Quantcast
Τσακαλώτος: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανέλθει το ΕΚΑΣ - Τι είπε για το αφορολόγητο, τη μείωση του ΦΠΑ και τη ΝΔ - ΒΙΝΤΕΟ - enikonomia.gr
share

Τσακαλώτος: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανέλθει το ΕΚΑΣ – Τι είπε για το αφορολόγητο, τη μείωση του ΦΠΑ και τη ΝΔ – ΒΙΝΤΕΟ

δημοσιεύτηκε:

Για όλους και για όλα μίλησε ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα» και τον Γιώργο Παπαδάκη.

«Δεν τσιμπάω από αυτά τα πράγματα», είπε για τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι μπορεί να μιλήσει με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αλλά όχι με τον Αλέξη Τσίπρα πολιτικά και ιδεολογικά.

Όπως είπε για το πακέτο παροχών που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, «δεν είναι προεκλογικά τα μέτρα. Όλα αυτά έχουν ξεκινήσει από τον Αύγουστο, μετά το τέλος των μνημονίων. Εμείς έχουμε ένα σχέδιο. Αυτό είναι το σχέδιο μας: να βγούμε από το μνημόνιο και να κάνουμε σιγά-σιγά τα μέτρα των παροχών».

«Ξέρουμε ότι δεν είναι καλά τα πράγματα, ξέρουμε ότι ζορίζεται ο κόσμος. Έπρεπε να φθάσουμε έως τον Απρίλη για να δώσουμε το πλεόνασμα από το δημοσιονομικό περιθώριο που υπήρχε και γι΄ αυτό είχαμε ένα πιο κοινωνικό πακέτο για το 2019 και πιο αναπτυξιακό για το 2020», είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Όπως ανέφερε «στα τέσσερα χρόνια που διαπραγματεύομαι εγώ και όλη η ομάδα «αυτός ο φόρος, πόση απόδοση θα έχει; Λέγαμε εμείς 800 εκ. έλεγε η Κομισιόν 500 εκ., έλεγε το ΔΝΤ 20 εκ. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε ότι θέλαμε, είχαμε επιβολή. Τώρα όμως μπορούμε να κάνουμε το δικό μας πρόγραμμα, το δικό μας σχέδιο και να ενημερώσουμε τους Θεσμούς. Τώρα που είμαστε εκτός μνημονίου έχουμε κοστολογήσει τα μέτρα και συγχρόνως κάνουμε και άλλα πράγματα. Αν δείτε το πακέτο που έχουμε για τον Αύγουστο και την ΔΕΘ, μαζί με αυτά που ανακοινώσαμε «χθες» και εκείνα για το 2020, είναι ένα πακέτο».


Επιτιθέμενος στην ΝΔ είπε «καταθέτουν τροπολογίες για να είναι ακόμη πιο γενναιόδωροι, αλλά δεν μας λένε πόσο είναι το κόστος τους. Ο Γιώργος Χουλιαράκης κοστολόγησε το πρόγραμμα της ΝΔ στα 5 δισ. ευρώ για φέτος και 9 δισ. έως το 2022. Η ΝΔ δεν μας απάντησε. Είναι τόσο το κόστος;»

Για τον ΕΝΦΙΑ είπε «τον μειώσαμε φέτος και θα τον μειώσουμε και του χρόνου», λέγοντας ότι δεν συμφωνεί με την πρόταση της ΝΔ για οριζόντια μείωση του φόρου κατά 30%, λέγοντας ότι υπήρξαν αλλαγές στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ φέτος, αρνούμενος πάντως ότι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών επιβάρυνε τους ιδιοκτήτες ακινήτων, σε περιοχές όπως το Κερατσίνι και το Πέραμα.

Ερωτηθείς για τη μείωση συντελεστών του ΦΠΑ, ο κ. Τσακαλώτος αποκάλυψε ότι «η συζήτηση για τα μέτρα συνεχίζεται στην Βουλή. Θα υπάρχουν τροπολογίες για μείωση στο 13% του ΦΠΑ για τον καφέ και άλλα ροφήματα που πωλούνται στα ράφια των σούπερ μάρκετ», λέγοντας ότι δυστυχώς δεν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο για να μειωθεί ο ΦΠΑ και για τα σερβιριζόμενα ροφήματα σε καταστήματα εστίασης.

