http://www.enikonomia.gr/economy/210784,pitsiorlas-to-programma-tis-chrysis-vizas-apodidei-poly-kala.html http://media.enikonomia.gr/data/photos/resized/125_210784_f102de5d74-ab95c667cbeed3e5.jpg Ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής η συζήτηση σε πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης... 3/21/2019 6:14:34 PM

Πιτσιόρλας: Το πρόγραμμα της χρυσής βίζας αποδίδει πολύ καλά

Πιτσιόρλας: Το πρόγραμμα της χρυσής βίζας αποδίδει πολύ καλά

Ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής η συζήτηση σε πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της κοινοτικής οδηγίας για την προστασία του εμπορικού απόρρητου, τον εκσυγχρονισμό του συστήματος αδειοδοτήσεων βιομηχανικών πάρκων και τη χορήγηση της «Χρυσής Βίζας».

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Από την πλευρά των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, ΝΔ, ΔΗΣΥ, Ένωση Κεντρώων επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια ενώ το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή το καταψήφισαν.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέλιος Πιτσιόρλας, έδωσε έμφαση στο πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα», τονίζοντας ότι λειτουργεί με όλες τις δικλείδες ασφαλείας και για αυτό όπως είπε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις εκθέσεις της δεν έχει να καταλογίσει κανένα πρόβλημα.

«Αυτό δείχνει ότι το πρόγραμμα λειτουργεί σωστά σε αντίθεση με άλλες χώρες» ανέφερε, ενώ έκανε λόγο για «ορθή επιλογή της κυβέρνησης να μην εφαρμόσει το ίδιο πρόγραμμα με τη Κύπρο, παρά την έντονη κριτική που της ασκήθηκε».

«Η διεύρυνση των προϊόντων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση γιατί θα διευκολύνει τη λειτουργία του προγράμματος. Ένας βασικός λόγος αναθέρμανσης της οικοδομικής δραστηριότητας είναι γιατί κάνουμε βελτιώσεις και θα αποδώσουμε ένα πρόγραμμα που αποδίδει πολύ καλά», πρόσθεσε ο κ. Πιτσιόρλας και έκανε λόγο για πολύ μεγάλα βήματα που γίνονται με τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Διανοητικής Ιδιοκτησίας, ενώ χαρακτήρισε πολύ προβληματική την εικόνα των βιομηχανικών πάρκων.

«Το κάθε ένα πάρκο χρειάζεται από μόνο του μια ειδική ρύθμιση. Πράγματι με το νομοσχέδιο δεν λύνουμε όλο το πρόβλημα που εκκρεμεί εδώ και χρόνια, χρειάζεται να πάμε σε μία συνολικότερη αναθεώρηση για τα βιομηχανικά- επιχειρηματικά πάρκα. Είναι ένα θέμα πολύ μεγάλο και εμείς απλώς σήμερα λύνουμε ένα μικρό μέρος των προβλημάτων που υπάρχουν», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι ορισμένα ζητήματα θα λυθούν με τροπολογίες που θα κατατεθούν σε αυτό το νομοσχέδιο ενώ θα αντιμετωπιστούν στο σύνολο τους στην επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία που θα αφορά τα βιομηχανικά πάρκα.

Το ίδιο απογοητευτική περιέγραψε και την εικόνα που υπάρχει, τόσο στο καθεστώς λειτουργίας της υπαίθριας αγοράς, σημειώνοντας ότι «κρατά όμηρους όλες τις πολιτικές δυνάμεις και χρειάζεται τόλμη για να εξορθολογιστεί», όσο και στο πρόβλημα με τα τεχνικά επαγγέλματα όπου «επικρατεί κυκεώνας». «Καταλαβαίνω τη κριτική που ασκείται για τις διάσπαρτες ρυθμίσεις αλλά είναι τόσα και τέτοια τα προβλήματα που δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσεις με οριζόντιες λύσεις. Δεν τα λύνουμε ριζικά με αυτό το νομοσχέδιο γιατί είναι επιστρώσεις δεκαετιών, αυτή είναι η αιτιολογία μας, όμως έπρεπε να δώσουμε μερικές λύσεις σε επείγοντα θέματα», κατέληξε.

