Quantcast
Χατζηδάκης: Πότε θα δοθούν οι προκαταβολές συντάξεων - Τι ισχύει για αυτές που θα εκδίδονται από λογιστές-δικηγόρους - enikonomia.gr
share

Χατζηδάκης: Πότε θα δοθούν οι προκαταβολές συντάξεων – Τι ισχύει για αυτές που θα εκδίδονται από λογιστές-δικηγόρους

δημοσιεύτηκε:

Εντός της ημέρας θα βγει η ανακοίνωση για την καταβολή των αυξήσεων και των αναδρομικών ποσών του νέου θεσμού της προκαταβολής σύνταξης σε περίπου 30 χιλιάδες
ανθρώπους που είχαν υποβάλει την αίτηση τους, όπως προανήγγειλε ο
υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στην
τηλεόραση του ΣΚΑΙ.
Όπως είπε “θα βγει και επίσημη ανακοίνωση σήμερα,… Μεγάλη Τετάρτη, Μεγάλη Πέμπτη θα καταβληθούν οι προκαταβολές των εθνικών συντάξεων μαζί με τα αναδρομικά για 30.000 περίπου “ανθρώπους, δεν ξέρω συνεχίζεται η εκκαθάριση συνταξιούχους που θέλησαν να υποβάλουν, κανένας δεν εμποδίστηκε , όσοι είχαν τη διάθεση και την ανάγκη φυσικά να πάρουν αυτές τις προκαταβολές εθνικών συντάξεων μαζί με αναδρομικά κάποιων μηνών ή και κάποιων ετών μπορούν να τα εισπράξουν όπως είχε υποσχεθεί η διοίκηση του ΕΦΚΑ πριν από το Πάσχα .Είναι σημαντικό το ότι όλο το σχέδιο αυτό προχώρησε και ολοκληρώνεται μέσα σε 3 μήνες”.
Για το Δώρο Πάσχα και αναδρομικά
Σε ό,τι αφορά την καταβολή του Δώρου Πάσχα είπε ότι πληρώνεται κανονικά τη Μεγάλη Τετάρτη.” Και μετά ακολουθούν τα αναδρομικά για τους συνταξιούχους εργαζόμενους. Ήδη έχει καταβληθεί μια δόση, θα συνεχιστούν οι καταβολές τον Μάιο, μετά το Πάσχα εν πάση περιπτώσει και θα ολοκληρωθούν.Και μετά από Ιούνιο και Ιούλιο έχουμε τα αναδρομικά του νόμου Βρούτση” και πρόσθεσε ότι αυτά θα καταβληθούν σε δύο δόσεις. “Οι άνθρωποι οι οποίοι εν πάση περιπτώσει είδαν με τον νόμο Κατρούγκαλο να περικόπτονται συντάξεις ενώ είχαν δουλέψει πάνω από 30 χρόνια για αυτούς διορθώθηκε η αδικία, έχουν υπογραφεί όλες οι αποφάσεις, έχει προχωρήσει η προεργασία από τον ΕΦΚΑ για να πάρουν και αυτοί τα αναδρομικά τους .Βεβαίως για λόγους προφανής νομίζω δόθηκε προτεραιότητα στους υπόλοιπους συνταξιούχους των οποίων είχε καθυστερήσει η σύνταξη γιατί αυτοί δεν είχαν πάρει τίποτα από το κράτος οπότε για αυτούς προφανώς έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα”, συμπλήρωσε.
Για τον αριθμό των εκκρεμών συντάξεων
Μεταξύ άλλων μίλησε και για τον αριθμό των εκκρεμών συντάξεων. Όπως είπε, συνολικά ο αριθμός των εκκρεμών συντάξεων κύριων και επικουρικών μαζί με κάποιες άλλες εκκρεμότητες είναι περίπου 300.000.
Για τις συντάξεις που
θα εκδίδονται από λογιστές και δικηγόρους

