Quantcast
Το σχέδιο 24 δισ. για την οικονομία: Μειώσεις φόρων και μέτρα για την εργασία - Πώς θα στηριχθεί ο τουρισμός - enikonomia.gr
share

Το σχέδιο 24 δισ. για την οικονομία: Μειώσεις φόρων και μέτρα για την εργασία – Πώς θα στηριχθεί ο τουρισμός

δημοσιεύτηκε:

Στήριξη εργασίας, μείωση φόρων, τόνωση επιχειρηματικότητας είναι οι τρεις πυλώνες του προγράμματος ύψους 24 δισ. ευρώ στο πλαίσιο τόνωσης της οικονομίας εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού, που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Τα βασικά μέτρα περιλαμβάνουν τα εξής:

Το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ
– Κλειδί του σχεδιασμού είναι το έκτακτο και προσωρινό πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για την απασχόληση. Όπως δηλώνει και το όνομά του, είναι η σύμπραξη του κράτους και όλων των δυνάμεων της παραγωγής, ώστε να μην χαθούν θέσεις εργασίας μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.
Το ευνοϊκό καθεστώς του μισθού ειδικού σκοπού επεκτείνεται όχι μόνο στον Μάιο, αλλά και για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο για τους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο.
– Στο εξής, όμως, η επιδότηση της εργασίας σε αναστολή θα συνδυάζεται με τη χρηματοδότηση της πραγματικής απασχόλησης. Οι επιχειρήσεις που είδαν τον τζίρο τους να εξανεμίζεται και τώρα αντιμετωπίζουν χαμηλότερη ζήτηση θα μπορούν, έως τα τέλη Οκτωβρίου, να προσαρμόζουν ανάλογα και τον χρόνο εργασίας των υπαλλήλων τους. Οι τελευταίοι, ωστόσο, αν χρειαστεί να δουλέψουν λιγότερο, θα εξακολουθήσουν να αμείβονται σχεδόν με τον ίδιο μισθό. Και με πλήρως καλυμμένες τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Με ποιον τρόπο; Γιατί το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς στην αμοιβή. Και, βέβαια, όριο ασφαλείας θα παραμένει ο βασικός μισθός. – Παρατείνονται και όλα τα επιδόματα ανεργίας, ώστε κανείς να μη μείνει απροστάτευτος.
– Το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE. Σε πρώτη φάση θα κοστίσει 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Θα ξεκινήσει από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο

Φορολογικές ελαφρύνσεις
Το δεύτερο σκέλος του σχεδίου αφορά τη φορολογική ανακούφιση πολιτών και επιχειρήσεων. Ιδίως στον τουρισμό, στις μεταφορές, στην εστίαση και στον πολιτισμό.
– Για τους επόμενους πέντε μήνες μειώνεται από το 24% στο 13% ο ΦΠΑ σε κάθε τύπου εισιτήριο στα μέσα μεταφοράς.
– Σύντομα, επίσης, θα ανακοινωθούν προγράμματα στήριξης του εσωτερικού τουρισμού, για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας.
– Ταυτόχρονα, μειώνεται ο ΦΠΑ στα προϊόντα καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά.
– Μειώνεται ο ΦΠΑ και στα εισιτήρια των θερινών σινεμά.
– Οι άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού περιλαμβάνονται και αυτοί στο νέο πρόγραμμα. Και θα ενισχυθούν περισσότερο με ειδικές πρόνοιες στις εβδομάδες που έρχονται.
– Για τους επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης παρατείνεται για όλο το καλοκαίρι και η μείωση ενοικίου κατά 40%.
– Η προκαταβολή φόρου μειώνεται και το ακριβές ποσοστό θα ανακοινωθεί σύντομα, ύστερα από μελέτη.
Σημειώνεται ότι οι μειώσεις φόρων στην κατανάλωση θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα. Αποτελούν, μέτρα-γέφυρα για να περάσουμε από την πλευρά της ύφεσης στην όχθη της ανάπτυξης όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα.

