Quantcast
Επικουρική ασφάλιση: Πότε θα γίνει η τελευταία συνεδρίαση για το νομοσχέδιο - enikonomia.gr
share

Επικουρική ασφάλιση: Πότε θα γίνει η τελευταία συνεδρίαση για το νομοσχέδιο

δημοσιεύτηκε:

Αύριο, Τρίτη, 31 Αυγούστου αναμένεται να γίνει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ( Κοινωνικών Υποθέσεων ) η 4η και τελευταία συνεδρίαση επί του νομοσχεδίου για την ιδιωτική επικουρική σύνταξη με τον τίτλο “Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά : εισαγωγή κεφαλαιποιητικού συστήματος προκαθορισμένων εισφορών στην επικουρική ασφάλιση” , σύμφωνα με την εφημερίδα Συντακτών.
Πρόκειται για την δεύτερη ανάγνωση άρα για την κατ’ άρθρο συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου στην επιτροπή ,ώστε στην συνέχεια να εισαχθεί στην Ολομέλεια για τελική ψήφιση.
Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική ιδέα του νέου συστήματος είναι η εισαγωγή στοιχείων κεφαλαιοποιητικού συστήματος στις επικουρικές συντάξεις για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας από  την 1η Ιανουαρίου του 2022 και εθελοντικά για μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους έως 35 ετών. Το σύστημα αυτό θα  στηρίζεται στη λογική της υιοθέτησης του “ατομικού κουμπαρά”. Αυτό σημαίνει ότι οι εισφορές των νέων θα χρησιμοποιούνται για την πληρωμή της επικουρικής σύνταξης των σημερινών συνταξιούχων, θα αποταμιεύονται και θα επενδύονται, “χτίζοντας” ένα αποθεματικό από το οποίο θα πληρωθούν οι μελλοντικές τους συντάξεις. Αυτό το αποθεματικό θα το διαχειρίζεται το νέο δημόσιο ταμείο, το ΤΕΚΑ το οποίο θα επενδύει τις αποταμιεύσεις και το οποίο θα υπόκειται σε αυστηρή κρατική εποπτεία. Οι νέοι ασφαλισμένοι θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ τριών επενδυτικών προφίλ, του “συντηρητικού”, του “ισορροπημένου” και του “επιθετικού”, και ανά 5ετία θα μπορούν να αλλάξουν. Με τον τρόπο αυτό θα αποκτήσουν περισσότερο έλεγχο πάνω στη σύνταξή τους και το ύψος της.
Τσακλόγλου: Δεν θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στο νομοσχέδιο για το νέο σύστημα επικουρικών συντάξεων
Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου είπε πρόσφατα στο Open ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στο νομοσχέδιο για το νέο σύστημα επικουρικών συντάξεων. “Δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια σημαντική αλλαγή σε σχέση με το κείμενο το βασικό. Κάποιες νομοτεχνικές, πολύ περιφερειακές αλλαγές ίσως και να υπάρξουν, αλλά πάντως δεν πρόκειται να υπάρξει κάτι σημαντικό” σημείωσε.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.