Quantcast
Σταϊκούρας: Απαλλάσσονται από την εισφορά αλληλεγγύης εισοδήματα από ενοίκια και μερίσματα του 2020 - enikonomia.gr
share

Σταϊκούρας: Απαλλάσσονται από την εισφορά αλληλεγγύης εισοδήματα από ενοίκια και μερίσματα του 2020

δημοσιεύτηκε:

Θα απαλλαγούν από την εισφορά αλληλεγγύης με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2021, τα εισοδήματα από ενοίκια και μερίσματα τα οποία εισπράττονται στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, προσθέτοντας πως για τις αποδοχές από μισθούς στον ιδιωτικό τομέα -οι οποίες απαλλάσσονται το 2021 από την εισφορά αλληλεγγύης- η κατάργηση θα ισχύσει και θα αποτυπωθεί στα εκκαθαριστικά μισθοδοσίας από τον Ιανουάριο του επομένου έτους.
Αντίθετα, για τις υπόλοιπες κατηγορίες εισοδημάτων, μεταξύ των οποίων κεφάλαιο και υπεραξία κεφαλαίου, η κατάργηση θα ισχύσει επί των εισοδημάτων του 2020, η οποία θα αποτυπωθεί στις φορολογικές δηλώσεις του 2021. Κατά συνέπεια, στη συγκεκριμένη περίπτωση το όφελος θα υπάρξει με τα εκκαθαριστικά το επόμενο καλοκαίρι.
Στο ερώτημα εάν ένας δημόσιος υπάλληλος θα συνεχίσει να πληρώνει εισφορά αλληλεγγύης και για το ενοίκιο που εισπράττει είπε ” Το ενοίκιο θέλω να το ξεχωρίσουμε,άρα ουσιαστικά πάμε στη δραστηριότητα και όχι στο επάγγελμα κάποιου ,οπότε σε αυτήν την περίπτωση η βούληση της κυβέρνησης είναι σε αυτό το κομμάτι ουσιαστικά να υπάρχει πρόβλεψη που εξαγγέλθηκε από τον Πρωθυπουργό”.
Ερωτηθείς εάν η κατάργηση εισφορά αλληλεγγύης θα ισχύσει και για τα επόμενα χρόνια απάντησε: “Θα επανέλθουμε στη συνολική δημοσιονομική πολιτική των μόνιμων μειώσεων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών ανάλογα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες και προτεραιότητες που έχει η χώρα “.
“Εκτιμώ ότι κάποια δημοσιονομική ευελιξία θα υπάρξει το 2022 αλλά είναι πολύ πρόωρο, αυτό θα συζητηθεί στα μέσα του 2021″σημείωσε μεταξύ άλλων. Ωστόσο, διαχώρισε τη δημοσιονομική ευελιξία από τη δημοσιονομική χαλαρότητα. Επανέλαβε δε, τη βούληση της κυβέρνησης για μόνιμες μειώσεις φόρων και εισφορών “όταν κλείσει η παρένθεση της πανδημίας σε συνάρτηση με τα δημοσιονομικά περιθώρια”.
“Τις ανακοινώσεις που έκανε ο Πρωθυπουργός αφορούν στο σύνολο τους το 2021. Αφορούν την περίοδο που ακόμα φαίνεται ότι θα υπάρχει η παρένθεση που άνοιξε λόγω και εξαιτίας και υγειονομικής κρίσης .Καθ΄όλη τη διάρκεια αυτής της παρένθεσης που ευχόμαστε να κλείσει το συντομότερο δυνατόν, οφείλουν όλα τα κράτη μέλη της Ευρώπης να κάνουν επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές στην κατεύθυνση στήριξης της δημόσιας υγείας, της ρευστότητας των επιχειρήσεων, των θέσεων απασχόλησης και της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής .Άρα τα μέτρα είναι στοχευμένα προς αυτήν την κατεύθυνση έτσι ώστε να υπηρετούν τους στόχους που έχουν τεθεί αλλά με προτεραιότητες που βάζει κάθε χώρα για την αντιμετώπιση υγειονομικής κρίσης .Αυτή συνεπώς είναι η δράση η οποία ουσιαστικά σχετίζεται με την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού .Και προφανώς η βούληση της κυβέρνησης είναι όταν κλείσει αυτή η παρένθεση να συνεχίσουμε την πολιτική που είχαμε ξεκινήσει των μόνιμων μειώσεων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών”, είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Τέλος, παρέθεσε τις μόνιμες ελαφρύνσεις που υλοποίησε η κυβέρνηση πριν αρχίσει η πανδημία, λέγοντας ότι εφέτος ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων για τα εισοδήματα του 2019 είναι 1,5 δισ. ευρώ, έναντι 3,5 δισ. ευρώ για τα εισοδήματα του 2018. Και σημείωσε ότι στο μεσοδιάστημα μειώθηκε ο φορολογικός συντελεστής από το 29% στο 24%, ενώ παράλληλα μειώθηκε ή μηδενίστηκε και η προκαταβολή φόρου.























share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.