Από την πλευρά της Αντιπολίτευσης, ασκήθηκε έντονη κριτική μεταξύ άλλων, για το άρθρο 40, που διευρύνει την λίστα με τις φορολογικά συνεργάσιμες χώρες. Έτσι, επιτρέπεται σε εξωχώριες εταιρίες να έχουν εκεί την έδρα τους και να μπορούν να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς δημοσίων έργων που είναι σε εξέλιξη και εφόσον δεν έχουν ανοιχτεί οι οικονομικές προσφορές, ενώ προβλέπεται και η αναδρομική ισχύς της.

Ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Δήμας, χαρακτήρισε ανεξήγητη τη διάταξη, ζήτησε την απόσυρση της υποστηρίζοντας ότι εξυπηρετεί συγκεκριμένες εταιρίες ενώ επικαλέστηκε και την γνωμοδότηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων που εκφράζει, όπως είπε, τον έντονο προβληματισμό της. «Εγείρονται σοβαρά ζητήματα διαφάνειας και ίσης μεταχείρισης. Δεν μπορείτε να αλλάζετε την προκήρυξη του διαγωνισμού εκ των υστέρων. Ενδεχομένως να υπάρξουν ενστάσεις από ενδιαφερόμενους επενδυτές. Να αποσύρεται την ύποπτη διάταξη», ανέφερε ο κ. Δήμας. Ακόμα, ο κ. Δήμας έδωσε έμφαση στην ανάγκη να βρεθεί ένας δίκαιος τρόπος, όπως είπε, για να μπορούν να εξελιχθούν οι τεχνίτες, ιδιαίτερα αυτοί που έχουν διαγράψει μακροχρόνια πορεία στο επάγγελμα τους.

Ο ειδικός αγορητής της ΔΗΣΥ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, έκανε λόγο για νομοσχέδιο σκούπα, συντάχθηκε με την πρόταση του κ. Δήμα για βελτιωτική ρύθμιση σε ότι αφορά τα τεχνικά επαγγέλματα ενώ πρότεινε να προστεθούν και τα νεόδμητα κτίρια για τη χορήγηση της «Γκόλντεν Βίζα». Κριτικός εμφανίστηκε και για το άρθρο 40. «Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί κάνετε την αναδρομικότητα. Πρέπει να λύσουμε με ενιαίο τρόπο το ζήτημα των διαγωνισμών διαφορετικά μπορεί να θεωρηθεί φωτογραφική η διάταξη», επεσήμανε. Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής, έκανε λόγο «για δωράκια και διευκολύνσεις που δίνονται στους μεγαλοεπενδυτές για ανάπτυξη των επιχειρηματικών πάρκων».

Έντονη κριτική άσκησε και για τη διάταξη που προβλέπει την ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης στη βιομηχανική περιοχή των Οινόφυτων - Σχηματαρίου, τονίζοντας ότι οι ίδιοι οι βιομήχανοι θα έχουν τον έλεγχο της περιοχής και θα εγκρίνουν τις άδειες λειτουργίας και επεκτάσεων. «Οι ίδιοι θα ελέγχουν τον εαυτό τους σε κάθε επίπεδο ενώ αντί να πληρώνουν θα χρηματοδοτούνται με πακτωλούς χρημάτων που θα πληρώνουν οι έλληνες φορολογούμενοι», ανέφερε ο κ. Βαρδαλής.

Ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι, «στο νομοσχέδιο υπάρχουν 34 διαφορετικά και άσχετα μεταξύ τους ζητήματα και το μόνο που τα συνδέει είναι η προχειρότητα», ενώ ζήτησε περαιτέρω αποσαφηνίσεις για ορισμένες επίμαχες διατάξεις και βελτιωτικές αλλαγές. Ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Σαχινίδης υποστήριξε ότι, «είναι ένα νομοσχέδιο χωρίς καμία λογική σειρά και στόχευση με διατάξεις άσχετες μεταξύ τους».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σηφάκης, υπογράμμισε ότι «το νομοσχέδιο έχει σαφώς αναπτυξιακό πρόσημο, κατεύθυνση του είναι η ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης με έμφαση στην ενίσχυση και στην αξιοποίηση του τομέα της καινοτομίας. Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τρίτη και σε Β΄ Ανάγνωση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και την Τετάρτη θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια.


Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