Quantcast
Πώς βλέπει ο γερμανικός Τύπος την πλήρη κατάργηση των capital controls στην Ελλάδα - Τι λέει για τις καταθέσεις - enikonomia.gr
share

Πώς βλέπει ο γερμανικός Τύπος την πλήρη κατάργηση των capital controls στην Ελλάδα – Τι λέει για τις καταθέσεις

δημοσιεύτηκε:

Την απόφαση της νέας ελληνικής κυβέρνησης για πλήρη άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων καταγράφει ο γερμανικός Τύπος.


Ωστόσο δεν λείπει και η ανησυχία για νέα φυγή καταθέσεων.


Αναλυτικά:

Handelsblatt: “Η Ελλάδα καταργεί πλήρως τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων”

“Η Ελλάδα καταργεί πλήρως τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων” είναι ο σχετικός τίτλος στην ηλεκτρονική έκδοση της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι “τέσσερα χρόνια μετά την επιβολή ελέγχων, η συντηρητική κυβέρνηση στην Αθήνα αποφάσισε την άρση όλων των περιορισμών στις χρηματικές ροές”. Στη συνέχεια του άρθρου σημειώνεται ότι “η Αθήνα επανακτά όλο και περισσότερο την εμπιστοσύνη των κεφαλαιαγορών: τη Δευτέρα η απόδοση για δεκαετές ομόλογο έπεσε κάτω από το 2%. Τα προηγούμενα χρόνια είχε φτάσει ακόμη και στο 35,5%, με αποτέλεσμα η χώρα να μην μπορεί να δανείζεται στις αγορές. Πάντως, η ζήτηση για ελληνικά ομόλογα δεν αποτελεί μόνο ένδειξη εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία, αλλά οφείλεται κυρίως σε …απληστία: είναι από τα λίγα ομόλογα στην Ευρωζώνη που προσφέρουν μία απόδοση. Αυτό αποδεικνύει ότι στην Ελλάδα δεν έχει εκλείψει εντελώς ο κίνδυνος”.

Και η Handelsblatt συνεχίζει να διατυπώνει επιφυλάξεις: “Ούτε μία νέα φυγή καταθέσεων μπορεί να αποκλειστεί. Στις αρχές της χρονιάς τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα είχαν προειδοποιήσει να μην γίνει βιαστική άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, καθώς ανησυχούν ότι πολλοί Έλληνες θα εμπιστεύονταν τα χρήματά τους σε ξένες τράπεζες. Ακόμη και σήμερα το ελληνικό ΑΕΠ υπολείπεται κατά 23% σε σχέση με την εποχή προ κρίσης. Εκτιμάται ότι, αν αφαιρέσουμε τον πληθωρισμό, στις αρχές της μεθεπόμενης δεκαετίας θα πλησιάσει και πάλι στα επίπεδα του 2007”.

Der Spiegel: Χρήματα στο εξωτερικό ή στο …στρώμα

Οι Έλληνες μπορούν και πάλι να εμβάσουν απεριόριστα ποσά στο εξωτερικό” επιγράφεται σχόλιο της ηλεκτρονικής έκδοσης του Der Spiegel. Ανατρέχοντας στο παρελθόν, το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι “με την κρίση που ξέσπασε το 2010 πολλοί Έλληνες, φοβούμενοι κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, είχαν σηκώσει μεγάλα ποσά από τον τραπεζικό τους λογαριασμό και τα μετέφεραν στο εξωτερικό ή τα έκρυψαν στο σπίτι τους. Για να τερματίσει την εκροή κεφαλαίων η τότε αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα είχε επιβάλει, την 1η Ιουλίου 2015, περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων. Στους πρώτους μήνες μετά την επιβολή τους οι πολίτες δεν μπορούσαν να σηκώσουν παρά μόνο 60 ευρώ την ημέρα από τον τραπεζικό τους λογαριασμό. Ωστόσο έκτοτε υπήρξαν πολλές αποφάσεις για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Και πάλι όμως, στα ταξίδια τους στο εξωτερικό οι Έλληνες δεν επιτρεπόταν να έχουν μαζί τους περισσότερα από 10.000 ευρώ. Τα εμβάσματα στο εξωτερικό περιορίζονταν σε 4.000 ευρώ ανά δίμηνο. Και οι δύο αυτοί περιορισμοί πρόκειται να αρθούν τώρα”.

Με πληροφορίες από την Deutsche Welle

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.