίδας που ξεκίνησε σήμερα για την ανάλυση των αποτελεσμάτων της Αρχής κατά το 2018 και την παρουσίαση των στόχων της για το 2019.

Ο Γιώργος Πιτσιλής, στην ομιλία του, κατά την έναρξη της διημερίδας, τόνισε τα ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα της ΑΑΔΕ κατά το 2018 στα οποία περιλαμβάνονται η υπέρβαση του στόχου των εσόδων κατά 814 εκατ. ευρώ αλλά και η είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 5,5 δισ. ευρώ με ταυτόχρονη μείωση των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων κατά 50%. Παράλληλα, όπως είπε, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων περιορίστηκαν σε επίπεδα λίγο πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ αναφερόμενος στα ποσά των εκκρεμοτήτων για τα οποία δεν έχουν αποσταλεί ειδοποιήσεις είσπραξης στους φορολογούμενους από την ΑΑΔΕ.

Ωστόσο ο Γ. Πιτσιλής χτύπησε καμπανάκι για την πορεία των εσόδων τον Ιανουάριο. Προέτρεψε τους προϊσταμένους των υπηρεσιών να μην εφησυχάζουν και τους κάλεσε να εντείνουν τους ελέγχους τους για τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου. Ειδικότερα τους ζήτησε να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους σε υποθέσεις που πληρούν κριτήρια υψηλής παραβατικότητας και ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης της ΑΑΔΕ για το 2019 θα γίνουν δύο μεγάλες αλλαγές για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου. Η πρώτη αφορά την οργανωτική αλλαγή της διεύθυνσης ελέγχων για την καλύτερη στόχευση και εντοπισμό των υποθέσεων υψηλής παραβατικότητας. Η δεύτερη αφορά τελωνειακούς ελέγχους από κινητές ομάδες.

Το σχέδιο δράσης της ΑΑΔΕ για το 2019 περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

Την ολοκλήρωση του έργου για τον εντοπισμό των κινδύνων μη συμμόρφωσης, τους ελέγχους της διεύθυνσης φορολογικής συμμόρφωσης για όσους έχουν εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων τύπου Airbnb τα οποία δεν δηλώνουν, τη διενέργεια ελέγχων στο ΦΠΑ και στο εισόδημα με βάση συγκεκριμένα κριτήρια παραβατικότητας και υποτροπής, ελέγχους με βάση τυχαίο δείγμα φορολογούμενων αλλά και ελέγχους για το λαθρεμπόριο σε καπνικά και αλκοολούχα προϊόντα.

Το σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2019 περιλαμβάνει και μεταρρυθμιστικές δράσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ολοκληρωμένων υπηρεσιών προς τους πολίτες, το προσωπικό, την ανάπτυξη της τεχνολογίας και των υποδομών.

Στο πλαίσιο αυτό ο Γ. Πιτσιλής ανακοίνωσε ότι θα δοθεί έμφαση στην περαιτέρω ανάπτυξη των ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους πολίτες, όπως την υποβολή ηλεκτρονικών δηλώσεων στη φορολογία κεφαλαίου (μεταβιβάσεις, γονικές παροχές κ.ά.), την αυτόματη ενημέρωση του μητρώου των φορολογουμένων αξιοποιώντας τα στοιχεία τους από τις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και την προοδευτική αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών. Επίσης ώς το τέλος του έτους θα δημιουργηθεί το κέντρο είσπραξης οφειλών Αττικής.

Σημειώνεται ότι η προοδευτική αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών αφορά τους συνεπείς οφειλέτες και αποτελεί άμεση προτεραιότητα της ΑΑΔΕ. Ειδικότερα, με βάση το σχέδιο που έχει εκπονηθεί, ο στόχος είναι κάθε φορά που ο οφειλέτης καταβάλλει τη δόση στο πλαίσιο ρύθμισης για τις οφειλές του, να αποδεσμεύεται προοδευτικά και ένα ποσό πολλαπλάσιο αυτής από τον δεσμευμένο τραπεζικό του λογαριασμό.

Παράλληλα με το νέο πλαίσιο αξιολόγησης των υπαλλήλων της ΑΑΔΕ, το οποίο πρόκειται να δημοσιευθεί στο ΦΕΚ, θα δημιουργηθεί και ένα αποτελεσματικό πλαίσιο εναλλαγής των θέσεων των υπαλλήλων όπως προανήγγειλε ο διοικητής της ΑΑΔΕ. Η δημιουργία του νέου αυτού πλαισίου θα ολοκληρωθεί σύντομα, όπως διευκρίνισε ο Γ. Πιτσιλής

Τέλος είπε ότι η ΑΑΔΕ θα ξεκινήσει και φέτος κατά την περίοδο υποβολής των δηλώσεων περιοδείες σε απομακρυσμένες περιοχές με σκοπό την άμεση και επιτόπου ενημέρωση των φορολογούμενων σχετικά με την υποβολή των δηλώσεων.


Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.