Quantcast
Τι αποκαλύπτει ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM για τα πρωτογενή πλεονάσματα και το Eurogroup της Δευτέρας - enikonomia.gr
share

Τι αποκαλύπτει ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM για τα πρωτογενή πλεονάσματα και το Eurogroup της Δευτέρας

δημοσιεύτηκε:

Προσγειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM,Ρολφ Στράουχ τις προσδοκίες για μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ.

Μιλώντας στην εφημερίδα,”Καθημερινή της Κυριακής” τονίζει ότι “δεν βλέπει να αλλάζει” ο συγκεκριμένος στόχος, καθώς αποτελεί μέρος της συμφωνίας για τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά και ένα σημείο αναφοράς των αγορών για να αξιολογούν τη δημοσιονομική πειθαρχεία της χώρας και να αποφασίζουν αναλόγως για το κόστος δανεισμού της.Άφησε ανοικτό ένα παράθυρο μόνο για τον τρόπο που θα επιτευχθεί ο τρόπος.

Όπως αναφέρει , “προφανώς, μπορεί να υπάρξουν συζητήσεις ως προς το πώς θα επιτυγχάνονται στο μέλλον (οι στόχοι), από πλευράς δαπανών και εσόδων”.

Με κάθε ευκαιρία ο κ. Στράουχ επαναλαμβάνει πόσο σημαντική είναι η προσήλωση αυτής και της επόμενης κυβέρνησης στη μεταρρυθμιστική ατζέντα. Θεωρεί την αναστροφή της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την Ελλάδα.


Ο ίδιος τάσσεται, επίσης, υπέρ της εφαρμογής του ψηφισμένου μέτρου της μείωσης του αφορολόγητου από 1/1/20, υποστηρίζει εμμέσως το σχέδιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την μείωση των “κόκκινων” δανείων, αναφέροντας ότι αυτή πρέπει να γίνει με κεφαλαιακά ουδέτερο τρόπο, και συντάσσεται με την άποψη της Κομισιόν και της ΕΚΤ ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας δεν πρέπει να αφαιρεί το κίνητρο από τους δανειολήπτες να εξοφλούν τα δάνεια τους.

Τέλος, ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, πετάει το “μπαλάκι” στην κυβέρνηση, την οποία καλεί να εκπληρώσει “όλες τις προϋποθέσεις” για να εξασφαλίσει το 1 δισ. ευρώ.


Πηγή Πληροφοριών: Εφημερίδα ” ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.