Quantcast
Χρυσόγονος για υποχρεωτικό εμβολιασμό: Είναι στα όρια της συνταγματικότητας - Υπέρμετρος περιορισμός η απόλυση ανεμβολίαστου - enikonomia.gr
share

Χρυσόγονος για υποχρεωτικό εμβολιασμό: Είναι στα όρια της συνταγματικότητας – Υπέρμετρος περιορισμός η απόλυση ανεμβολίαστου

δημοσιεύτηκε:

Την εκτίμηση ότι θα πρέπει να προβλεφθεί η καταβολή κάποιου οικονομικού βοηθήματος σε εργαζομένους που θα τεθούν σε καθεστώς αναστολής επειδή δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν εξέφρασε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Κώστας Χρυσόγονος, μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Όπως είπε για τους εργαζομένους που δεν θέλουν να εμβολιαστούν παρ’ όλο που ο εμβολιασμός μπορεί να καταστεί υποχρεωτικός, “στο διάστημα που θα είναι σε αναστολή η εργασιακή του σχέση του εργαζόμενου θα πρέπει να προβλεφθεί η καταβολή κάποιου βοηθήματος, δεν ξέρω εάν θα είναι το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ή εάν θα είναι επίδομα ανεργίας. Πάντως δεν μπορείς να του πεις θα σε βγάλω εκτός και δεν θα παίρνεις μία”.
“H προσωπική μου άποψη η απόλυση είναι υπέρμετρος περιορισμός διότι έχει οριστικό χαρακτήρα, ενώ η ασθένεια έχει προσωρινό ελπίζουμε”, είπε αναφερόμενος στις περιπτώσεις των εργαζομένων που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν.
Η συνταγματικότητα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων
Μεταξύ άλλων μίλησε για το θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους εργαζομένους και το θέμα της συνταγματικότητας. Στο ερώτημα αν είναι οριακά συνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός που ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό και αφορά εργαζομένους σε δομές Υγείας, απάντησε καταφατικά.
“Σε ό,τι αφορά το θέμα συνταγματικότητας δεν υπάρχουν ακόμα… είναι εύλογο, μεγάλος αριθμός δικαστικών αποφάσεων ώστε να ξέρουμε τι θα πουν τελικώς τα ελληνικά δικαστήρια. Βέβαια να σας πω, ότι το αμερικανικό ανώτατο δικαστήριο εδώ και περισσότερο από 100 χρόνια έχει κρίνει ότι ακόμη και η υποχρεωτικότητα με απειλή ποινικών κυρώσεων είναι σύμφωνη με το σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών, βέβαια όχι με το δικό μας “, τόνισε με έμφαση και εκτίμησε ότι “δεν μπορεί να υπάρξει υποχρεωτικότητα με απειλή ποινικών κυρώσεων που θα ήταν κατά κυριολεξία η υποχρεωτικότητα. Μπορούν όμως να υπάρξουν κίνητρα για τον εμβολιασμό και αντικίνητρα για τον μη εμβολιασμό. Αυτό το οποίο λέμε μεταφορικά υποχρεωτικότητα, στην πραγματικότητα είναι αντικίνητρο μη εμβολιασμού το να τεθούν οι εργαζόμενοι σε κατάσταση αναστολής “.
Στη συνέχεια ρωτήθηκε τι μπορεί να κάνει μια επιχείρηση σε ανεμβολίαστους εργαζομένους. “Κατά την προσωπική άποψή μου, μπορούμε να φτάσουμε μέχρι και την αναστολή των εργασιακών σχέσεων ούτως ώστε να μην καταβάλλεται μισθός και φυσικά να μην παρέχει υπηρεσίες ο εργαζόμενος” απάντησε και πρόσθεσε ότι ο εργοδότης μπορεί να θέσει τον ανεμβολίαστο εργαζόμενο σε καθεστώς αναστολής για κάποιο χρονικό διάστημα, όχι όμως να τον απολύσει. Η απόλυση “είναι ένας υπέρμετρος περιορισμός διότι είναι ένας περιορισμός οριστικού χαρακτήρα, ενώ η πανδημία ελπίζουμε ότι θα είναι ένα παροδικό πράγμα”.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.