Σε ερώτηση εάν θα πληρώνει ο υποψήφιος συνταξιούχος τον δικηγόρο για την έκδοση της σύνταξης ή θα πληρώνει ο ΕΦΚΑ και πόσο απάντησε τα εξής: “πληρώνει ο ΕΦΚΑ. Θα βγει υπουργική απόφαση η οποία θα καθορίσει το ύψος ανάλογα με την πράξη γιατί άλλο είναι να βγάζεις σύνταξη ,άλλο είναι να υπολογίζεις τον ασφαλιστικό χρόνο ,ξέρω εγώ έχουν διαφορετική δυσκολία όλες αυτές οι πράξεις .Θα μιλήσουμε με την Ολομέλεια δικηγορικών συλλόγων και με το Οικονομικό Επιμελητήριο έτσι ώστε από κοινού να βρούμε έναν σωστό τρόπο εν πάση περιπτώσει πληρωμής των πιστοποιημένων δικηγόρων και των λογιστών. Θα πάμε όσο πιο γρήγορα γίνεται γιατί δεν μας ενδιαφέρει να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα σε πέντε τέρμινα αλλά το ταχύτερο δυνατό”.
Και συνέχισε λέγοντας ότι θα υπάρχουν ” καμπάνες- ποινές για τους δικηγόρους και
τους λογιστές είτε σε περίπτωση που υπάρχει αμέλεια ελαφρύτερες είτε σε περίπτωση που υπάρχει δόλος. Υπάρχουν συγκεκριμένες ποινές και θα προβλέπεται ότι θα γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος από τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ τουλάχιστον στο 5% λέει ο νόμος που πέρασε των συντάξεων που εκδίδονται προκειμένου αυτός ο δειγματοληπτικός έλεγχος να λειτουργεί και ως “φόβητρο” για τους όποιους πιστοποιημένους δικηγόρους και λογιστές για να μην κάνουν του κεφαλιού τους”.
Και πρόσθεσε ότι αν έχει γίνει κάποιο λάθος ο συνταξιούχος θα μπορεί να
προσφεύγει στον ΕΦΚΑ προκείμενου να διορθωθεί.
Για το 8 ωρο
Επίσης τόνισε ότι το 8ωρο, το 5νθήμερο και οι 40 ώρες είναι και θα είναι κατοχυρωμένα και στο νομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση. “Είμαστε χώρα μέλος της ΕΕ αυτό κατοχυρώνεται και από τον ευρωπαϊκό χάρτη των δικαιωμάτων” σημείωσε χαρακτηριστικά. Υπογράμμισε πως υιοθετείται αίτημα των εργαζομένων το οποίο είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας που θα έχει κάθε εργαζόμενος μέσω της οποίας θα ξέρει η ΕΡΓΑΝΗ την ώρα που μπαίνει κάποιος και την ώρα που βγαίνει ενώ θα καταγράφονται και υπερωρίες.

“Μια επανάσταση στο χώρο της εργασίας και εγγύηση για τους εργαζομένους και τους τίμιους εργοδότες που υφίστανται αθέμιτο ανταγωνισμό” ανέφερε ενδεικτικά και πρόσθεσε πως το μεγάλο πρόβλημα είναι η υποδηλώμενη εργασία. Από εκεί ξεκινάει το νομοσχέδιο που είναι αίτημα της ΓΣΕΕ, είπε.
Σύμφωνα με τον υπουργό, αν υπάρχει αυξημένη ανάγκη στην επιχείρηση και θέλει και ο εργαζόμενος μπορεί να δουλέψει παραπάνω και να αμείβεται παραπάνω. Απαγορεύεται να γίνει κάτι τέτοιο αν θέλει ο εργοδότης και δε συμφωνεί ο εργαζόμενος, διευκρίνισε. Παράλληλα αναφέρθηκε και σε μία ακόμη διαδικασία με βάση το 8ωρο, όπου κάποιος έχει τη δυνατότητα να δουλέψει παραπάνω και σε αντάλλαγμα να κάθεται περισσότερο πχ αντί να δουλέψει 5 να δουλέψει 4 ημέρες.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.