Quantcast
Ακίνητα: Παρεμβάσεις στους συντελεστές παλαιότητας - enikonomia.gr
share

Ακίνητα: Παρεμβάσεις στους συντελεστές παλαιότητας

δημοσιεύτηκε:

Παρεμβάσεις αναμένεται να κάνει η κυβέρνηση στους συντελεστές παλαιότητας των ακινήτων με στόχο τον περαιτέρω εξορθολογισμό του συστήματος του αντικειμενικού προσδιορισμού των φορολογητέων αξιών των κατοικιών, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”. Αυτό αφορά στους συντελεστές παλαιότητας με βάση τους οποίους διαμορφώνονται οι αντικειμενικές-φορολογητέες αξίες των κτισμάτων που έχουν «ηλικία» μεγαλύτερη του 1 έτους.
Σημειώνεται ότι ο συντελεστής αυτός διαμορφώνεται σήμερα σε 0,90 για κτίσματα παλαιότητας από 1 έως 5 έτη, σε 0,80 για κτίσματα παλαιότητας από 6 έως 10 έτη, σε 0,75 για κτίσματα «ηλικίας» από 11 έως 15 έτη, σε 0,70 για κτίσματα παλαιότητας από 16 έως 20 έτη, σε 0,65 για κτίσματα παλαιότητας από 21 έως 25 έτη και σε 0,60 για κτίσματα με παλαιότητα από 26 έτη και άνω.
Ο συντελεστής αυτός πολλαπλασιαζόμενος με το γινόμενο της τιμής ζώνης επί τον αριθμό των τετραγωνικών μέτρων του κτίσματος και επί ορισμένους ακόμη συντελεστές μειώνει την τελική αντικειμενική φορολογητέα αξία του ακινήτου ανάλογα με τον αριθμό των ετών που παρήλθαν μετά την πάροδο διετίας από την έκδοση της οικοδομικής άδειας. Κατά την αξιολόγηση του ισχύοντος αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού των φορολογητέων αξιών των ακινήτων διαπιστώθηκαν, σύμφωνα με τον αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, στρεβλώσεις στη διαμόρφωση των τελικών φορολογητέων αξιών για παλαιά ακίνητα, οι οποίες οφείλονται στο γεγονός ότι ανεξάρτητα από την πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ένα παλαιό κτίσμα, η παλαιότητά του προσδιορίζεται αποκλειστικά και μόνο με βάση τον αριθμό των ετών που έχουν περάσει από τότε που άρχισε αυτό να είναι διαθέσιμο για χρήση.
Έτσι, παρατηρείται το φαινόμενο, για ένα πλήρως ανακαινισμένο κτίσμα παλαιότητας 30 ετών, να ισχύει ο ίδιος ακριβώς συντελεστής παλαιότητας με ένα άλλο κτίσμα παλαιότητας 30 ετών που είναι παραμελημένο και ετοιμόρροπο.
Συνεπώς, σύμφωνα με το σκεπτικό του ιδίου κυβερνητικού παράγοντα, θα πρέπει να εξεταστεί εάν τελικά, κατά τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας, θα πρέπει να εξακολουθήσει να αντιμετωπίζεται ένα πλήρως ανακαινισμένο κτίσμα παλαιότητας π.χ. 25 ετών ακριβώς το ίδιο με ένα πλήρως παραμελημένο που έχει όμως τα ίδια χρόνια παλαιότητας με το ανακαινισμένο.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.