Ενίσχυση ρευστότητας επιχειρήσεων
– Μέσα στον Μάιο δρομολογείται η δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής. Και μάλιστα αυτή επεκτείνεται και σε επιχειρήσεις που ίσως δεν πληρούσαν τα κριτήρια του πρώτου σταδίου. Για το πρόγραμμα αυτό θα διατεθεί 1 ακόμη δισεκατομμύριο.
– Ενεργοποιείται, επίσης, και το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων, κινητοποιώντας 7 δισεκατομμύρια μέσα στο 2020. Οι επιχειρήσεις θα έχουν, έτσι, τη δυνατότητα για γρήγορη και εύκολη χρηματοδότηση, με το Δημόσιο να εγγυάται έως και το 80% των δανείων.
– Αναστέλλονται έως τον Σεπτέμβριο οι πληρωμές χρεολυσίων και δόσεων δανείων που έχουν επιχειρήσεις συγκεκριμένων κλάδων.

Ο τουρισμός
Η τουριστική περίοδος αρχίζει 15 Ιουνίου, ημερομηνία από την οποία θα μπορούν να ανοίξουν τα εποχικά ξενοδοχεία. Και από 1η Ιουλίου, σταδιακά, θα ξεκινήσουν και οι απευθείας πτήσεις εξωτερικού προς τους τουριστικούς μας προορισμούς. Στους επισκέπτες μας θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ και θα τηρούνται τα γενικά υγειονομικά μας πρωτόκολλα, που δεν θα σκιάσουν, ωστόσο, ούτε τον λαμπερό μας ήλιο ούτε τη φυσική ομορφιά της Ελλάδας.
Ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε και στους δύο άξονες που θα φέρουν ασφάλεια στον τουρισμό. Ο πρώτος αφορά την ενίσχυση της υγειονομικής ικανότητας των περιοχών, και στο πλαίσιο αυτό θα ορίζεται συνεργαζόμενος γιατρός με κάθε κατάλυμα ως πρώτο σημείο αξιολόγηση των κρουσμάτων. Την ίδια στιγμή το κάθε κατάλυμα θα διαθέτει συντονιστή, προκειμένου η συνεργασία του γιατρού με τον συντονιστή να βοηθάει στο μέγιστο τη διαχείριση των τυχόν κρουσμάτων που θα προκύψουν και την επικοινωνία με την Πολιτική Προστασία.
Ο δεύτερος άξονας αφορά στη διαχείριση των κρουσμάτων, με το γιατρό καταλύματος να επιλαμβάνεται σε πρώτο χρόνο και την ίδια στιγμή θα υπάρχει μέριμνα για ειδικούς χώρους για καραντίνα ανά προορισμό και πρόνοια για μεταφορά σε ιατρική δομή αν αυτό κριθεί σκόπιμο.
Για τους μικρούς νησιωτικούς προορισμούς -όπως τόνισε ο υπουργός- αναπτύχθηκαν ξεχωριστά επιχειρησιακά πλάνα για κάθε έναν από αυτούς, δρομολογώντας την τοποθέτηση 20 νέων αναλυτών για τεστ και εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα 600 κλίνες Covid προκειμένου να καλύψουν κάθε πιθανή ανάγκη.
– Voucher σε 250.000 δικαιούχους Ακόμη, ο κ. Θεοχάρης τόνισε πως το υπουργείο εστιάζει μεταξύ άλλων στην τόνωση του κοινωνικού τουρισμού. Ανακοίνωσε χθες την ενίσχυση του, ενώ νωρίτερα οι συναρμόδιοι υπουργοί μίλησαν πιο συγκεκριμένα κάνοντας λόγο για τριπλασιασμό της χρηματοδότησης του. Ο κ. Θεοχάρης ανακοίνωσε στοχευμένη διαφημιστική καμπάνια και εστίασε στο πρόγραμμα Τουρισμός για όλους. Το εν λόγω πρόγραμμα έχει στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας του κλάδου και της τόνωση της ζήτησης. Είναι προϋπολογισμού 30 εκατομμυρίων ευρώ, θα περιλαμβάνει ξενοδοχεία και τουριστικά γραφεία, θα προβλέπει κατ΄ ελάχιστον 4 διανυκτερεύσεις και θα αφορά 250.000 δικαιούχους.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.