Για τη μείωση του αφορολόγητου, ο κ. Τσακαλώτος υπενθύμισε ότι πέρσι τέτοια εποχή έλεγε ότι δεν πρόκειται να μειωθούν οι συντάξεις και μερικούς μήνες αργότερα ελήφθη η σχετική απόφαση, καλώντας όλους να μην βιάζονται και ουσιαστικά προεξοφλώντας ότι το ίδιο θα γίνει και με την μείωση του αφορολόγητου. Όπως ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, «στον Προϋπολογισμό του 2020 θα έχουμε και τις προτάσεις μας για την μείωση του αφορολόγητου και για τα μέτρα που έχουμε ανακοινώσει, αλλά και επιπλέον μέτρα», μεταθέτοντας ουσιαστικά τις «ανακοινώσεις» για τα μέσα Σεπτεμβρίου, οπότε πρέπει η Ελλάδα να καταθέσει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σε ό,τι αφορά το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, είπε ότι «επί τέσσερα χρόνια ήμασταν υπό σκληρή επιτήρηση και πίεση των δανειστών και παρά ταύτα κατορθώσαμε να αυξήσουμε τα όρια προστασίας, ενώ οι δανειστές ήθελαν η κάλυψη του «νόμου Σταθάκη» να αφορά μόνο όσους παίρνουν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, δηλαδή τους φτωχότερους των φτωχών».

Σε ό,τι αφορά τους συνεπείς φορολογούμενους, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι θα επανέλθει η επιβράβευση για όσους εξοφλούν εφάπαξ τους φόρους και τις υποχρεώσεις τους, λέγοντας ότι εξετάζεται εάν η έκπτωση που θα χορηγείται θα ανέρχεται στο 2% του ποσού.

Σήμερα, με τροπολογία, θα προβλέπεται αύξηση του ορίου του ακατάσχετου λογαριασμού, από τα 1.200 ευρώ που είναι σήμερα, ώστε να δοθεί «ανάσα» κυρίως στους επαγγελματίες, το οποίο θα «χτίζεται», αναλόγως με το πόσο συνεπής στις υποχρεώσεις του είναι ο κάθε οφειλέτης, κάνοντας λόγο ουσιαστικά για μια «κλίμακα συνέπειας».

Παραδέχτηκε ότι ήταν “ήττα η περικοπή του ΕΚΑΣ” αλλά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για επαναφορά του. Όπως είπε χαρακτηριστικά, “ο σχεδιασμός του κ. Αχτσιόγλου είναι συνολικός. Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς του ΕΚΑΣ αλλά ίσως με καλύτερη μορφή, ίσως πιο στοχευμένο”.

Αναφερόμενος στο γιατί έμεινε στην Κυβέρνηση το 2015 στις δύσκολες ώρες της διαπραγμάτευσης, είπε ότι το αποφάσισε όταν ένας συντοπίτης του στην Πρέβεζα του είπε «καμάρι μου, μην διανοηθείς να φύγεις από την Κυβέρνηση. Τώρα εγώ έχω ανάγκη την Αριστερά και όχι σε 10 χρόνια, όταν η ανάπτυξη θα είναι στο 4%», ενώ σε ό,τι αφορά το ευρωπαϊκό τοπίο είπε «πόσο χλευασμό αντιμετωπίσαμε όλοι εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ όταν λέγαμε ότι θέλουμε να αλλάξουμε την Ευρώπη; Τώρα, γιατί οι σοσιαλδημοκράτες στην Ευρώπη θέλουν να μιλούν με εμάς και να μαθαίνουν από εμάς; Δείξαμε ότι μπορούμε να επηρεάσουμε και να αλλάξουμε τα πράγματα, κάτι που είναι αναγκαίο ειδικά τώρα με την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη».

Τέλος, στην παρότρυνση να επιμείνει στο φλερτ με την Σκάρλετ Γιοχανσον και να βρει… ανταπόκριση, απάντησε «από το στόμα σας και στου Θεού το αυτί!», ενώ αμέσως μετά δέχθηκε με χαμόγελο την έκπληξη της εκπομπής, με το μήνυμα που του έστειλε η «σωσίας» της διάσημης ηθοποιού.

Δείτε το βίντεο του ΑΝΤ1:




share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.