Quantcast
Τηλεργασία: Τι αλλάζει από σήμερα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα - enikonomia.gr
share

Τηλεργασία: Τι αλλάζει από σήμερα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

δημοσιεύτηκε:

Σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα η τηλεργασίαέως 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και το κυλιόμενο ωράριο ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας, στο πλαίσιο της εφαρμογής των νέων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς της πανδημίας του κορονοϊού.

Αναλυτικά:

Α. Δημόσιο

Για το Δημόσιο προβλέπονται οι παρακάτω αλλαγές :

-Ο αριθμός των εργαζομένων με τηλεργασία καθορίζεται σε ποσοστό έως πενήντα τοις εκατό (50%), βάσει πλάνου εργασιών κάθε υπηρεσίας, για την κατάρτιση του οποίου λαμβάνονται υπόψη η φύση των καθηκόντων των εργαζομένων, οι εργαζόμενοι που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου και οι ανάγκες κάθε υπηρεσίας.

-Οι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου (υποπερ. 2.1 – 2.9 της περ. 2 της υπό στοιχεία ΔΙΔΑΔ/Φ.64/420/16446/17.9.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Υγείας και Εσωτερικών, Β’ 4011), επανέρχονται στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία.

-Οι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου (υποπερ. 1.1 – 1.11 της περ. 1 της υπό στοιχεία ΔΙΔΑΔ/Φ.64/420/16446/17.9.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Υγείας και Εσωτερικών), επανέρχονται στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία, σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με κοινό.

-Ειδικά για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό κρίνεται από τη Διοίκηση κάθε φορέα η αξιοποίησή του στις κατάλληλες θέσεις, αναλόγως της κατηγορίας κινδύνου όπου ανήκει.

-Η προσέλευση των εργαζομένων πραγματοποιείται σταδιακά, σύμφωνα με τις υπηρεσιακές ανάγκες και τις οδηγίες του αρμόδιου Προϊσταμένου.

-Η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού.

-Το κοινό εισέρχεται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

1.πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9 ή

2.πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9 ή

3.βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κοροναϊό COVID-19 (PCR ή rapid test), σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9.

Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest), σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 9.

Οι εξαιρέσεις

Εξαιρούνται από την εφαρμογή του παρόντος σημείου απολύτως κατεπείγουσες περιπτώσεις, ιδίως πρόσβασης σε αστυνομικά τμήματα, που δεν επιδέχονται αναβολής.
Οι συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων και οι συναντήσεις εργασίας πραγματοποιούνται ως εξής:

1.Μέσω τηλεδιάσκεψης άνευ οιουδήποτε περιορισμού αναφορικά με τον αριθμό των συμμετεχόντων, ή

2.Μέσω φυσικής παρουσίας με τη συμμετοχή έως επτά (7) ατόμων (ανεξαρτήτως του εάν αυτά είναι εμβολιασμένα ή όχι ή εάν έχουν νοσήσει κατά το τελευταίο τρίμηνο ή όχι, σύμφωνα με τις παρ. 2 και 3 του άρθρου 9) και σε περίπτωση ύπαρξης και άλλων συμμετεχόντων, αυτοί δύνανται να συμμετέχουν με τηλεδιάσκεψη. Στην περίπτωση αυτή τα άτομα που συμμετέχουν με φυσική παρουσία καθορίζονται κατόπιν αίτησής τους με απόφαση του προεδρεύοντος, ή

3. Μέσω φυσικής παρουσίας όσων συμμετεχόντων είναι πλήρως εμβολιασμένοι, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9 ή νοσήσαντες κατά το τελευταίο τρίμηνο, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9. Στην περίπτωση αυτή οι συμμετέχοντες που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή δεν έχουν νοσήσει κατά το τελευταίο τρίμηνο, σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο συμμετέχουν με τηλεδιάσκεψη.

-Κατά τη λειτουργία συλλογικών οργάνων που διενεργούν διαδικασίες στις οποίες προβλέπεται συνέντευξη, αυτή διενεργείται είτε με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων χωρίς τη φυσική παρουσία του καλούμενου σε συνέντευξη είτε δια ζώσης εφόσον πληρούται το ως άνω όριο. Σε περίπτωση διενέργειας συνέντευξης εξ αποστάσεως το συλλογικό όργανο ορίζει τους αναγκαίους όρους και τις προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας της διαδικασίας αναφορικά με την ταυτοπροσωπία του καλούμενου και τη μη υποβοήθησή του από εξωγενείς παράγοντες.

