Quantcast
Σταϊκούρας: Δεν ξεπουλιέται η ΔΕΗ - Τι είπε για τη ρύθμιση των κορονοχρεών - enikonomia.gr
share

Σταϊκούρας: Δεν ξεπουλιέται η ΔΕΗ – Τι είπε για τη ρύθμιση των κορονοχρεών

δημοσιεύτηκε:


Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στη ραδιοφωνική εκπομπή του Realfm 97,8 στην Αμαλία Κάντζου και τον Δημήτρη Μιχαλέλη, αναφερόμενος στο θέμα της ΔΕΗ, ξεκαθάρισε πως “δεν παραχωρείται το μάνατζμεντ, δεν πρόκειται για ξεπούλημα”.

Αναφερόμενος στα κορονοχρέη και τη ρύθμισή τους εξέφρασε την εκτίμηση ότι, μέχρι το τέλους του Σεπτεμβρίου ή τις πρώτες ημέρες Οκτωβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τη ρύθμιση των κορονοχρεών σε έως 72 δόσεις για τους πληγέντες της πανδημίας.

Για τη ΔΕΗ

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως στόχος της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στη ΔΕΗ, είναι να αντληθούν 5 δισ. μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, επισημαίνοντας ότι τα χρήματα θα αξιοποιηθούν για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εξαγορά παραγωγικών μονάδων πράσινης ενέργειας στα Βαλκάνια.

Εξέφρασε, παράλληλα, τη βεβαιότητα ότι με την άντληση κεφαλαίων από την αγορά, θα υπάρξουν χαμηλότερες τιμές ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις χωρίς να επιβαρυνθεί το κράτος.

Όπως είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας: “Δεν παραχωρείται το μάντζμεντ. Δεν πρόκειται για ξεπούλημα. Η ίδια η ΔΕΗ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες ώστε να πάρει σημαντικό κομμάτι του κόστους που θα είχε μετακυληθεί στους πολίτες. Άρα στο μέλλον η ίδια η ΔΕΗ θα έχει ακόμη περισσότερες δυνατότητες να μειώσει το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίσει χαμηλότερες τιμές για νοικοκυριά και επιχειρήσεις”.

Η στρατηγική της κυβέρνησης για τις εξόδους της χώρας στις αγορές
Μεταξύ άλλων ρωτήθηκε εάν το υπουργείο Οικονομικών σχεδια΄ζει μια νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. ” Μου θέτετε ένα ερώτημα το οποίο ποτέ δεν απαντάται εκ προοιμίου ” είπε και συνέχισε λέγοντας ότι αυτό το οποίο όμως που μπορώ να σας πω και νομίζω ότι έχει ένα ενδιαφέρον είναι ποια θα είναι η στρατηγική μας για τις εξόδους στις αγορές και για την βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους το επόμενο διάστημα. Υπενθυμίζοντας ότι, έχουμε ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα της τάξεως των 40 εκατ. ευρώ… άρα οι πολιτικές αφορούν την τακτική πρόσβαση στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου τους επόμενους μήνες:

-Προετοιμασία για πρόωρη εξόφληση μέρους των διμερών δανείων που σύναψε η Ελλάδα με τις χώρες της Ευρωζώνης το 2010.

-Περαιτέρω αποπληρωμή δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και δημιουργία πλαισίου και έκδοση πράσινων ή βιώσιμης ανάπτυξης ομολόγων μετά του 2022 “.

” Είναι η στρατηγική που θα ακολουθήσει η χώρα μέχρι το τέλος του 2022. Ουσιαστικά σας αποτύπωσα την εκδοτική στρατηγική της χώρας μέσα από μια έξυπνη και διορατική θεωρώ εγώ πολιτική μέχρι το τέλος του 2022″ τόνισε με έμφαση.

Για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους συνταξιούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους και το τέλος του επιτηδεύματος
Επιπλέον ρωτήθηκε εάν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού θα υπάρξουν εκπλήξεις και εάν θα υπάρχει στο σχεδιασμό κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους συνταξιούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους και τι θα γίνει με το τέλος του επιτηδεύματος.

“Δεν θα απαντήσω για κανένα μέτρο το οποίο αφορά το μέλλον διότι πρόσφατα πριν από 15 ημέρες ο Πρωθυπουργός τοποθετήθηκε με σαφήνεια από του βήματος του Διεθνούς Εκθέσεως της Θεσσαλονίκης ” και πρόσθεσε ότι συνεπώς ” θα ήταν εντελώς ανεύθυνο 10 μέρες μετά να έρθει οποιαδήποτε πολιτική ηγεσία ή το υπουργείο Οικονομικών να προσθέτει μέτρα για το μέλλον.

Με σοβαρότητα, με μεθοδικότητα και υπευθυνότητα θα αξιολογήσουμε την πορεία της χώρας τους επόμενους μήνες. Και έχουμε αποδείξει ότι έγκαιρα δίνουμε στην κοινωνία πίσω, ιδιαίτερα στην μεσαία τάξη την προσπάθεια που η ίδια έχει καταβάλει επί πολλά χρόνια για να σταθεροποιηθεί η οικονομία. Άρα αυτή τη στιγμή είναι πολύ πρόωρο να σας πω τι θα κάνουμε στο μέλλον, θα εξαρτηθεί από τον δημοσιονομικό χώρο και την πορεία της οικονομίας”.

Και ξεκαθάρισε ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις σε ό,τι αφορά νέα μέτρα .” Το προσχέδιο του προϋπολογισμού κατατίθεται την επόμενη Δευτέρα .Στον προϋπολογισμό όμως που υπάρχει θα κρατηθεί και έπειτα από 1 περίπου μήνα εκεί θα δούμε ποια θα είναι η εικόνα της οικονομίας και το τρίτο τρίμηνο.

Γιατί θα πρέπει οι όποιοι ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης και ο όποιος δημοσιονομικός χώρος να έχει και μονιμότερα χαρακτηριστικά για μπορείς να παρέμβεις. Σε διαφορετική περίπτωση παρεμβαίνεις μόνο για μικρό χρονικό διάστημα .Άρα σήμερα ισχύουν ότι έχει πει ο Πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ” , σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ακούστε το ηχητικό


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.