Quantcast
ΟΠΕΚΑ- Επίδομα παιδιού: Τι πρέπει να γνωρίζετε για την τελευταία δόση του 2020 - enikonomia.gr
share

ΟΠΕΚΑ- Επίδομα παιδιού: Τι πρέπει να γνωρίζετε για την τελευταία δόση του 2020

δημοσιεύτηκε:

Την τελευταία ημέρα του μήνα, δηλαδή στις 31η Δεκεμβρίου, θα πιστωθεί η τελευταία δόση του επιδόματος παιδιού στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.
Η πληρωμή αυτή αφορά στο δίμηνο Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Επίσης ο ΟΠΕΚΑ επισημαίνει στην ανακοίνωση του ότι το επίδομα παιδιού υπολογίζεται με βάση τα εξαρτώμενα τέκνα που έχουν δηλωθεί στο Α21 του 2020. Η εκκαθάριση των αιτήσεων θα γίνει σύμφωνα με την τελευταία φορολογική δήλωση, που σημαίνει ότι θα πληρωθούν μόνον όσοι υπέβαλαν τη φετινή φορολογική δήλωση.
Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΑ για την υποβολή αιτήσεων για το επίδομα παιδιού θα κλείσει προσωρινά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 10 Δεκεμβρίου 2020 στη 00.01 ενώ για να χορηγηθεί το επίδομα θα πρέπει η αίτηση να έχει υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Αίτηση, η οποία αποθηκεύτηκε προσωρινά, θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.
Νέος οδηγός του ΟΠΕΚΑ για το επίδομα παιδιού
1.Υπέβαλα την αίτηση Α21 αλλά δεν φαίνεται εγκεκριμένη. Πρέπει να κάνω κάτι;
Όχι δεν απαιτείται κάποια επιπλέον ενέργεια, αρκεί η υποβολή της αίτησης. Εφόσον πληροίτε τα κριτήρια του επιδόματος εμφανίζεται, στην αρχή της αίτησης όταν κάνετε προβολή, το μήνυμα: «Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία είστε δικαιούχος του επιδόματος παιδιού και υπολογίζονται τα παρακάτω ποσά».
2.Κατά τη δημιουργία της αίτησης Α21 επισύναψα δικαιολογητικά και μετά τον έλεγχο και αποθήκευσή της, στις επισημάνσεις γράφει: «Δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος του ψηφιοποιημένου εγγράφου από τον ΟΠΕΚΑ». Τι να κάνω, να υποβάλλω την αίτησηΗ αίτηση πρέπει να υποβληθεί, εφόσον έχει ολοκληρωθεί η συμπλήρωση της ως προς τα λοιπά. Μόνο μετά την υποβολή της, η αρμόδια υπηρεσία του ΟΠΕΚΑ μπορεί να ελέγξει το επισυναπτόμενο δικαιολογητικό και να το εγκρίνει ή μη. Μπορείτε να παρακολουθείτε την πορεία της αίτησης σας, μέσω της πλατφόρμας κάνοντας προβολή της αίτησης για να διαπιστώσετε αν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος, αν έχει εγκριθεί ή όχι το επισυναπτόμενο και για ποιό λόγο.
3.Αποκτήσαμε τέκνο εντός του τρέχοντος έτους. Πότε πρέπει να κάνουμε αίτηση;
Δικαιούσθε επίδομα παιδιού από τον επόμενο μήνα της γέννησης του και μπορείτε να υποβάλετε αίτηση μέσω της πλατφόρμας Α21 από την ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ ή της ΗΔΙΚΑ ΑΕ με χρήση των κωδικών taxisnet.
4.Πώς προσθέτω νέο τέκνο σε ήδη υποβληθείσα αίτηση Α21;
Κάνετε προβολή της ήδη υποβληθείσας αίτησης και πατάτε το κουμπί Δημιουργία Τροποποιητικής Αίτησης-Υπεύθυνης Δήλωσης (Α21). Στη νέα αίτηση πατάτε το κουμπί “Προσθήκη Τέκνου” και καταχωρείτε το επώνυμο (όχι μικρό όνομα ) και τον ΑΜΚΑ του παιδιού, στη συνέχεια ακολουθείτε τις οδηγίες της πλατφόρμας.
5.Στην προσυμπληρωμένη αίτηση Α21, το παιδί μου εμφανίζεται χωρίς όνομα (θήλυ ή άρρεν) και η πλατφόρμα δεν μου επιτρέπει να προσθέσω το όνομα. Τι πρέπει να κάνω; Είμαι πολίτης άλλου κράτους και διαμένω νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα τα τελευταία 12 έτη αλλά δεν έχω υποβάλλει φορολογική δήλωση όλα τα χρόνια, μπορώ να υποβάλλω εκπρόθεσμες τώρα;
Όχι. Η δήλωση φορολογίας εισοδήματος Ε1 πρέπει να έχει υποβληθεί κατά τη διάρκεια του έτους, εντός του οποίου τασσόταν η προθεσμία για την υποβολή της και όχι μεταγενέστερα.
6.Έλληνες πολίτες, οι Ομογενείς αλλοδαποί, οι πολίτες κρατών μελών της ΕΕ, οι πολίτες χωρών που ανήκουν στον Ε.Ο.Χ, οι πολίτες τρίτων χωρών ή απάτριδες που τους έχει χορηγηθεί το καθεστώς πρόσφυγα ή επικουρικής προστασίας ή παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, πόσα χρόνια απαιτείται να έχουν διαμονή στην Ελλάδα για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού;
Για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού, οι προαναφερόμενες κατηγορίες πολιτών απαιτείται να διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελληνική Επικράτεια τα τελευταία 5 έτη πριν την υποβολή της αίτησης για τη χορήγηση του επιδόματος. Η διαμονή αποδεικνύεται από την υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος των δικαιούχων ή των συζύγων τους καθ’ έκαστο φορολογικό έτος ή, εφόσον οι ίδιοι δεν ήταν υπόχρεο φορολογικής δήλωσης, από τη φορολογική δήλωση, στην οποία εμφανίζονται ως εξαρτώμενα μέλη.
7.Το επίδομα παιδιού είναι ακατάσχετο;
Ναι, το επίδομα παιδιού δεν κατάσχεται για οποιαδήποτε οφειλή ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη (άρθρο 15 ν. 4659/2020 ΦΕΚ 21Α’).

Διαβάστε ολόκληρο τον οδηγό του ΟΠΕΚΑ για το επίδομα παιδιού εδώ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.