-Τα επιμορφωτικά προγράμματα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) δύνανται να υλοποιούνται με φυσική παρουσία, υπό την προϋπόθεση τήρησης των μέτρων του σημείου 8.


Β. Ιδιωτικός τομέας
Για τον ιδιωτικό τομέα προβλέπονται τα εξής:

-Λειτουργία με το αναγκαίο προσωπικό για την παροχή της υπηρεσίας ή την εκπλήρωση του έργου σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις.

-Προστασία εργαζομένων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου με παροχή τηλεργασίας ή παροχή εργασίας σε χώρο εκτός επαφής με κοινό, όπου είναι εφικτό.

-Το ποσοστό των εργαζομένων με τηλεργασία καθορίζεται με απόφαση του εκάστοτε εργοδότη, σύμφωνα με το άρθρο 67 του ν. 4808/2021 (Α’ 101) και μέχρι ποσοστού πενήντα τοις εκατό (50%). Η προσέλευση των εργαζομένων πραγματοποιείται σταδιακά, σύμφωνα με τις εργασιακές ανάγκες και τις οδηγίες του εκάστοτε εργοδότη.

-Εξυπηρέτηση κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν ραντεβού, εξαιρουμένων των τραπεζών και των περιπτώσεων στις οποίες δεν δύναται να προγραμματισθεί ραντεβού [επιχειρήσεις ταχυμεταφορών, ελληνικών ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ), ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ.].

-Ειδικώς ως προς τις τράπεζες, το κοινό εισέρχεται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

1.πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9 ή

2.πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9 ή

3.βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κοροναϊό COVID-19 (PCR ή rapid test), σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9.

Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest), σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 9. Η τήρηση των υποχρεώσεων του παρόντος ελέγχεται με μέριμνα της τράπεζας.

Διενέργεια συναντήσεων εργασίας με φυσική παρουσία με τη συμμετοχή έως επτά (7) ατόμων.

-Διενέργεια συναντήσεων εργασίας με φυσική παρουσία, χωρίς τον περιορισμό ατόμων του προηγούμενου εδαφίου, αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9, και νοσήσαντες το τελευταίο τρίμηνο, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9.

Γ. Αποζημίωση

Τα ποσά της αποζημίωσης

Υπενθυμίζεται ότι οι εργοδότες πρέπει να καταβάλουν το ελάχιστο ύψος της αποζημίωσης της τηλεργασίας στους εργαζόμενους που απασχολούνται με αυτό το καθεστώς . Η αποζημίωση αυτή αφορά την κάλυψη του κόστους του εξοπλισμού, των τηλεπικοινωνιών και της χρήσης του οικιακού χώρου εργασίας. Το ελάχιστο ποσό που οφείλουν να καταβάλλουν μηνιαίως οι εργοδότες στους τηλεργαζόμενους είναι 28 ευρώ:

-Για τη χρήση του οικιακού χώρου εργασίας, 13 ευρώ.

-Για την κάλυψη του κόστους επικοινωνιών, 10 ευρώ.

-Για την συντήρηση του εξοπλισμού, 5 ευρώ.

Σε ποιες περιπτώσεις δεν καταβάλλεται η αποζημίωση.

Δεν καταβάλει ο εργοδότης στον εργαζόμενο την αποζημίωση για το κόστος των επικοινωνιών αν το καλύπτει απ’ ευθείας, μέσω χωριστής σύμβασης με τον πάροχο διαδικτύου – κινητής και σταθερής τηλεφωνίας.

Επίσης δεν λαμβάνει αποζημίωση για τη συντήρηση του εξοπλισμού ο εργαζόμενος αν οι συσκευές παρέχονται από τον εργοδότη.

Η αποζημίωση δεν επιτρέπεται να καταβάλλεται αντί αμοιβής του εργαζομένου, καθώς αποτελεί δαπάνη.

Το 1/22 των δαπανών ανά ημέρα τηλεργασίας θα λάβει ο εργαζόμενος εάν αυτή παρασχεθεί για λιγότερες από 22 ημέρες ανά μήνα.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.