Quantcast
Σταϊκούρας : Έρχεται νέα ευνοϊκή ρύθμιση για τα χρέη της πανδημίας - Τι είπε για αναδρομικά και κατώτατο μισθό-ΒΙΝΤΕΟ - enikonomia.gr
share

Σταϊκούρας : Έρχεται νέα ευνοϊκή ρύθμιση για τα χρέη της πανδημίας – Τι είπε για αναδρομικά και κατώτατο μισθό-ΒΙΝΤΕΟ

δημοσιεύτηκε:

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα ευνοϊκή ρύθμιση για τα χρέη της πανδημίας άφησε ο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open TV.
Όπως είπε σχετικά με την ρύθμιση για τα κορονοχρέη “Πράγματι έχει ξεκινήσει σε τεχνικό επίπεδο η συζήτηση με τους θεσμούς για την 11η αξιολόγηση. Και την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε συζητήσεις σε επίπεδο επικεφαλής .Σε κάθε αξιολόγηση επιλέγει η ελληνική κυβέρνηση να θέσει κάποιες προτεραιότητες έτσι ώστε αυτές από κοινού με τους Ευρωπαίους να αντιμετωπίσουμε κάποια προβλήματα της χώρας .Στην προηγούμενη αξιολόγηση, η μεγάλη προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση ήταν η μείωση φόρων και την πετύχαμε. Μόνιμες μειώσεις στην προκαταβολή φόρου, στον φόρο για τα νομικά πρόσωπα στο 22%, στη φορολόγηση που υπάρχει για τα νομικά πρόσωπα, την προκαταβολή φόρου που ήδη το βιώνει ο πολίτης στις φορολογικές δηλώσεις που υποβάλει καθώς και στα φυσικά πρόσωπα που υποβάλουν δήλωση ως επιχειρηματική δραστηριότητα. Παράλληλα σας θυμίζω ότι επεκτείναμε την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για το 2022 και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες και για το 2022. Αυτές ήταν οι επιτυχίες της 10ης αξιολόγησης. Πράγματι αυτή τη στιγμή έχουμε δει ως οικονομικό επιτελείο την κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται για τις δυνητικές υποχρεώσεις του πολίτη μέσα στον κορονοιο. Μέτρα πήραμε. Μέτρα στο πρώτο lockdown πήραμε με αποτέλεσμα οι οφειλές των πολιτών ή υποχρεώσεις των πολιτών εκείνη την περίοδο να έχουν πάει από το 2022 και μετά σε 24 και 48 δόσεις να σας θυμίσω “.
” Τώρα που έχουμε μια καλύτερη εικόνα αυτών των 15 μηνών, έχουμε ένα συνολικό σχέδιο το οποίο θα προτείνουμε στους θεσμούς έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε…. θεωρούμε με σωστό τρόπο, με βιώσιμο τρόπο όλες τις οφειλές του πολίτη κατά την περίοδο των τελευταίων 15 μηνών .Το τι ακριβώς θα κάνουμε θα είναι συνάρτηση και των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς”, συμπλήρωσε.
Σε ερώτηση εάν αυτή νέα ρύθμιση θα αφορά όλες τις οφειλές αυτής της περιόδου ή μόνο αυτές που ήταν σε αναστολή απάντησε τα εξής ” Θα μου επιτρέψετε να απαντήσω όταν θα έχω πολύ καλύτερη εικόνα όχι μόνο των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης την οποία την έχω την έχουμε συζητήσει αλλά όταν” με τις συζητήσεις με τους θεσμούς θα έχουμε πολύ καλύτερη εικόνα το τι τελικά θα υλοποιήσουμε.
Για τα αναδρομικά
Σε ερώτηση σχετικά με την επικείμενη απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά από επικουρικές και δώρα τα οποία διεκδικούν οι συνταξιούχοι ο υπουργός είπε αυτοί θα πρέπει “να περιμένουν την όποια υλοποίηση τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων, όπως πράξαμε στο παρελθόν .Αλλά τέτοιες αποφάσεις σαν οικονομικό επιτελείο σήμερα δεν έχουμε “.
Όσον αφορά στο εάν τα αναδρομικά αυτά θα δοθούν εφάπαξ ή σε δόσεις είπε ” Θα αξιολογηθούν όλα την κατάλληλη στιγμή .Αλλά σήμερα που μιλάμε τέτοια εικόνα δεν έχουμε. Σαν οικονομικό επιτελείο, σαν υπουργείο Οικονομικών τέτοια εικόνα δεν έχουμε”.
Για τα μέτρα στήριξης
Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο να συνεχιστούν τα κρατικά μέτρα στήριξης εάν εξελιχθεί αρνητικά η πανδημία, ο Σταϊκούρας είπε ότι ” το κράτος θα αξιολογήσει τι θα κάνει. Αλλά η σημερινή κατάσταση και η μελλοντική κατάσταση δεν είναι ίδια με την κατάσταση που είχαμε μέχρι πολύ πρόσφατα “.
Για τον κατώτατο μισθό
Εν συνεχεία ερωτήθηκε εάν θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός και είπε ” Θα συζητήσουμε με τον αρμόδιο υπουργό , τον επισπεύδοντα υπουργό , θα ακούσουμε τις εισηγήσεις των ειδικών και ανάλογα θα τοποθετηθούμε”.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.