Quantcast
Τα δύο βασικά "κλειδιά" για τους δασικούς χάρτες - enikonomia.gr
share

Τα δύο βασικά “κλειδιά” για τους δασικούς χάρτες

δημοσιεύτηκε:

Δύο βασικές προτεραιότητες για τον σχεδιασμό για τους δασικούς χάρτες προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) μετά την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Αναλυτικά, σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, αυτές είναι οι εξής:
-Για τις εκχερσωμένες εκτάσεις
Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ, ο σχεδιασμός προβλέπει την απόδοση της έκτασης μόνο για αγροτική χρήση με δύο προϋποθέσεις:
1.την καταβολή χρηματικού αντιτίμου – το οποίο ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί
2.και την ύπαρξη τίτλου πριν από το 2000 (για παράδειγμα γονική παροχή, αποδοχή κληρονομιάς κ.λπ.).
Κατά τις ίδιες πηγές, με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να δοθεί λύση σε περιοχές όπως η Κρήτη, όπου τέτοιες εκτάσεις χρησιμοποιούνται για βοσκοτόπια, και μέχρι πρόσφατα έπρεπε (με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα) αυτοί που χρησιμοποιούν αυτές τις εκτάσεις να προσκομίσουν τίτλους και αεροφωτογραφίες του 1945 (τώρα το χρονικό όριο μετατίθεται για πριν από το 2000) προκειμένου να τους αποδοθούν οι εκτάσεις.
-Για τους δασωμένους αγρούς
Για τους δασωμένους αγρούς οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσκομίσουν (προκειμένου να τους αποδοθούν οι εκτάσεις) τεκμήριο ανθρωπογενούς δραστηριότητας. Τι σημαίνει αυτό; Να αποδειχτεί, για παράδειγμα, μέσω αεροφωτογραφίας, πως προτού εγκαταλειφθούν, υπήρχαν μέσα στις εκτάσεις ελιές ή άλλα δένδρα, πεζούλια (για να φανεί πως καλλιεργούνταν). Για τη διαδικασία του αποχαρακτηρισμού θα υπάρξει ειδική νομοθετική ρύθμιση.


Τα προβλήματα
Αυτή τη στιγμή η ανάρτηση δείχνει πως το 60% της ελληνικής επικράτειας είναι δασικό. Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” αυτό σημαίνει ότι ότι τα οικόπεδα, βοσκοτόπια κλπ εμφανίζονται ως δάση. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Κρήτης: σχεδόν όλο το νησί αποτυπώνεται πράσινο με αποτέλεσμα να απειλούνται για χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους οι κοινοτικές επιδοτήσεις ενώ κινδυνεύουν να τους απαγορευτεί να καλλιεργήσουν τις εκτάσεις τους. Ίδια εικόνα και σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας. Αυτός είναι κα ο λόγος που από το ΥΠΕΝ καταπιάνονται πρώτα με τις εκχερσωμένες εκτάσεις και τους δασωμένους αγρούς.
Oι ιδιοκτήτες
Ο νέος σχεδιασμός για τους δασικούς χάρτες βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης . Ωστόσο οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να γνωρίζουν πως οι εκτάσεις που καλύπτονται από φρύγανα και ασπαλάθους δεν χαρακτηρίζονται πλέον δασικές. Με την απόφαση αυτή ευνοούνται η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, οι Κυκλάδες, η Μάνη και το Βόρειο Αιγαίο. Επίσης τα ακίνητα για τα οποία έχουν υποβληθεί αντιρρήσεις μπορούν να μεταβιβαστούν όταν θα εξεταστούν οι αντιρρήσεις από την Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων και κριθεί πως η έκταση δεν υπόκεινται στη δασική νομοθεσία. Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα σε ότι αφορά τις αντιρρήσεις που έχουν κατατεθεί το 2017 οι περισσότερες δεν έχουν εξεταστεί, όπως αναφέρει η εφημερίδα” ΤΑ ΝΕΑ”. Μέχρι στιγμής για το 55% της χώρας έχουν υποβληθεί γύρω στις 109.000 αντιρρήσεις.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.