Quantcast
«Φουσκωμένο» το δημόσιο χρέος Γαλλίας και Ιταλίας το β' τρίμηνο - enikonomia.gr
share

«Φουσκωμένο» το δημόσιο χρέος Γαλλίας και Ιταλίας το β’ τρίμηνο

δημοσιεύτηκε:

Στα υψηλά επίπεδα της Ευρωζώνης αυξήθηκε το δημόσιο χρέος στη Γαλλία και στην Ιταλία το δεύτερο τρίμηνο, καθώς επηρεάστηκαν από την αδύναμη ανάπτυξη, αν και προωθούν περικοπές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Η Γαλλία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, είδε το χρέος της να «φουσκώνει» στο 97,7% του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του 2015, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.

Το χρέος της Ιταλίας, της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας, αυξήθηκε στο 136% του ΑΕΠ. Τα μεγέθη αυτά είναι τα υψηλότερα για τις δύο χώρες από το 1999 που το ευρώ έκανε το ντεμπούτο του.

Τα στοιχεία αυτά ταυτόχρονα υπογραμμίσουν την ευθραυστότητα της ανάκαμψης της Ευρωζώνης, όπως αναφέρει το Bloomberg. Ο πληθωρισμός έπεσε κάτω από το μηδέν τον προηγούμενο μήνα.

Το δημόσιο χρέος της Ευρωζώνης συνολικά μειώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο  στο 92,2% του ΑΕΠ από 92,7%. Αυτό το ποσοστό είναι υψηλότερο από το 91,8% που βρισκόταν πριν από δύο χρόνια.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν είπε τον προηγούμενο μήνα ότι το χρέος της χώρας του θα σταματήσει να αυξάνεται το 2016. Οι δημόσιες δαπάνες θα μειωθούν στο 55,1% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο, χαμηλότερα από το 55,8% φέτος και το 56,4% το 2014, είπε.

Τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν το κόστος της πίστωσης φόρου μισθωτών υπηρεσιών για τις επιχειρήσεις, που αποτελεί μέρος της στρατηγικής του Γάλλου Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ προκειμένου να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της Γαλλίας.

Οι χώρες της Ευρωζώνης πάντως, κατάφεραν να μειώσουν το έλλειμμα το δεύτερο τρίμηνο στο 2% του ΑΕΠ από 2,1% το προηγούμενο τρίμηνο. Δύο χρόνια πριν το ποσοστό αυτό βρισκόταν στο 3,3%.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.